KNK: Jon Rud gibi bir dost yitirmek bizi derinden üzmüştür

Kürt dostu Jon Rud’un yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yapan KNK Yürütme Konseyi, “Jon Rud gibi bir dost yitirmek bizi derinden üzmüştür. Ancak bıraktığı mirası onu unutulmaz kılacak ve hep yaşatacaktır” dedi.

Kürt halkının özgürlük mücadelesinin büyük bir emektarı ve dostu olan Jon Rud, 83 yaşında İspanya’da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

Rud’un yaşamını yitirmesine ilişkin Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Yürütme Konseyi, yazılı bir açıklama yaptı. Rud’un 18 Mayıs günü İspanya’da geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiğini belirten KNK Yürütme Konseyi açıklamasında şunları belirtti:

“Jon Rud Kürdistan’da savaşın en şiddetli dönemi olanı 90’lı yıllardan günümüze kadar hep Kürt halkının yanında oldu. Jon Rud, Norveçli bir avukat ve insan hakları savunucusuydu. Aynı zamanda o dönem, Norveç Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı ve Norveç Af Örgütü’nün insan hakları çalışmalarından sorumluydu.

Çıktığı tüm ulusal ve uluslararası basın ve siyasi platformlarda her daim, Türk devletinin, Kürt halkına karşı uyguladığı savaş suçları ile hak ihlallerini anlatıyor ve uluslararası hukukun nasıl çiğnendiğini vurguluyordu.

Bu nedenle 1999’da Türk devleti onu ‘istenmeyen kişi’ ilan ederek Türkiye’ye girişi yasakladı. Ancak Jon Rud bu yasağa aldırmadan mücadelesini daha da büyüterek sürdürdü.

Jon Rud Kürt halkının özgürlüğüne derinden inan bir kişi olarak, birçok insan hakları örgütünün kurucu faaliyetlerinde önemli bir rol oynadı. 90’lı yıllardan başlayarak 2000’li yıllara kadar İngiltere’de Kürt İnsan Hakları Projesinin (KHRAP), Almanya’da Medico International ve Norveç’teki Rafto Vakfı’nın kuruluşunda yer aldı. J. Rud 2004’te EUTCC (Avrupa Birliği-Türkiye Yurttaş Komisyonu) örgütünün kuruluşunda da yer alarak 2008 yılına kadar da EUTCC Genel Sekreterliği yaptı. Jon Rud bu büyük mücadelesiyle, arkasında önemli mücadele platformlarını miras olarak bıraktı.

Adalet, barış ve demokrasiye derinden inandı ve bunların Kürt halkında sağlanması için bıkmadan yorulmadan hep mücadele etti. Jon Rud aynı zamanda entelektüel, bilge ve siyasi mücadelede stratejik düşünen bir kişiydi. Sözlerini eyleme geçirmeyle inandığı barış ve adalet duygularına ne kadar derin olduğunu her daim ortaya koymuştur.

Jon Rud gibi bir dost yitirmek bizi derinden üzmüştür. Ancak bıraktığı mirası onu unutulmaz kılacak ve hep yaşatacaktır. Jon Rud gibi bir dosta sahip olmak bizi hep onurlandırmıştır. Nefesinin sonuna kadar rüyasi olan Kürdistan için özgürlük, barış ve adalet bizim için de esas olacaktır.

Bizler geride kalan arkadaşları olarak onun bu rüyasının mücadelemizle daha da büyüterek gerçekleştireceğiz. Bunu yaparken de onu unutmayacağız.

Jon Rud’un eşi Valeri Mercedec Rud, ailesi, arkadaşları ve halkımızın başı sağ olsun.”