Demirhan koronavirüsten hayatını kaybetti

Almanya'nın Koblenz kentine yakın Bad Ems’te yaşayan Kürt yurtsever Mehmet Şah Demirhan, koronavirüsten dolayı yaşamını yitirdi.

Almanya’da koronavirüs can almaya devam ediyor. Koblenz kentine yakın Bad Ems’te yaşayan Kürt yurtsever Mehmet Şah Demirhan, Covid-19 virüsüne karşı 38 gün verdiği mücadeleyi kaybetti. Oğlu Levent Demirhan, “Hepimiz onu son kez gördüğümüz için çok mutluyuz. Onun yanında olduğumuzu gördüğü için o da mutluydu. Bize bıraktığı onurlu yaşamı devam ettireceğiz” dedi.

Urfa’nın Siverek ilçesinde 1957 yılında dünyaya gelen Demirhan, Kürdistan’da savaşın yoğun olduğu 1991 yılının sonbaharında Almanya’ya göç eder. Ülkeyle bağlarını koparmayan Demirhan, dernek bünyesinde çalışmalara katılır. 1991-2008 yılı arasında aktif olarak çalışmalar içerisinde yer alan Demirhan, o dönemden koronavirüs salgını öncesine kadar yapılan tüm etkinlik ve eylemlerde de yer almaya devam eder.

AĞIRLAŞINCA HASTANEYE KALDIRILDI

Mehmet Şah Demirhan’ın oğlu Levent Demirhan babasının hafif ateşle başlayan rahatsızlıkları artınca hastaneye kaldırıldığını belirterek, şunları aktardı: “Babamın 21 Mart Cumartesi günü aniden ateşi çıkmasıyla başladı. Biz normal bir üşütme olarak yaklaştık, korona hemen aklımıza gelmedi. Akşam ilaç verdik, öyle uyuduk. Pazar günü ise ateşi ara ara yükselip düşüyordu. Pazartesi günü sabah doktora gitti. Doktor antibiyotik verdi ama pek faydası olmadı. Salı günü (24 Mart) akşam üstü durumu iyi gitmeyince Koblenz Marienhof Hastanesi’nde hemşire olan ablamı aradık. Hastane yetkilileriyle görüştükten sonra oraya getirmemizi istedi. Yapılan ilk test sonucunda babamın koronavirüse yakalandığını söylediler.”

EŞİ VE OĞLU DA POZİTİF ÇIKTI

Demirhan ailesi için ikinci şok ise 27 Mart’ta yaşanıyor. Annesi ve kardeşi Azad Demirhan’a da korona teşhisi konulduğunu belirten Demirhan o zorlu süreci şöyle anlatıyor: “27 Mart bizim için ikinci şok oldu. Annem ve kardeşim Azad’ın testi de pozitif çıktı. Azad, evde karantinaya alındı. Annemi ise babamın kaldığı Marienhof Hastanesi’ne yatırdılar. Babamla aynı odaya alındığı için ilk etapta sevindik. Ama 28 Mart’ta babamın nefes alma sorunu ortaya çıkınca hemen yoğun bakıma aldılar. Vücudu çok yorgun düştüğü için de uyutma kararı aldılar.

VİRÜSE KARŞI DA DİRENDİ

Babam tedaviye cevap veriyordu. Her gün birimiz yoğun bakımda ziyaret ediyorduk. Şuuru yerindeydi artık. Mikrofonda konuştuğumuzda sesimizi duyuyordu, kafasıyla cevap veriyordu. Bazen zafer işareti yapıyordu. Babam direnmeyi sevdiği için umudumuzu koruyorduk. Ama virüs de pes etmiyordu. Böyle inişli çıkışlı bir süreç yaşanıyordu. Cuma günü hepimiz hastaneye gittik. Durumu iyi değildi. Cuma gecesi tekrardan ablamı arayıp durumunun iyi olmadığını söylediler. Annem ve ablam gece yarısı hastaneye gittiler. Sabaha doğru eve döndüler. Cumartesi günü ise hepimiz gittik. Ablam ve annem her biri bir elini tutup son yolculuğa uğurladılar. Babamı Pazar günü 26 Nisan’da kaybettik.”

‘ÇOCUKLARI OLDUĞUMUZ İÇİN GURURLUYUZ’

Babasına son zamanlarında veda edebilmenin buruk da olsa sevincini yaşayan Levent Demirhan, “Hepimiz onu son kez gördüğümüz için çok mutluyuz. Onun yanında olduğumuzu gördüğü için o da mutluydu. Onun çocukları olduğumuz için gururluyuz. Bize bıraktığı onurlu yaşamı devam ettireceğiz” dedi. Mehmet Şah Demirhan yarın (29 Nisan) Bad Ems Mezarlığı’nda saat 14.30’da toprağa verilecek. Törene katılacakların maske takması ve mesafe kuralına uyması çağrısı yapıldı.

Kaynak: Yeni Özgür Politika