"Kürtler ve Türkler HDP'yi meclise taşıyacak"

İsveç Kürt Federasyonu Başkanı Keya İzol, Erdoğan'ın HDP'yi parlamento dışında bırakmak için her şeyi yaptığını ancak başarılı olamayacağını belirtti. İzol, “Kürtler ve Türkler vicdanen HDP'ye oy vererek onu tekrar meclise taşıyacak” dedi.

İsveç Kürt Federasyonu Başkanı Keya İzol, AKP ve Erdoğan'ın bir çıkmaz içine girdiğini 2019 yılında yapılacak seçimleri kaybedeceğini anladığı için baskın bir seçimle iktidarını sürdürmeyi ve sağlamlaştırmayı amaçladığını söyledi.

İzol şu ifadeleri kullandı: “Erdoğan'ın söylemleri artık halkı tatmin etmiyor. 7 Haziran 2015 seçimlerini iptal ettikten sonra bana çoğunluğu verirseniz ülkenin sorunlarını çözeceğim dedi. Bombaları patlatarak ve halkı öldürerek 1 Kasım'da yapılan seçimleri aldı. Referandumda da evet oyu çıkarsa sorunların çözüleceğini söyledi. Şimdi yine köprü ve hava limanları yaptığını ve ‘terörü’ bitireceğini söylüyor. Türkiye'de bir milliyetçilik ve şovenizm var ama millet aptal değil. Halkın çoğunluğu olanların farkında. Erdoğan'ın sorunları daha da ağırlaştırdığını görüyor.”

Kürtlerin ağır baskı ve saldırılar altında bulunduğu günümüz koşullarında Türkiye'deki devrimci ve ilerici güçlere çok önemli görevler düştüğünü söyleyen İzol, şöyle devam etti:

“Kürt kimliğine, Kürt varlığına saldırılıyor. Kürtler haklarını, hukuklarını istedikleri için saldırılara uğruyor. Dilini bile konuşamaz hale geldi. Bu durumu gören muhafazakar Kürtler AKP'den uzaklaşıyor. Kitlesel kopuşlar oluyor. Böylesi bir ortamda Türk ilerici ve devrimci çevrelere Erdoğan'ın ırkçı, milliyetçi ve şoven siyasetine karşı çıkma ve teşhir etme görevi düşüyor.”

CHP'NİN HDP İLE BİRLİKTE HAREKET ETMESİ GEREKİRDİ

CHP gibi partilerin HDP ile birlikte görünmek istemediğine ve bunun için değişik manevralar yaptığına dikkat çeken İzol, “Erdoğan CHP vb. partileri sindirdi. HDP ile birlikte hareket eden teröristir gibi söylemleri CHP'de etkili oldu. CHP'nin açıktan HDP'nin yanında yer alması ve HDP'yle birlikte hareket etmesi gerekirdi” şeklinde konuştu.

CHP, İyi Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin Erdoğan'ın belirlediği sınırlar içinde ittifak yaptıklarını söyleyen İzol, “Millet İttifakı'nın gerici-milliyetçi bir ittifak olduğunu ve halkın sorunlarını çözemeyeceğini belirtikten sonra CHP içindeki demokrat unsurlara ‘Biz HDP ile ittifak yaparız. Bu bizim tercihimiz’ demeliydi. Buna karşı çıkanlar demokrat değildir demeliydi” diye belirtti.

KÜRTLER BİRLİKTE HAREKET ETMELİ

24 Haziran'da yapılacak seçimlerin sonuçlarını Kürt ve ilerici çevrelerin oylarının belirleyeceği değerlendirmesinde bulunan İzol, “HDP ağır saldırılar altında. Yöneticilerinin çoğunluğu tutuklu. Bu koşularda Kürtler ve Türkler vicdanen HDP'ye oy vererek onu tekrar meclise taşıyacak” dedi.

AKP ve Erdoğan'ın amacının HDP ve Kürtleri parlamento dışında bırakmak olduğunu belirten İzol, “Eğer bunu başarırlarsa Kürtlerin Türkiye'de hiç bir hakları kalmaz. Kürtler Kürtlüğünü bile söylemeyecek duruma getirilmek isteniyor. Bu oyunun bozulması için Kürtlerin kendi içlerinde de birleşmeleri ve birlikte hareket etmeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kürtlerin birlikte davranmalarının önemine vurgu yapan İzol, şöyle konuştu:

“Kürt partileri HDP ile görüşmeler yapıyorlar. Bu, bence çok doğru bir adım. HDP'nin küçük Kürt partileriyle bir ittifak yaparak seçimlere girmesi önemli. Bu partilerin güçleri ve oyları fazla değil ama psikolojik olarak böylesi bir ittifak Kürtleri olumlu etkiler. Bu güne kadar hep PKK sorunu çözülürse Kürt sorunu çözülür yalanını söylediler. Bu tamamiyle yalan. Bunlar inkar üzerine kurdukları siyaseti devam ettirmek istiyorlar. Bu politikaya son vermek istemiyorlar. Bu yalanların açığa çıkarılması için Kürt partilerinin birlikte hareket etmeleri gerekir.”

İzol, Erdoğan'ın Kürtlerin yetiştirdiği en önemli siyasetçilerden biri olan HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kendisiyle başa çıkabilecek tek lider olduğunu bildiği için Demirtaş'ı cezaevine attığını söyledi.

ERDOĞAN PROVOKASYONLARA BAŞVURABİLİR

AKP Hükümeti ve Erdoğan'ın HDP'lileri cezaevlerine atarak, muhalifleri işten atarak ve mallarına el koyarak bir korku toplumu oluşturmak ve kitleleri sindirmek istediğine dikkat çeken İzol, “Erdoğan bu seçimlerde tıpkı 7 Haziran seçimlerinde yaptığı gibi provokasyonlar yapabilir. Sivillere yönelik katliamlar olabilir. Kürt siyasi partileri ve halkımız provokasyonlara karşı uyanık olmalı ve Erdoğan'ın oyununu bozmalı” dedi.

AKP içinde bir kaynama olduğuna ve Erdoğan'ın tutumlarından rahatsız olan kesimlerin bulunduğuna dikkat çeken İzol, AKP-MHP ittifakının % 51'i bulmadığı için Kürtlerin oylarını almak için manevra yapabileceğini ancak Kürtlerin buna prim vermeyeceklerini sözlerine ekledi.