KNK Genel Kurulu: Kürtler arası birlik biran önce sağlanmalı

KNK Genel Kurul Toplantısı'nda Kürt halkının birliğine ilişkin önerilerde bulunan siyasi parti temsilcileri ve delegeler, Kürtler arası birliğin sağlanması için çalışmaların hızlandırılması gerektiğine dikkat çekti.

Hollanda'nın Barloo şehrinde 18’incisi düzenlenen Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Genel Kurul Toplantısı'nda Kürt halkına yönelik savaş ve Efrîn ile Kerkük işgaline ilişkin tartışmalar yürütüldü.

Kürt halkının barış ve diyalog çağrılarına Türk devletinin, ölüm ve tutuklamalarla, İran devletinin ise idamlarla cevap verdiğine vurgu yapılan konuşmalarda, Güney Kürdistan'da yapılan referandumda Ankara-Bağdat işbirliğine dikkat çekildi.

Amedspor'a yönelik ırkçı saldırılara değinilen toplantıda Avrupa'da yaşayan Kürtlerin Amedspor ile dayanışma içinde olunması gerektiği belirtildi. Siyasi parti, örgüt ve kurum temsilcilerinin değerlendirmelerinin ardından toplantı, KNK’nin bir yıllık faaliyet ve çalışma raporun okunmasıyla devam etti.

KNK YENİ ÇALIŞMA TARZI İLE ULUSAL BİRLİK ÇALIŞMALARINI YÜRÜTMELİ

Raporda, dört parça Kürdistan ve diasporadaki çalışmalar iki başlık altında anlatıldı. Başur, Bakur, Rojava ve Rojhilat gibi başlıklar altında genel ve iç komisyonların çalışma ve faaliyetlerin anlatıldığı raporda, şunlara vurgu yapıldı: "17’nci kongreden bu yana KNK 4 parça Kürdistan’da ulusal birlik için başta çalıştaylar olmak üzere bir dizi çalışmalar yürütmüştür. Özellikle geçtiğimiz yıl Güney Kürdistan’da ortaya çıkan gelişmeler durumu zorlaştırdı.

Ancak bütün bu gelişmeler rağmen KNK ulusal birlik çalışmalarını bazı partiler arasında sınırlı bırakmıştır. Bu da bizim en büyük eksikliğimiz olarak ortaya çıkmıştır. Onun için KNK eski yöntemlerini bırakmalı, yeni çalışma tarzıyla ulusal birlik çalışmalarını yürütmelidir. Ulusal birlik çalışmaları partilerle sınırlı tutmak yerine sivil toplum örgütleri, şahsiyetler olmak üzere toplumun bütün katmanlarını esas almalıdır."

EKSİKLİKLER BİRAN ÖNCE GİDERİLMELİ

Raporda, KNK'nin kuruluşunun Kürtler arasında birliğin yeterince sağlanmamasının da bir eksiklik olduğu ve yeni dönemde özellikle Ortadoğu’da Kürtler açısında ortaya çıkan fırsatın değerlendirilmesi için ulusal birliğin sağlanması gerektiğinin altı çizildi.

Raporun okunmasının ardından söz alarak raporu değerlendiren delegeler, KNK'nin bir önce eksiklikleri gidermesi gerektiği vurgusunda bulanarak, Kürtler arası birliğin sağlanması için çalışmalara hız verilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Toplantı delegelerin görüş ve değerlendirmeleri ile devam ediyor.