Kopenhag ve Atina’da binlerden işgal protestosu

Danimarka’nın başkenti Kopenhag ile Yunanistan’ın başkenti Atina’da alanlara akan binlerce kişi Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarını protesto etti.

KOPENHAG

Danimarka’daki protesto gösterisi “İşgale karşı sen de diren” adıyla gerçekleşti. Seve Kadın Meclisi ve Rojava Alliancen grubunun çağrısıyla düzenlenen gösteriye birçok Danimarakalı kuruluş ve organizasyon da destek verdi. Öğleden sonra Svanemøllen istasyonunda toplanan kalabalık kitle Türk devletinin konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti. Kitle sık sık “Katil, faşist, diktatör Erdoğan” ve “Bijî Berxwedana Rojava” sloganlarını attı.

Seve Kadın Meclisi ve Rojava Alliancen adına basın bildirisini okuyan aktivist Anne Dalum Avrupa ülkelerinin acile harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Türk devletinin Rojava’ya karşı kimyasal silahlar kullandığı ve savaş suçlarını işlediğini belirten Dalum, “Osmanlı hayali peşinde koşan diktatör Erdoğan hiçbir insani kural tanımıyor” diye konuştu.

Gösteride Sosyalist Halk Partisi Başkan Yardımcısı Serdal Benli, Kopenhagen’ın eski belediye başkanı Villo Sigurdsson, Alternative Partisi temsilcisi Rasmus Nordqvist ile sosyalist gruplar ile işçi sendikaları temsilcileri konuşmalar yaptılar.

ATİNA

Türk devletinin işgal saldırısı Yunanistan’ın başkenti Atina’da ise Kürdistan Kültür Merkezi ve Devrimci Gençlik Hareketi çağrısıyla protesto edildi. Academia Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi kitlesel yürüyüş ile Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük işgal saldırılarını kınadı. Yürüyüşte işgal saldırılarını ve direnişi anlatan pankart ile dövizler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri ve PKK, KCK, TEVDEM, YPG/YPJ bayrakları taşındı.

Kürdistanlıların yanı sıra Türkiyeli devrimci örgütler,Yunan siyasi partileri, anarşist gurupların da katıldığı yürüyüşte çevre esnafı ve trafikteki halkın alkış ve kornalar ile destek vermesi dikkat çekti. Yürüyüş korteji Yunanistan Parlamentosu, Avrupa Konseyi Temsilciliği ve Türk konsolosluğu önünden geçtiği sırada kitlenin sloganlarını artırdı. Kitle sık sık “Şehit namirin”, “Bijî berxwedana Rojava” ve “Faşist Erdoğan” sloganları atıldı.

ABD Konsolosluğu önünde son bulan yürüyüşün ardından bir miting düzenlendi. Burada yapılan konuşmalarda ise Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’de halk katliamını hedeflediği ve ilan edilen ateşkese rağmen saldırılarını sürdürdüğü belirtildi. Gösteri sloganlar eşliğinde sona erdi.