Kürdistanlılar Efrîn için meydanlardan ayrılmıyor

Efrîn şehir merkezinin işgalci Türk devleti tarafından bombalanmasının ardından Avrupa'da meydanlara çıkan Kürdistanlıların eylemleri devam ediyor.

Efrîn şehir merkezinin Türk işgalci güçlerinin bombalanmasından sonra Avrupa'nın birçok kentinde olduğu gibi Almanya'nın Freiburg kentinde de yüzlerce kişi sokağa döküldü. Freiburg, Lahr ve çevresinde yaşayan yüzlerce Kürdistanlı ve dostları Freiburg tren garı önünde bir araya geldi. Burada saatlerce attıkları sloganlarla işgali lanetleyen kitle sonradan yürüyüşe geçti. "Biji berxwedana Efrîn'e", "Terörist Erdoğan", "Biji berxwedana YPJ/YPG" sloganları atan kitle şehir merkezine, ardından Freiburg Belediyesi önüne kadar yürüdü. Eylemciler gece geç saatlere kadar eylemlerine devam etti.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde Türk devletinin saldırılarını protesto eden Kürdistanlılar, tren garın önünde toplandı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) Hannover ve Şehit Ronahî Kadın Meclisi Hannover tarafından organize edilen eylemde, NAV-DEM üyesi Altun Bischoff kısa bir konuşma yaptı. "İşgalci Türk devletti Efrîn halkının suyunu, elektriğini, telefonlarını kesti ama onların kahramanca direnişini yenemez. Efrîn şehrinin içinde yüz binlerce direnen halk var" diyen Bischoff, Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar olarak Efrîn'in sesi olacaklarını belirtti. Alman devletinin Efrîn saldırılarına destek verdiğini vurgulayan Bischoff, soykırım saldırılarına karşı sessiz kalmayacaklarını ifade etti. Şehit Ronahî kadın Meclisi Hannover de bugün NGO dosyasını Junge Welt Gazetesine ve Radyo FFN’e teslim ederek Efrîn'de yaşanan katliamlara ilişkin bilgi verdi. Akşam saatlerin de yüzlerce kişi Efrîn saldırılarını protesto etmek için Hannover Hauptbahnhof önünde toplandı. Kürdistanlıların eylemi devam ediyor.

KÖLN

Efrîn saldırılarına bir tepki de Köln'de yaşayan Kürdistanlılardan geldi. Yüzlerce Kürdistanlı ve dostlarının katıldığı eylem saat 19.00'da Bahnhof Vorplatz'da başladı. YPG/YPJ bayrakları açan eylemcilere bayrakların yasak olduğunu gerekçe gösteren polis müdahale etti. Bayrakların toplanmasını isteyen polis, toplanmaması halinde eylemi sonlandırmakla tehdit etti. Efrîn soykırımının durdurulmasını talep eden birçok pankart ve dövizin taşındığı eylemde, "Dün Yahudiler bugün Kürtler", "Türk askeri Efriîn’den defol", "Çocuk katili Erdoğan", "Merkel finanse ediyor Erdoğan katlediyor" sloganları atıldı. Polisin tehditlerine rağmen bayrakları indirmeyen kitle saat 20.30'da eylemini sonlandırdı. Eylem bittikten sonra polisin YPG/YPJ bayraklarına el koymasına tepki gösteren kitle, başka yerde yasak olmayan bayrakların Köln'de keyfi olarak yasaklanamayacağını belirtti. Köln polisi 1 aydır Mala Kurda'ya keyfi gerekçelerle eylem yapma izni vermiyor.

HAMBURG

Hamburg’daki Kürtler akşam saat 22.00’de Steindamm caddesinde toplanarak Türk konsolosluğa yürüdü. Polis ablukasında yürüyen kitle durmadan “Bijî berxwedana Efrînê” ve “Katil Erdoğan” sloganları attı. Türk konsolosluğun önünde havai fişeği patlatılarak Erdoğan rejimi ve onu destekleyen uluslararası güçlere olan öfke ifade edildi. Konsolosluktan ayrıldıktan sonra yürüyüş merkezi tren istasyonuna kadar sürdü.

ESSEN

Türk devletinin Efrîn'de yaptığı sivil katliamlar Almanya'nın Essen şehrinde de protesto edildi. Bine yakın Kürdistanlı Essen Hbf 'da toplandı. Erdoğan ve ona bağlı çetelerin katliamlarına tepki gösteren kitle, "Katil Erdoğan", "Efrîn yalnız değildir" ve "Bijî berxwedana Efrînê" sloganları attı.

NÜRNBERG

Almanya'nın Bavyera eyaletine bağlı Nürnberg şehrinde dün saat 15.00'da bir araya gelen Kürdistanlılar, Türk konsolosluğu önünde Efrîn saldırılarını protesto etti. Efrîn kent merkezinin bombalanmasının ardında akşam da alanlara çıkan yüzlerce kişi Türk devletinin katliamlarına tepki gösterdi.

STUTTGART

Yaklaşık 54 gündür devam eden Efrîn'i sahiplenme nöbeti Stuttgart Könüg Strasse'de açılan çadır ve mitingle devam etti. "Savaş burada başlıyor, Efrîn’de insanlar katlediliyor!" yazılı pankartın açıldığı eylemde, Efrîn katliamını Almanya, NATO ve Rusya işbirliği ile işlendiği dile getirildi. Saldırıların Efrîn merkezinde şiddetli bir şekilde yoğunlaşmasından dolayı, Stuttgart Efrîn ile dayanışma platformunun çağrısı üzerine akşam saat 21.00'da halk istasyon önünde toplandı. Alman Anti faşist gruplar ile Türkiyeli solcu devrimcilerin de katıldığı eylemde kitle, istasyon önündeki ana yolu trafiğe kapatarak sloganlarla yürüyüşe geçti. Theodor-Heuss-Strasseyi de trafiğe kapatan kitle, miting alanı olan Schloss Platz meydanına kadar yürüdü. Yapılan konuşmaların ardından bugün saat 13.00'da Stuttgart başkonsolosluğu önünde yapılacak mitingin çağrısıyla eylem sonlandırıldı.

VİYANA

Efrîn'de yaşanan katliamların gün boyunca protesto edildiği Avusturya'nın Başkenti Viyana'da akşam saatlerinde de yürüyüş yapıldı. Mariahilfer Caddesinde bir araya gelen Kürt gençleri YPG/YPJ bayraklarıyla "Terörist Erdoğan", "Terörist Türkiye" "Avrupa finanse ediyor Erdoğan bombalıyor" sloganları atarak yürüyüşe geçti. Kürt gençleri öncülüğünde başlayan eylem devam ediyor.

TORONTO

Kanada Kürt derneği üyeleri sabah saatlerinde Toronto Rus konsolosluğu Efrîn için eylem düzenledi. Konsolosluk yetkilileriyle görüşme talep eden Kürdistanlılar, saatlerce beklemelerine rağmen görüşme talepleri yerine getirilmedi. Eylemde provokasyon çıkarmak isteyen bir grubun Türkçe ırkçı şarkılar çalması üzerine, faşist grupla kitle arasında kısa bir gerginlik yaşandı.

KOPENHAG

İşgalci Türk devletinin katliamları Danimarka'da yaşayan Kürdistanlılar tarafından da protesto ediliyor. Kopenhag havaalanı, Billund havaalanı ve Odense'de Türk devletinin katliamlarına tepki gösteren Kürdistanlıların eylemleri devam ediyor.

GÄVLE

İsveç'in Gävle kentinde çadır kuran Kürdistanlılar, çadıra Türk devletinin katlettiği sivillerin resimlerini astı. Efrîn katliamına dair bildirilerin dağıtıldığı eylemde, Efrîn'deki gelişmeler hakkında halkı bilgilendiriyor. Dün çadırın önünde bir araya gelen Kürdistanlılar pankart ve bayraklarla Sosyal Demokrat İşçi Partisi binasına kadar yürüdü. Kürdistanlılar, Türk devletini ve Batılı ülkelerin sessizliğini kınayan sloganlar attı.

PARMA

İtalya'nın Parma şehrinde bir grup üniversite öğrencisi bugün Efrîn ile dayanışma amacıyla şehir merkezinde "Efrîn Direniyor, Türkiye'yi durdurun", "Efrîn'i savun" pankartı açarak eylem gerçekleştirdi. Aula Tusiname öğrenci kolektifi tarafından gerçekleştirilen eylemde Efrîn işgaline ilişkin bildiriler dağıtıldı. "Katil Erdoğan, Efrîn'den elini çek", "Efrîn halkı yanlız değildir" ve "Her yer Efrîn her yer direniş" sloganları atan grup, bugün saat 18.00'da Garibaldi meydanında düzenlenecek miting çağrısıyla eylemini sonlandırdı.