Kürt Gazeteci Emeç’in İsviçre’ye girişine izin çıktı

20 Ocak tarihinden itibaren Zürih Havaalanında tutulan Kürt Gazeteci Hülya Emeç’in İsviçre’ye girişine izin çıktı.

Türkiye’de hakkında açılan davalardan kaynaklı 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarpıtılan Kürt Gazeteci Hülya Emeç, cezasının kesinleşmesinin ardından Brezilya üzerinden İsviçre’ye gelerek iltica talebinde bulunmuştu. 20 Ocak’tan bu yana Zürih Havaalanı dış hatlar bölümünde tutulan Emeç’in iltica talebi, İsviçre Göç Sekretaryası tarafından (SEM) ‘Brezilya güvenlikli bir ülke’ denilerek reddedilmiş ve Emeç’in Brezilya’ya geri gönderilmesine karar vermişti.

SEM’in bu kararına itiraz eden Emeç’in avukatları, İsviçre Federal İdare Mahkemesine hem yürütmeyi durdurma hem de dosyanın esas dan bozulması başvurusunda bulunmuştu.

Avukatların başvurularının ardından Federal Mahkeme, Brezilya’nın Hülya Emeç için güvenlikli bir ülke olmayabileceğini hükmüne vararak, SEM’den verdiği kararı tekrardan gözden geçirmesi gerektiğini istemişti.

Geçtiğimiz günlerde yürütmeyi durdurma kararına varan SEM, bugünde Emeç’in İsviçre’ye girişine izin kararının çıktığı bilgisini duyurdu.

Kürt gazeteci Hülya Emeç’in 20 Ocak’tan bu yana havaalanında tutulması birçok kesimde rahatsızlık uyandırdığı gibi İsviçre’de önemli gündem konusu haline gelmişti. Kürt gazetecilerin, Türkiye ve Kürdistan’da hangi ağır şartlar altında çalıştığını ve doğrudan iktidarlar tarafından hedef haline getirildiğine dikkat çeken birçok siyasetçi ve uluslararası basın kuruluşu, Emeç’in Brezilya’ya geri gönderilmesinin Türkiye’ye geri verilme riskini yaratabileceğini savunmuştu.

Emeç’in iltica talebine ret kararı verdiği için yoğun bir kamuoyu baskısı altında kalan SEM’in önümüzdeki günlerde konuya ilişkin basına bir açıklama yapması bekleniyor.