Kürdistanlı yurtsever Mele Sebri yaşamını yitirdi

Uzun bir süre Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne hizmet veren ve bir çocuğu Kürdistan özgürlük mücadelesinde şehit düşen Mele Sebri Kılıç bugün sabah saatlerinde Hollanda’nın La Haye kentinde vefat etti.

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne Kuzey Kürdistan ile Avrupa’da uzun yıllar hizmet eden Mele Sebri Kılıç, Hollanda’nın La Haye kentinde bugün sabaha karşı yaşamını yitirdi.

Genç yaşta medrese eğitimi sürecinde Güney Kürdistan’a geçerek, Kürdistan halkının dönem mücadelesiyle tanışan Mele Sebri, 1960’lı yıllarda bir grup arkadaşı ile yeniden mücadele süreci başlatan Mele Mustafa Barzani’nin yanına giderek, mücadeleye katıldı. Dêrin Peşmergesi olarak 7 yıl boyunca mücadele eden Mele Sebri, burada yaralandı. Tedavisinden sonra Kuzey Kürdistan’a geçen ve imam ile işçi olarak çalışan Mele Sabri, 1970’li yıllarda ise Hollanda’ya göç etti. 20 yıl cam fabrikasında işçi olarak çalışan Mele Sabri, yurtseverlik görevlerini de yürüttü.

70’li yılların ortasında Almanya’nın Köln kentinde düzenlenen ilk Newroz kutlamasının tertip komitesinde de aktif olarak yer alan Mele Sabri, yine Hollanda’nın Arnhem kentinde kurulan ilk Kürt işçi derneğinin de kurucularından.

1980’li yılların başından itibaren gelişen Kürdistan Özgürlük Mücadelesine de yurtsever olarak destek veren Mele Sebri’nin kızı Newroz (Hidayet Kılıç) 1991 yılında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi saflarına katıldı ve 1993’te Cudi’de şehit düştü.

Kürdistan İslam Hareketi ile Heyva Sor a Kurdistane üyesi de olan Mele Sebri Kürdistanlılar tarafından Kürdistan medrese kültürüne bağlı, yaşamı boyunca inancı çerçevesinde temel insani değerleri topluma taşımaya çalışmış, Kürt halkına karşı inkar ve soykırımcı saldırıların karşısında durmuş, mütevazi, alçakgönüllü ve insana olan saygı ve sevgisiyle tanınır.

Yakınları Mele Sebri’yi “Yaşamının son anına kadar Kürt halkının özgürlük mücadelesi ve değerlerine bağlıydı  ve en büyük hayalinin de özgür Kürdistan’ı görmekti” diyerek anlatıyor.