Konca: Güven’in talepleri insanidir, yerine getirilmeli

HDP’lilerden Avrupa Konseyi’nde Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevine dikkat çekmek amacıyla bir basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, HDP Siirt eski Milletvekili Besime Konca ile Van eski Milletvekili Lezgin Botan birer konuşma yaptı.

HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi direnişine dikkat çekti.

KONCA: GÜVEN HAYATİ AŞAMADA

Özsoy’dan sonra ise HDP Siirt eski Milletvekili Besime Konca söz aldı. Konca, Leyla Güven öncülüğünde başlayan ve şu anda Türkiye cezaevlerindeki yaklaşık 300 tutsağın da katıldığı açlık grevleri direnişleri ile dayanışmak için Avrupa Konseyi önünde nöbette olduklarını söyledi.

Güven’in açlık grevinin 76’ıncı gününde olduğunu hatırlatan Konca, Güven’in artık hayati aşamada olduğunu da dile getirdi.

Güven’in 30 yıldır kadın mücadelesi verdiğini de kaydeden Konca, 2 dönem de örnek bir belediye başkanlığı yaptığını sözlerine ekledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin Türkiye halklarına uygulanan bir tecrit olduğunu vurgulayan Konca, Güven’in bütün mesajlarında açlık grevinin amacının Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması olduğunu net olarak belirttiğini de kaydetti.

Tecridin kaldırılmasını talep etmenin insani bir yaklaşım olduğunu da belirten Konca, Öcalan’a uygulanan tecridin 20 yıldır sürdüğünü, son 7 yıldır da ağırlaştırılmış bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Öcalan’ın ailesi, avukatları ile hiçbir şekilde görüşememesinin dünya hukukuna, cezaevi hukukuna uymadığını da dile getiren Konca, Türkiye’nin AK üyesi olduğu ve birçok sözleşmeye imza attığını da hatırlattı. Türkiye’nin üyesi olduğu kurumun gerekliliklerini yerine getirmesi gerektiğini de vurgulayan Konca, “Leyla Güven bu kurulda görev yapan vekillerin aynı zamanda bir çalışma arkadaşıdır. Tekrar çağrımızı yapmak itiyoruz, AK’nin Türkiye’nin imzaladığı şartlara uyması gerektiğine dair politik bir tutum alması gerekiyor” dedi.

CPT’nin İmralı ziyaretlerine ilişkin geçmişte hazırladığı raporlara da dikkat çeken Konca, Öcalan’ın aile ve avukat görüşmelerinin engellenmesinin suç olduğunu ve işkence kapsamına girdiğini de belirtti. Şu anda yürütülen açlık grevi direnişleri eylemcilerinin taleplerinin insani, hukuki olduğunu ve yerine getirilmesi gerektiğini de Konca sözlerine ekledi.

Güven’in taleplerinin yerine gelebilecek talepler olduğunu da vurgulayan Konca, “Bütün kurum ve kamuoyunu duyarlılığa, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, Güven’in taleplerinin yerine getirilmesi çağrısını yapıyoruz” diye konuşu.

İMRET: GÜVEN’İN TALEPLERİ YERİNE GELMEDİĞİ SÜRECE SAVAŞ POLİTİKASI BİTMEZ

Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret ise şöyle konuştu: “Leyla Güven’in talepleri yerine gelmediği sürece, Türkiye’deki savaş politikası da bitmez.

Leyla Güven ve açlık grevcilerinin sesine ses olmak istiyoruz. Avrupa kurumları harekete geçip devreye girmeli ve taleplerin karşılanmasını sağlanmalıdır.

Tecrit ile birlikte Türkiye’de bir savaş siyaseti de yürütülmeye başlandı.”

BOTAN: AVRUPA KENDİ DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMALI

HDP Van eski Milletvekili Lezgin Botan da Avrupa’yı kendi değerlerine sahip çıkmaya çağırdı. Avrupa’yı Avrupa yapanın 300 yıllık değerler olduğunu söyleyen Botan, “Seçilmiş bir vekil, 76’ıncı gününde açlık grevini sürdürüyorsa, bunun tek sebebi Türkiye’deki rejimin hukuksuzluğudur. Sayın Leyla Güven’e uygulanan ciddi bir ayrımcılıktır” dedi.