Londra ve Bellisona’da Newroz kutlandı

Britanya’nın başkenti Londra ile İsviçre’nin Bellisona kentinde kitlesel bir şekilde Newroz kutlandı.

İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan Newroz kutlamasına binlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı. Kutlamada yapılan konuşmalara açlık grevi direnişleri ve fedai eylemler damgasını vurdu.

İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Finsbury Parkta kutlanan Newroz’a binlerce Kürdistanlı ve çok sayıda Britanyalı milletvekili, sendikacı ve aktivist de katıldı. Newroz alanı PKK, YPG ve YPJ bayrakları ile süslenirken, açlık grevi direnişindeki Leyla Güven, İmam Şiş ve Nasır Yağız’ın fotoğraflarıyla beraber çok sayıda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bayrakları taşındı.

Sahne arkasına ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Leyla Güven ve Mazlum Doğan ile fedai eylem gerçekleştiren Zülküf Gezen, Uğur Şakar, Ayten Beçet ve Zehram Sağlam’ın büyük boy resimleri asıldı.

Öğlen saatlerinde başlayan Newroz’un açılış konuşmasını Britana Kürt Halk Meclisi eşbaşkanları Ercan Akbal ve Besime Başer yaptı. Açlık grevi direnişçilerini ve fedai eylemcileri selamlayarak konuşmasına başlayan Ercan Akbal, bu Newroz’un direniş hamlesini yeni bir evreye taşıdığını ve bu hamlenin sonucunda faşizmin mutlaka yenileceğini söyledi.

Konuşmacılar arasında Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Jonathan Barley, İşçi Parti milletvekili Loyd Russel Moyle, Hackney Belediye Başkanı Phillip Glanville, Haringey Milletvekili Catherine West, HDP eski milletvekili Osman Baydemir ve Demokratik Sol kitle örgütleri ve sendikacılar vardı. Yapılan konuşmalarda açlık grevleri ile dayanışma mesajları verirken, Türk devletine adım atması çağrısı yapıldı.

14 Mart’tan bu yana Londra’da açlık grevinde olan Ali Poyraz, Mehmet Sait Yılmaz ve Nahide Zengin Newroz alanına girerken coşkuyla karşılandılar. Sloganlar eşliğinde sahneye çıkan açlık grevi direnişçileri adına Ali Poyraz bir konuşma yaptı. Poyraz konuşmasına fedai eylemciler Uğur Şakar, Zülküf Gezen, Ayten Beçet ve Zehra Sağlam’ı selamlayarak konuşmasına başladı. Poyraz konuşmasında açlık grevi direniş hamlesinin mutlaka sonuç vereceğini ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılacağını, AKP-MHP faşizminin yenileceğini söyledi.

Programda Firaz Dağ folklor ekibi yerini alırken, Seyda Perinçek, Chopi ve Grup Seyran sahne aldı.

BELLISONA

İsviçre’nin Ticino kantonuna bağlı Bellisona’da da kitlesel bir şekilde Newroz kutlandı. Kürdistanlılarla dostlarının katılımıyla gerçekleşen kutlamada salona Kürt Özgürlük Mücadelesi şehitlerinin fotoğrafları asıldı. Kürt Özgürlük Hareketi adına açılış konuşması sonrası tecride yönelik siyasi süreç değerlendirmesi yapıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik mutlak tecride karşı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevleri eylemcilerinin sahiplenildiği kutlama tecride karşı fedai eylemlerle şehit düşenler şahsında özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

İsviçreli ve Türkiye dost kurumlarla partilerin Newroz’a yönelik mesajları okundu. Grup Lelo ile sanatçılar Dilo Doxan ve Ariya Şahin’in söylediği stranlar eşliğinde çekilen halaylarla Newroz kutlandı.