Koç: HDP Avrupa’da 7 Haziran’ı aşan bir sonuç alacak

Avrupa'daki seçim çalışmalarına ilişkin bilgi veren KCDK-E eşbaşkanı Yüksel Koç, 8 bin kişiyle çalışma yürüttüklerini belirterek, "Hedefimiz 7 Haziran’ın çok üzerinden bir oy almaktır" dedi.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 24 Haziran’da yapılacak seçimler için partiler çalışmalarına hız verdi. 3 milyona seçmenin yaşadığı Türkiye dışında da manzara aynı. HDP de 22 Nisan tarihinde oluşturduğu seçim koordinasyonu ile Avrupa’nın 26 ülkesi ile Japonya’dan Kanada’ya kadar geniş bir yelpaze ile seçim çalışmalarını yürütüyor. HDP seçim Koordinasyonu’nda yer alan KCDK-E eşbaşkanı Yüksel Koç, ayrım yapmadan bütün seçmenlere gittiklerini belirterek, "Binlerce kişi ile kapı kapı dolaşıp, seçim çalışmalarını yürütüyoruz. Büyük bir heyecan ve motivasyon var" diyerek, HDP’nin Avrupa’da oy patlaması yapacağını söyledi.

'HER KENTTE BİRÇOK KOMİSYON KURULDU'

KCK-E eşbaşkanı Yüksel Koç, Avrupa’da faaliyet yürüten Türkiyeli, Kürdistanlı, sol çevreler, inanç kurumları ve farklı hakları temsil eden kurumların desteklediği seçim koordinasyonu çatısı altında çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, şunları söyledi: "AKP/MHP erken seçim kararını verdikten sonra biz de Avrupa’da 22 Nisan tarihinde bir araya gelerek, HDP Avrupa Seçim Koordinasyonu kurduk. İlk önce 3 aşmalı bir seçim stratejisi önümüze koyduk.

2 ile 12 Mayıs arası seçmen sorgulama ve kayıt işlemleri, 2’nci aşama yeni seçmen kazanma çalışmaları 3’ncü aşama ise seçmeni sandığa taşıma ve sandıkları soruma biçiminde bir planlama. Biz Avrupa’da şu anda ikinci aşamadayız. Geçmiş seçim deneyimlerimizi de göz önünde bulundurarak, bire bir insanlara giderek, seçim çalışmalarını yapıyoruz. Üst koordinasyonu dışında, bir de ülke, şehir ve semt komisyonları var. Bunların yanı sıra her şehirde özgünlüklere göre farklı komisyonlar kurulmuş. Bölge, inanç grupları, halklar vb. Hedefimiz gidilmeyen bir ev ve kişi bırakmamaktır."

'AVRUPA’DA HDP’YE BÜYÜK BİR İLGİ VAR’'

Koç, dünyanın birçok merkezinde çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, "Biz Avrupa’nın 26 ülkesi, Kanada, Amerika, Japonya, Avusturalya olmak üzere dünyanın birçok merkezinde çalışmaları yürütüyoruz. Bu çalışmaları, 5 bin 300 kişi seçim komisyonlarında yer alıyor. 2 bin kişi de müşahitlik yapanlar, 312 de kişi de sandıklarda görevli olacak. Yaklaşık 8 bin kişi şu anda, HDP seçim çalışmalarını yürütüyor. Bütün şehir ve semtlerde büyük bir moral ve motivasyon var. Bu, 7 Haziran’ı aşan bir heyecan yaratıyor. Türkiyeli ve Kürdistanlı her kes seçimlerin kader değiştirici olmanın bilincindedir. Ondan dolayı da HDP’ye çok büyük bir ilgi var" diye konuştu.

'ÖZGÜR BİR YAŞAM İÇİN DİKTATÖRLÜĞÜ YIKALIM'

KCDK-E eşbaşkanı Yüksel Koç, bütün seçmenlere gittiklerini de dile getirerek, devamla şunları söyledi: "Bize oy verebilecek seçmenlerin yanında bu seçimlerde daha önce AKP ve CHP’ye oy vermiş seçmene de gidiyoruz. Daha önce inancından saf, dürüst Müslümanlar AKP’ye oy vermiş olabilir, yine özgürlükçü bir yaşam için CHP’ye oy vermiş sosyal demokrat ve Alevi kesimlere şunu söylüyoruz, bu seçimlerde HDP’nin barajı aşması çok önemlidir. Normal koşullarda HDP barajın çok üzerinde bir oy potansiyeline sahip.

Ama AKP, HDP’yi barajın altında bırakmak için elinde ne geliyorsa yapıyor. Zaten Erdoğan'ın, 'HDP’yi sandığa gömün' söylemi devlet güçlerine ve YSK’ya bu talimattır. Erdoğan’ın bu talebini kursağında bırakmak için HDP’nin barajı aşması çok önemlidir. Türkiye’nin demokratikleşmesi, özgürlüklerin hayat bulması, diktatörlüğe son verilmesi için olmasa olmaz bir seçenektir. Her seçmen bu bilinçle sandığa gitmelidir.

Bu seçim normal ve sıradan bir seçim değildir. Diktatör bir rejimde yaşamak isteyip, istemediğimizin kararını vermeliyiz. Biz Kürtler Türkler, Lazlar, Çerkezler, Ermeniler, Asuri-Süryaniler, Aleviler, Êzidîler, Müslümanlar cihatçıların ülkemizi yönetmesini istemiyorsak bunu çok net bir şekilde göstermemiz gerekiyor. Bunu durduracak tek şey, HDP ve Selahattin Demirtaş’ın yüksek oy almasıdır."

'GÜCÜMÜZÜ ORTAKLAŞTIRARAK BU SİSTEMİ YIKARIZ'

Erdoğan'ın oluşturduğu sistemi yıkma güçlerinin olduğunu ifade eden Koç, "Zamanımız çok az herkes HDPli bir milletvekili adayı gibi, Demirtaş gibi çalışmalı. Sadece kendisinin oyu ya da ailesinin oyu yetmez en az 10 kişi örgütleyip, sandığa taşımalı. Biz Avrupa’da yaşayan insanların ülkedeki ailelerin üzerindeki etkisinin ne kadar büyük olduğunu biliyoruz. Onun için her kes şimdiden ailesini aramalı ve HDP’ye oy verdirmesini sağlamalıdır.

Avrupa’da, Pazarcık, Bingöl, Serhat, İç Anadolu, Dersim, Mardin, Botan kitlesi, yine AABF’ye bağlı üyeler var. Türkiyeli sol ve demokratik kesimler yoğunlukta. Hepimiz beraber çalışırsak bu sistemi yenilgiye uğratabiliriz. Bizim o gücümüz ve potansiyelimiz var. Sadece bunu ortaklaştırıp, pratiğe dökmemiz gerekiyor" diye konuştu.