Kürdistanlılar Efrîn için alanlara aktı

İşgalci Türk devletinin Efrîn'de gerçekleştirdiği sivil katliamlar Avrupa'nın birçok merkezinde protesto ediliyor.

Almanya'nın Münster kentinde Efrîn için NATO binasına kadar protesto yürüyüşü gerçekleştirdi. Hauptbahnhof'ta bir araya gelen Kürt halkı ve dostları, Türk işgalci güçlerinin ve DAİŞ El Nusra devşirmesi ÖSO çetelerinin Efrîne yönelik saldırıları protesto etmek amacıyla Münster kentinde bulunan NATO binasına kadar yürüyüş gerçekleştirip saldırılar kınandı.

BREMEN

Bremen'de Kürt gençleri, dün akşam "Her yer Efrîn her yer direniş" şiarıyla sivil itaatsizlik eylemi yaptı. Türk devletinin katliamlarına karşı Avrupa'nın sessizliğine tepki gösteren gençlerin eylemi geç saatlere kadar sürdü. Bremen'de bugün de Kürdistanlılar Efrîn'de yaşanan katliamlara dikkat çekmek amacıyla Radio Bremen TV binasında oturma eylemi yaptı. Efrîn'de Türk devletinin katliamlarının Alman basında daha fazla yer almasını talep eden Kürdistanlılar, Alman devletinin Türkiye'ye verdiği desteğe de tepki gösterdi. TV binasındaki oturma eylemi devam ediyor.

BERN

Efrîn-Rojava Direniş Platformu'nun çağrısıyla bugün İsviçre'nin başkenti Bern’de Rusya Büyükelçiliği önünde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve dostları buradan Türkiye Büyükelçiliğine bir yürüyüş gerçekleştirdi. Rusya Büyükelçiliği önünde, "İşgalci Türk devleti katlediyor, Rusya destekliyor", "Katliamcı Türk ordusuyla işbirliğine son verin" pankartlarıyla "Katliamcı Türkiye, destekçisi Rusya", "Efrin'deki işgale, Efrin'deki katliama son verin" sloganları atan kitle burada gerçekleştirdikleri yürüyüşle Türkiye Büyükelçiliği önüne geldi. Burada yapılan Almanca basın açıklamasının ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.

TOULOUSE

Güney Fransa'nın Toulouse kentinde Toulouse Kürt halkı ile dayanışma kolektifi Mirail bölgesinde çevre yolu üzerinde bulunan Pont de cepièr (Cepier köprüsü) üzerinde pankart açarak Türk devletinin Efrîn işgal saldırısını protesto etti. "Katil Erdoğan", Kürt halkı ve Efrîn ile dayanışmaya" ve "Yaşasın Efrîn direnişi" sloganları yazan pankartın açıldığı eylem saat 18:30'a kadar sürdü.

MARSİLYA

Güney Fransa'nın değişik şehir ve ilçelerinde yaşayan binlerce Kürdistanlı ve dostları bugün Marsilya'ya aktı. Öğlen saatlerine doğru Canebiere Meydanı'nda toplanan binlerce Kürdistanlı 'katil Erdoğan' sloganıyla yürüyüşe geçti. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Efrîn düşmek üzere" sözlerine tepki gösteren Kürdistanlılar, Efrîn için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi. Yürüyüşün en önünde kadınlar, "Katil Erdoğan, işbirlikçi Avrupa", "Faşizme geçit yok", "Türk faşizmi Efrîn'e gömülecek" pankartları açarken, gençler ise 10 metre büyüklüğünde Rojava'yı temsil eden sarı, kırmızı, yeşil bayrak eşliğinde yürüdü. Yürüyüşte Erdoğan ve Putin'i vampire benzetilen dövizler taşındı. Yürüyüşte binlerce bildiri dağıtılırken, çevredeki kalabalık içinde anons arabasında Fransızca bilgilendirmede yapıldı.

'EFRÎN KÜRTLERİ BİRLEŞTİRDİ'

Bir saatlik yürüyüşün ardından mitingin yapılacağı Marsilya Valiliği ve ABD Konsolosluğun bulunduğu meydana varan eylemciler hep bir ağızdan "Katil Erdoğan" sloganını haykırdı. Eylemde, Marsilya Demokratik Toplum Merkezi adına yapılan Efrîn'in direniş ideolojisini Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dan ve PKK'den aldığını belirterek, “Efrin'i birkaç saate teslim alırız diyenler, PKK'nin 40 yıldır verdiği mücadeleye baksın. Efrîn'in neden düşmediğini anlarlar. Türk devleti ve çeteleri Efrîn'e çakılmıştır. Nasıl ki Barzani'nin yanlış referandum kararı Kürt düşmanlarını birleştirmişse, Efrîn'de Kürtleri birleştirdi” dedi. Mitingin devam ettiği saatlerde bir grup genç Marsilya Avrupa Temsilciliği önünde protesto eylemi düzenlerken, başka bir grup ise Rus Konsolosluğu önüne giderek protesto eylemi düzenledi. Eylem esnasında konsolosluğa gençler tarafından yumurta atıldı.

MONTPELLİER

Fransa’nın Montpellier kentindeki Comedie meydanında bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı Efrîn kent merkezine yönelik hava saldırısını protesto ediyor. Efrîn'e destek sloganlarının atıldığı eylem devam ediyor.

RENNES

Fransa'nın Rennes şehrinde de Kürdistanlılar ve dostları aksam saat 19:00'da gençler öncülüğünde Türk devletinin sivil katliamlarını protesto etmek amacıyla Republique meydanında oturma eylemi gerçekleştirdi.

BARSELONA

Katalonya’da Efrîn'de yaşanan katliamları protesto eden Kürdistanlılar ve Katalanlar, Birleşmiş Milletler (BM) Barselona şube binasına "Efrîn'i savun", "Avrupanın sessizliği= Şuç ortaklığı" pankartı astı. Türk devletinin cihadist çetelerle birlikte Efrîn'de etnik temizlik amaçlı başlattığı saldırı ve katliamlar karşısında sessiz kalan BM diğer uluslararası kurumlar protesto edildi. Eylem sırasında kitleye saldıran Katalan polisi bir kişiyi yaralarken, 4 kişiyi ise gözaltına aldı. Yaralan yurttaş hastaneye kaldırılırken, gözaltındaki 4 kişi daha sonra serbest bırakıldı.

DEN HAAG

Hollanda'nın Den Haag şehrinde Türk devletinin Efrîn işgali ve soykırım saldırılarını kınamak amacıyla yapılan açlık grevi 3. gününde. Bugün Amerika Büyük elçisi Pete Hoekstra ve Milletvekili Joël Voordewind eylemcileri ziyaret etti. Eylemciler taleplerini soran Hoekstra ve Voordewind'a derhal bombardımanın sona ermesi ve BM'nin ateşkes kararına uyulmasını istedi.

KOPENHAG

Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal girişiminin 54. gününde Danimarka'da yaşayan Kürdistanlılar, Türk konsolosluğu önünde miting yaptı. Miting boyunca, "Terörist Türkiye", "Terörist Erdogan" ve "Bijî YPG/YPJ" sloganları atıldı. Miting, Danimarka Demokratik Kürt Toplum Meclisinin basın bildirisinin okunmasının ardından sloganlar eşliğinde sona erdi.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'da bugün iki eylem gerçekleştirildi. Saat 14:00 ile 15:30 arası Birleşmiş Milletler önünde yapılan protesto mitinginde Efrîn'de yaşayan yüz binlerce insanın soykırım tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi. Türk devletinin 54 gündür sivil katliamlar yaptığı ve hiçbir kural tanımadığı Efrîn'e yönelik işgal saldırılarının bir an önce durdurulması için BM Güvenlik Konseyinin acil toplanarak Türk Devlet'inin işgal ve katliamların önüne geçilmesi için karar alınması talebinde bulunuldu. Mitingde hazırlanan bildiriler dağıtılırken, eylem boyunca, "Katil, Terörist Erdoğan" "Türk ordusu Kürdistan'dan defol" "Yaşasın Efrin, yaşasın YPG/YPJ" "Her yer Efrîn her yer direniş" sloganları atıldı.

AMSTERDAM

Türk devletinin Efrîn'deki işgal girişimi ve yaptığı sivil katliamlara karşı Hollanda'da yaşayan Kürtler bugün Amsterdam'da Rus ve ABD konsoloslukları önünde eylem yaptı. Eylemde sık sık, "Katil Erdoğan", "Diktatör Putin," "Terörist Erdoğan Kürdistan'dan defol" sloganları atıldı.

LONDRA

Efrîn saldırılarını protesto eden Londra'da yaşayan Kürdistanlılar Londra parlamentosu yaklaşık 4 saat boyunca Londrada Westminster köprüsünü ve ana caddeyi trafiğe kapattı. Parlamentodaki sorgulama saati nedeniyle Başbakan Theresa May ve hemen hemen tüm milletvekillerinin parlamentoda olduğu saatte eylem yapan Kürdistanlıların milletvekilleri ile görüşmek istemesi üzerine İşçi partisi milletvekili Preet Kaur Gill, İrlanda Sienn Fein Partisinden Chris Hazzard, İskoçya Ulusal Partisi milletvekili Chris Stephens ve Öğrenci Birliği'nden bir aktivist eyleme destek vererek birer konuşma yaptı.

CAMBRIDGE

Cambridge'de de Kürtler ve dostları Efrîn için alanlardaydı. Cambridge Üniversitesi'nden Profesör Jeffry Milley'inde destek verdiği eylemde Türk devletinin işgal saldırıları ve katliamlara sessiz kalan Avrupa ülkeleri protesto edildi. Yolu trafiğe kapatan kitle İngiltere'nin Türkiye ile yaptığı ticari anlaşmalara da tepki gösterdi.

BRISTOL

Bristol'da Kürtler ve dostları Efrîn'de yaşanan sivil katliamları protesto etmek amacıyla Kürt dostluk grubu öncülüğünde bir araya geldi. "Efrîn yalnız değildir", "TC Kürdistan'dan defol" ve "Efrîn kazanacak halklar kazanacak" sloganlarını atıldığı yürüyüş boyunca, uluslararası güçlerin katliamlar karşısındaki suskunluğuna tepki gösterildi.

CARDİFF

Galler'in başkenti Cardiff parlamentosu önünde bir araya gelen Kürtler, Efrîn'i sahiplenme eylemi gerçekleştirdi. BM'nin katliamlar karşısındaki suskunluğunun da kınandığı eyleme, parlamentodan bir milletvekili de destek verdi. Kitle Efrîn işgali son bulana kadar eylemlerine devam edeceğini belirtti.

EDİNBURGH

İskoçya'nın Başkenti Edinburgh'da Kürtler ve dostları parlamento önünde eylem yaptı. Efrîn'deki sivil katliamlara dikkat çeken kitle, Efrîn'de yaşayan halkların vahşice katledildiğini bütün dünyanın da buna seyirci kaldığını belirtti. Türk devletini kınayan sloganların atıldığı eylem sonunda Efrîn işgaline ilişkin bildiriler dağıtıldı.