Londra’da Rojava Devrimi kutlaması

İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya gelen Kürtler, enternasyonalistler, feministler ve dayanışma grupları Rojava Devrimi’ni 8’inci yıldönümünde kutladı.

Pazar günü Londra merkezinde bir araya gelen kalabalık bir kitle tüm devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından kutlamaya başladı.

Kurdish Solidarity Campaign, Kongra-Star, Rojava Solidarity, Latin Assembly, İran Kollectifi, Feminist örgütler ve Kürdistan Solidarity gibi organizasyonlar, ünlü Trafalgar meydanında Rojava Devrimi’ni kutladı.

YPG, YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın flamalarını taşıyan kitle sık sık “Jin jiyan azadi”, “Biji serok Apo”, “Yaşasın Rojava Devrimi” sloganlarını attı.

Mitingde yapılan konuşmalarda, 19 Temmuz Rojava Devrimi’nin Suriye ve Ortadoğu halklarının devrimine dönüştüğünü vurgulanarak, Kürt, Arap, Süryani, Çerkez, Ermeni, Türkmen halkların ortak devrimi ve ruhu olduğu kaydedildi. Konuşmalarda özellikle Rojava Devrimi’nin kadın devrimi olduğu ifade edildi.

Women Defend Rojava organizasyonundan Katie, “Bugün Rojava devriminin sekizinci yılını kutlayan Kürt yoldaşlarımızın yanında gururla duruyoruz, Rojava devrimi dünyaya örnektir, Kürtlere yönelik tüm saldırı ve baskılar derhal son bulmalıdır” dedi.

Asambleas Chilena & Latinas Unidas adına konuşan Paula, “Kendi ülkem Güney Afrika’da da polisin ve silahlı güçlerin aynen Türkiye’de Kürtlere yönelik olduğu gibi kadınlara taciz ve tecavüzleri söz konusudur, fabrikalarda, sokakta her yerde, evinde, yatağında kadınlar saldırı altındadır. Kadına yönelik bu şiddet utanç vericidir, derhal durdurulmalıdır. Rojava kadının yükseldiği, kadın özgürlüğünün geliştiği yerdir” diye belirtti.

KSN-Jin and Women Defend Rojava adına konuşan Esther Grace, şunları ifade etti: “AKP ve faşist Türk devleti bir kez daha Kürt halkına yönelik işgal ve soykırım saldırılarına kalkışmıştır. Paralel olarak Türkiye’de de Kürtlere yönelik özellikle kadınlara yönelik saldırıla yoğunlaşmıştır. 3 Kürt kadın siyasetçi Amed’de işkenceyle gözaltına alındı, aktivist, gazeteci kadınlara saldırılar gözaltı ve tutuklamalar çoğaldı. Kürdistan Dayanışma Kampanyası İskoçya, İngiltere dostlarından Aysel Gürkan da tutuklandı.”

PYD Londra temsilcilerinden Alan Şemo’da yaptığı konuşmada, Rojava devrimini selamlayarak “Kürt halkı büyük adımlar atmıştır, DAİŞ karanlığını devrimlerle aydınlatmıştır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kitle erbaneler eşliğinde halaya durdu.