Kürt kızı Mawda davasında yeni gelişme

Belçika’da göçmenleri taşıyan bir aracı takip sırasında polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden Kürt kızı Mawda’ya ilişkin ilk kez polise suç isnat edildi. Yıl içerisinde dava açılması bekleniyor.

Mawda’nın hayatını kaybetmesinden bir buçuk yıl sonra, ateş açan polis suç isnat edildi. Mons savcısı Ignacio De La Serna, açılan ateşin faili polisin 18 Aralık günü kasıtsız bir şekilde cinayet işlemekle suçlandığını bildirdi.

Savcı, Belçika medyasına yaptığı açıklamada davanın 2020 yılı içerisinde başlaması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Ancak polis, suç tekrarı ya da kaçma şüphesi olmadığı gerekçesiyle tutuklanmadı. 

Bir buçuk yıl önce Güney Kürdistanlı otuz dolayında kişi, Fransa’nın Dunkerque kentinde bir kamyonete bindirilmişti.

16-17 Mayıs 2018 gecesi Belçika’dan geçerek, İngiltere’ye ulaşmak istiyorlardı. Polisler gelene kadar bir tehlike yoktu. Polisin gelmesiyle E42 otoyolunda bir kovalamaca başlamıştı. Bir polis aracı, kamyonete yanaştığında, içerisindeki polislerden biri silahını çekerek ateş etmişti.

Ailesi ile birlikte şoförün arkasında oturan iki yaşındaki Mawda başından vurulmuştu. Yetkililer ilkin yanlış bilgilerle olayı çarpıtmaya çalışmıştı. Ancak gerçekler kısa sürede ortaya çıkmıştı. Buna rağmen halen bir dava açılmış değil.