Kobanê günü yürüyüşleri

1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle düzenlenen eylem ile Kobanê’deki tarihi direniş selamlandı.

Almanya’nın Hildesheim, Nürnberg, Bremen, Fransa’nın Lyon, Chambery, Montpellier kentlerinde ve Paris’in Villier-le-Bel banliyösünde düzenlenen etkinliklerle 1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlandı.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesiyle bir yürüyüş düzenlendi.

Kürdistanlılar ve Almanların katıldığı eylem HBF önünde bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

“Kim burada kimi koruyor? Feminizm demek öz savunma demektir” ana pankartının taşındığı eylemde e enternasyonalistler adına yapılan konuşmada “Kobanê’de sadece Kürtler değil başka ırktan gelenlerde orada yaşıyor ve savunuyor. DAİŞ’e karşı Kobanê’de yüz günden fazla direnildi” denildi.

Bugünkü eylem ile işgalci Türk devletinin soykırım saldırılarının da protesto edildiği belirtildi.

Eylem boyunca “Terörist Erdoğan”, “Çocuk katili Erdoğan, “Kan emici Erdoğan”, “Kadın tatili Erdoğan” sloganlar atıldı.

Yürüyüş yeniden kitlenin HBF önüne gelmesiyle sona erdi.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde Interventionistische Linke öncülüğünde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü için eylem yapıldı.

İnterventionische Linke (Müdahaleci Sol) öncülüğünde yapılan Kornmarkt’ta düzenlendi. Eyleme sol partiler, Anti-Faşistler, Medya Halk Evi üyelerinde aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. YPG-YPJ bayrakları ile Türk devletinin yaptığı katliamların fotoğrafları taşınırken “Bijî berxwedana Rojava”, “Biji berxwedana QSD" sloganları atıldı. Etkinlikte daha sonra Türk devletinin işgal saldırıları nedeniyle yaşanan katliamların görüntülerinin yer aldığı sinevizyon gösterildi.

İnterventionistische Linke (Müdahaleci Sol) adına yapılan açıklamada Türk devleti ve çetelerin işgal saldırılarında hastaneleri, su ve elektrik sağlayan barajları, özelikle kadın ve çocukları hedef alarak sivil katliamlar yaparak etnik temizlik ve savaş suçu işlediğini belirtildi.

Açıklamada AB ülkelerin sessizliğine tepki gösterilerek, “AB hükümetlerinin bu sessizliği Türkiye’nin işlediği savaş suçlarına onayı anlamına geliyor. Ekonomik çıkarlar ve mülteci anlaşmasıyla mültecilere karşı korunma onlar için insan hakları, kadınların kurtuluşu, demokrasi ve barıştan daha önemlidir. Rojava ile dayanışmamızı ifade ediyoruz ve Türkiye'nin savaşın derhal sonlandırılmasını ve Türk ordusunun geri çekilmesini talep ediyoruz” denildi.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde de 40 Kürt siyasi partinin ortaklaşmasıyla oluşturulan komite tarafından 1 Kasım Dünya Kobanê Günü etkinliği düzenlendi.

Teater Am Goetherplatz'da başlayan yürüyüşte "Rojava ile dayanışma ve Rojava’yı yeniden inşa edelim" pankartı taşındı.

Kent merkezinden Domshof Marktplatz’a kadar devam eden yürüyüş ardından da bir miting düzenlendi. Eylem yapılan konuşmalar ardından sona erdi.

LYON

Fransa’nın Lyon kentinde de 1 Kasım Dünya Kobanê gününü kutlamak ve Türk devletinin Rojava topraklarının işgal edilmesini protesto etmek amacıyla Mezopotamya Kültür Derneği öncülüğünde bir eylem düzenlendi.

Bellecour Meydanında bir araya gelen yüzlerce kişi "Biji biji berxwedana Rojava ", "Biji berxwedana Kobanê" sloganları ile Lyon’un en işlek caddelerini trafiğe kapatarak meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi.

Mezopotamya Kültür Derneği önüne gelen kitle burada ateş yakarak DAİŞ çetelerine karşı Kobanê’de elde edilen zaferi de kutladı.

CHAMBERY

Fransa’nın Chambery kentinde 1 Kasım Dünya Kobanê gününü kutlamak ve Türk devletinin Rojava topraklarının işgal edilmesini protesto etmek için Kürt’ler ve dostları alanlardaydı,

Chambery Valiliği önünde toplanan yüzlerce kişi sloganlar eşliğinde Place Caffe’ye yürüdü. Meydanda yapılan konuşmalarda Rojava’ya yapılan Türk devleti ona bağlı DAİŞ ve El Nusra çetelerinin saldırılarını kınadıklarını Avrupa’nın bir an önce Türkiye üzerinde baskı kurup Türk devletinin işgal ettiği topraklardan çıkarmasını ve Rojava’ya statü verilmesi talebinde bulunuldu.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier şehrinde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü vesilesi ile düzenledikleri meşaleli yürüyüş ile işgalci Türk devleti ve çetelerine karşı yürütülen Onur Direnişini sahiplendi.

‪DKTM ve Delal Amed Kadın Komünü tarafından düzenlenen yürüyüş Peyrou Pitot Parkı’nda başladı ve Comedie Meydanı’na kadar sürdü. Yürüyüş boyunca saldırı ve tehditler ilişkin hazırlanan bildiri dağıtıldı.

‪Fransızların da katıldığı yürüyüşte sık sık “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye”, “Rojava yalnız değildir”, “Her yer Rojava, her yer direniş”, “Öcalan’a özgürlük” sloganları atıldı.

‪Comedie meydanında DKTM eşbaşkanı Cevat Güneş yaptığı konuşmada 1 Kasım Dünya Kobanê gününü kutladı. Güneş, “Dün Kobanê’de nasıl DAİŞ çeteleri yendiydiysek bugün de ise DAİŞ çetelerinin destekçisi Erdoğan’ı yeneceğiz. Eylemlerimiz kesintisiz devam edeceğini ifade ederek yapılacak 2 Kasım Dünya Rojava ile dayanışma gününe güçle katılmaya çağrısını yapıyoruz” dedi.

‪Kürtlerle dayanışma kolektif adına da yapılan konuşmada, Kürt halkıyla dayanışma içinde olduklarını ve Türk devletine karşı girişimlerimiz sürdüreceğini ifade edildi.

VILLIER LE BEL

Fransa’nın başkenti Paris’in Villiers-le-Bel banliyösünde de 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla ve Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği saldırı meşaleli bir yürüyüş ile protesto edildi.

Villiers-le-Bel Tren Garı önünde başlayan yürüyüşte “Erdoğan… Rojava sana mezar olacak” pankartı taşındı.

Yürüyüş boyunca sık sık Rojava direnişini sahiplenen sloganlar atıldı. Bildirilerin de dağıtıldığı eylem Villier-le-Bel Meydanı’nda yapılan mitingle sona erdi.