Kürt halkı Hamburg’da değerli bir dostunu kaybetti!

1980’li yılların başından itibaren Kürt özgürlük mücadelesinin dostu olan Alman devrimci Beate Reiss Hamburg’da yaşamını yitirdi.

63 yaşındaki Alman devrimci Beate Reiss’in 5 Şubat günü Altona’daki hastanede yaşamını yitirdiği açıklandı. Reiss uzun bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Kürt halkının 40 yıldır dostu olan Reiss Kürt özgürlük hareketine destek veren bir isimdi.

1955 yılında Osnabrück kentinde dünyaya gelen Reiss, 1980 yılında Kürt halkıyla tanışmıştı. 1984 yılında Hüseyin Çelebi’nin öncülüğünde kurulan özgürlük mücadelesiyle dayanışma grubuna katılan Reiss, daha sonraki yıllarda hemen hemen her yıl Almanya’dan Kürdistan’a giden Newroz delegasyonlarında yer aldı.

Birçok kez Kürt gerillalarını da ziyaret eden Reiss, 1991 yılında Mahsum Korkmaz Akademisi’ne gitti ve burada başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere PKK’nin öncü kadrolarını tanıdı.

Alman devrimci Reiss, Kürt hareketiyle dayanışma etkinlikleri nedeniyle hem Türkiye’de ve hem de Almanya’da birçok kez devletle karşı karşıya geldi, gözaltına alındı. Ancak buna rağmen Kürt özgürlük mücadelesine katkılarını sürdürdü.

Reiss’ın vefatı üzerine ISKU, Hamburg Rojbin Kadın Meclisi ve Hamburg Kürt Halkı Meclisi ortak bir açıklama yaptılar. ANF’nin Almanca servisinde yer alan açıklamada Hamburg merkezli kurumlar Reiss’ın ölümünün Kürt halkının mücadelesi için bir kayıp olduğuna belirttiler.

Reiss’ın hayatının adalet ve özgürlük için adanmış bir yaşam olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu görüşler yer aldı:

“Onun için en önemli olan Kürt halkıyla dayanışmaydı, heyet ziyaretleri organize ediyordu, bağış topluyordu, imza topluyordu, etkinliklerin yapılmasına öncülük ediyordu. Onun yokluğu özellikle Hamburg’da Kürdistan ile dayanışmada büyük bir boşluk yaratacak.”

18 Şubat Pazar günü Hamburg Kadın Meclisi ve Reiss’in arkadaşları ortak bir anma etkinliği düzenleyecek.