Kürtler her yerde eylemde: İşgalciler kaybedecek

Türk devletinin Efrîn'i işgal etmesi Avrupa'nın bir çok merkezinde protesto edildi. Katliamlar karşısında Avrupa'nın sessizliğine de tepki gösteren Kürdistanlılar, Kürt halkı değil, Efrîn'i işgal edenlerin kaybedeceğini belirtti.

Danimarka'da Odense Newroz etkinliği Efrin'de yapılan katliamlardan dolayı halk toplantısına dönüştürüldü. Tertip komitesi, geceyi halk toplantısına dönüştürüp Efrîn'deki son süreç değerlendirilip tartışıldı. Kongre Gel başkanı Remzi Kartal, Hozan Diyar ve Xelil Hemgin Efrîn sürecini ve Türk devletinin işgaline dair birer konuşma yaptı.

BERLİN:

Faşist Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn'de yaptığı katliamları protesto etmek için Almanya'nın başkenti Berlin'de miting düzenlendi. Berlin DKTM, DEST-DAN Berlin Kadın Meclisi ve PYD Berlin tarafından organize edilen mitinge kalabalık bir kitle katıldı. Saygı duruşuyla başlayan mitingde, "Eroğan'la anlaşmayın. Silah ithalatını durdurun. Efrîn'i savunun!" ve "Kadınlar faşizme ve kapitalizme karşı savaşıyor'' pankartları açıldı. Mitingde bir konuşma yapan Berlin DKTM Eş başkanı Yeko Ardıl, "Bu barbarlara karşı YPG/YPJ ve QSD güçleri emsali görülmemiş bir direnişle yanıt veriyor. Efrîn yalnız değildir ve kazanan biz olacağız" dedi. Akşam saat 17.00'da ise, Berlin merkezi tren garında bir miting düzenlendi. Miting sonrası faşist çetelerin Berlin deki uzantılarının tarihi Brandenburger Tor kapısında işgali kutlamak istediklerini öğrenen kitle, daha sonra Brandenburger Tor'a giderek, faşistlerin kutlama yapmasına engel oldu. Berlin NAV-DEM ise yaptığı açıklamada, eylemlerinin kesintisiz bir şekilde devam edeceğini ve Salı gününden itibaren Federal Almanya parlamentosu önünce açlık grevi başlatacaklarını belirtti.

HAMBURG: Kürdistan tarihinde direnişle anılan Newroz Bayramı için Hamburg'da bine yakın kişinin katıldığı bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Hamburg Sol Parti milletvekili Cansu Özdemir, Hakkari eski belediye başkanı ilahiyatçı Fadıl Bedirhanoğlu, Karakoçan eski belediye başkanı Burhan Kocaman, yazar Faik Bulut katıldı. Gecede tertip komitesi adına yapılan konuşmada, "Efrîn'i işgal ettiğini sanıp, sahte zafer çığlığı atanlar şunu çok iyi bilsin ki Efrîn onların mezarı olacak" denildi. Efrîn'de NATO'nun silahlarıyla insanlık suçu işlendiğine dikkat çeken Sol Parti milletvekili Cansu Özdemir, kaybedenin Kürt Halkı değil, Efrîn'i işgal edenler olduğunu söyledi.

'KÜRTLER MUTLAKA ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞACAK'

Zalime karşı direnenlerin zafer kazanacağını vurgulayan Fadıl Bedirhanoğlu, Fetih Suresi okuyarak işgal girişimine katılanların İslam dinine en büyük hakareti yaptığını dile getirdi. Karakoçan eski belediye başkanı Burhan Kocaman, Tüm saldırı ve işgal girişimlerinin nedeninin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın felsefesi ile hayat bulan Demokratik Konfederal sisteme tahammülsüzlük olduğunu belirtti. Yazar Faik Bulut ise, tüm saldırılara rağmen Kürt Halkının mutlaka özgürlüğüne kavuşacağının altını çizdi. Gecenin kültür programında, Xemgin Birhat, Koma Rengê Nu, Narinxan, Ozan Siyabend-Rozerin-Sunny üçlüsü, Bengi Agirî ve Şıvan yer aldı. Newroz etkinliğinin ardından Kürdistanlılar, Türk ordusunun işgalini kınamak için CDU binası önünde protesto eylemi yaptı.

STUTTGART: Efrîn merkezinin Türk devleti ona bağlı çeteler tarafından işgal edilmesinin ardından Stuttgart'da Efrîn ile dayanışma platformu öncülüğünde yürüyüş düzenlendi.Saat 17.30’da başlayan protesto yürüyüşü Theodor-Heuss- Strasseden şehir merkezine gidildikten sonra çadır nöbetinin yapıldığı Schloss Platz meydanında yapılan miting ile sona erdi. Efrîn'de yaşanan sivil katliamlara dikkat çekilen mitingde sık sık, "Türk ordusu Efrîn'den defol", "Çocuk katili Erdoğan", sloganları atıldı. Almanca yazılı, "Rojava devrimi ile dayanışma", "Erdoğan’ı durdurun, Efrin’i savunun" ve "Türkiye’nin devlet terörüne karşı mücadele" pankartlarının açıldığı mitingde, Efrîn işgalini anlatan bildiriler dağıtıldı.

 

GİESSEN: Almanya'nın Giessen şehrinde Kürt Gençleri Efrîn için eylemdeydi. Giesen'in en işlek ana yolu olan Frankfurter strasse'de araba ve tren yollarını kapatan gençler 40 dakika boyunca trafiği tıkadı. Ardından Hauptbahnhof'a kadar yürüyüş yapan gençler, tren garında yaptıkları mitingden sonra eylemlerini sonlandırdı.

MÜNİH: Almanya’nın Bavyera Eyaleti’ndeki Münih kentinde de Kürtler ve dostları işgalcileri protesto etti. Tren garında yapılan sivil itaatsizlik eyleminde Alman hükümetinin suç ortaklığına da tepki gösterildi. Münih’te ayrıca havaalanında da benzer bir eylem gerçekleşti. Eylem yoğun polisiye tedbirler altında yapıltı.

MANNHEİM: Almanya’nın Mannheim kentinde yaşayan Kürdistanlılar merkez tren garı (HBF) önünde işgalci Türk devletinin Efrîn’de yaptığı sivil katliamları protesto etti. Mitinge katılan Almanya Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, kısa bir konuşma yaparak, yaşanan sivil katliamları kınadı.

HANNOVER: Almanya’nın Hannover kentinde Türk devletinin Efrîn’e işgal saldırılarını tren garında toplanan Kürdistanlılar ve dostları protesto etti. Tren garı içinde yaklaşık bir saat süren eylemden sonra, Kürdistanlılar çarşı merkezini doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca eylemciler sık sık “Bijî berxwedana Efrini”, “Kürdistan işgalcilere mezar olacak” sloganlarıyla eylemi sonlandırdı.

Eylemden sonra Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde (DKTM) toplanan Kürdistanlılar bir halk toplantısı gerçekleştirdi.

PARİS: Fransa'nın başkenti Paris'in Drancy banliyösünde Ciwanên Azad üyeleri Türk Devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını protesto etti. Drancy DTKM önünde, "Seri Hilde" pankartı ile yürüyüşe geçen Ciwanên Azad üyeleri, Efrîn'de devam eden Çağın Direnişine Avrupa'da yaşayan tüm Kürdistanlı gençlerin daha güçlü sahiplenmesi gerektiği çağrısında bulundu.

HEDEF KÜRT KANTONLARI

PARİS’TE PANEL: Suriye Araştırmalar Merkezi ise Paris'te Efrîn konulu bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Rojava Paris temsilcisi Xalit İsa, Sorbonne Üniversitesi profesörü Khattar Abou Diab ve Ortadoğu uzmanı Gerard Challiand konuşmacı olarak katıldı. Saat 14:00'de Suriye Araştırmalar Merkezi'nde (Navenda Lekolinen Suri) yapılan toplantının ilk konuşmacısı Xalit İsa idi. Sivillerin katliamının önünü almak için kentin boşaltıldığını ve gerilla savaşının devam edeceğini ifade eden İsa, Efrin'i yalnız bırakanların bölgeye giren Türk devleti ve onun beslediği terör örgütlerinin yapacaklarının önünü açtığını ifade etti. Ortadoğu ve silahlı çatışma uzmanı jeo-politikacı Gerard Challiand, Erdoğan'ın yeniden Osmanlıyı inşa etmek ve Sünni bir bölge oluşturmak için tüm yıkıcılığıyla hareket ettiğini ve Erdoğan'ın hedefinde tüm Kürt kantonlarının olduğunu ifade etti. Khattar Abou Diab ise, Erdoğan'ın Ortadoğu'da Sünni kampın öncülüğüne soyunduğunu İran'ın ise Şii kampı oluşturmaya çalıştığına dikkat çekti. Toplantı gazetecilerin sorularının ardından sona erdi.

STRASBOURG: İşgalci Türk devletinin Efrîn'e yönelik başlattığı işgal girişiminden bu yana Zin Kadın İnisiyatifinin öncülüğünde Fransa'nın Strasbourg şehrinde kesintisiz eylem yapılıyor. Eylemlere ilişkin açıklama yapan Zin Kadın İnisiyatifi, Avrupa’da Strasbourg'un stratejik bir konuma sahip olması, AB'ye ev sahipliği yapması ve kamuoyu oluşturma açısından önemli bir şehir olduğunu belirtti. Hafta sonları Strasbourg Merkez Gar, hafta içi de her akşam saat 17.00 ile 18.00 saatleri arasında Merkez Place Kleber'de bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve dostlarının eylem ve yürüyüş yaptığını hatırlatan Zin Kadın İnisiyatifi, sivil katliamların daha da arttığını, Türk devletine karşı AB ve BM'nin hiç bir yaptırım uygulamadığını vurguladı. Bütün bu yaşananlara tepki göstermek için alanlardan ayrılmayacaklarının altını çizen Zin Kadın İnsiyatifi, Efrîn'de yaşanan soykırıma karşı Avrupa'daki tüm Kürdistanlılara Efrîn'e sahip çıkma çağrısında bulundu.

MONTPELLİER: Fransa’nın Montpellier kentinde, "Özgür yaşam için Newroz ruhuyla ayağa kalkmalıyız", "Her yer Efrîn, her yer direniş" şiarı ile Newroz kutlandı. Efrîn direnişinin selamlandığı etkinlikte, Türk devleti ile DAİŞ çetelerinin barbarca saldırdığı Efrin'de asla amaçlarına ulaşamayacakları belirtildi. Etkinlikte, sanatçılar Farqin Azad, Zarife Zerrin, Burhan, Süleyman sahne aldı.

ROMA: İtalya’nın başkenti Roma'da Efrîn’e yönelik Türk devletinin işgal saldırısını protesto etmek için yüzlerce kişi merkezi tren istasyonunda toplandı. İtalyan yurttaşların da destek verdiği eylemde göstericiler, Türk devleti ve Erdoğan karşıtı sloganlar attı. Türk devletinin saldırılarına tepki gösterilen mitingde, bundan sonra da Efrîn için eylemlerin devam edileceği belirtildi. Eylem, Türk devleti ve Erdoğan karşıtı sloganlarla devam ediyor.

TORİNO: İtalya'nın Torino kentinde Pizza castello meydanında saat 18.00'da Kürdistanlılar ve dostları Efrîn'e yapılan saldırıları protesto etti. YPG/YPJ bayraklarının açıldığı eylemde, "Katil Erdoğan kirli ellerini Efrîn'den çek", "Efrîn'e özgürlük" ve "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı. Eylemde kısa bir konuşma yapan eski sulh ceza savcısı Laura Schreder Ferraro, Avrupa'nın Efrîn'deki katliama sessizliği ve Türk devletine silah desteğinin kendileri için utanç verici bir durum olduğunu belirtti.

VİYANA:

Barbar Türk ordusunun cihatçı çetelerle birlikte Efrîn'i işgal etmesi ve yüzlerce sivili katletmesi Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan bir miting ve yürüyüşle protesto edildi. Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde Avusturya parlamentosu önünde bir araya gelen Kürdistanlılar "Türk işgaline dur de" yazılı pankartın yanı sıra, YPG/YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşıdı. Eylemde bir konuşma yapan PYD Viyana temsilcisi Agire Kobane, işgalci güçlerin er ya da geç Efrîn'den sökülüp atılacağını belirtti. Ardından Türk büyükelçiliğine yürüyen kitle adına yapılan açıklamada, Efrîn'in sömürgecilere mezar olacağı vurgulandı.

BERN:

İsviçre’nin Bern kentindeNCDK-S ve İsviçreli Alternetif gruplar tarafından Efrîn direnişine adanan Newroz kutlandı. Newroz kutlamasının ardından Ciwanên Azad ve Alternatif gruplar öncülüğünde Bern sokaklarında yaklaşık 1 saat süren bir yürüyüş gerçekleştirildi. Sık sık, "İşgalci Türk devleti Efrin’den defol”, “Biji Berxwedana Efrine”, “Efrin’de direniş kazanacak” sloganlarının atıldığı eylemde, duvarlara Efrîn’le dayanışma yazıları yazıldı.

STOCKHOLM: İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Efrîn halkı ile dayanışmak için dönüşümlü açılık grevine başlayacak. Parlamento binası önündeki Mynttorget Meydanı'nda yapılacak eylemde, Türk devleti ve DAİŞ artığı çetelerin vahşice katliamlarına destek veren Rusya ile olanlara sesiz kalan Batılı ülkeleri de protesto edilecek. Çağın Direnişinin yeni bir safhaya girdiğini hatırlatan “Efrîn Direnişiyle Dayanışma Platformu”, tüm Kürdistanlılar ve dostlarına başlayan yeni dönemdeki direnişlere destek vermeleri ve Stockholm'de düzenlenecek eylemlere katılmaları çağrısı yaptı.