Londra ve Berlin'de Newroz kutlandı

Koronavirüs dolayısıyla kitlesel Newroz kutlamaları yapılmazken, Avrupa kentlerinde her yer Newroz alanına dönüştürüldü.

LONDRA
KCDK-E’nin çağrısı ile Londra'da "Her yer Newroz" şiarıyla onlarca ev, sokak ve bahçede kutlamalar yapıldı.
Koronavirüs nedeniyle kitlesel etkinlikler iptal edildiği için her yer Newroz alanına dönüştürüldü. Başta Londra, Exeter, Liverpool, Hull, Galler, Edinbourgh, Brighton, Manchester olmak üzere Britanya’nın tüm kentlerinde "Newroz her yerde" şiarıyla kutlamalar yapıldı. Özellikle Londra’da onlarca ev ve sokakta kimi ateş yakarak, arabasından Newroz şarkıları çalarak, evinin içinde piyano çalarak, kimi de mangalda kömür yakarak Newroz’u kutladı. Tek başına döviz yapıp ateşin başında Newroz'u kutlayan da oldu Mazlum Doğan’ı anan da.
Kutlamalarda alkışlar çalınarak halay çekilirken, koronavirüs dolayısıyla ‘sosyal mesafe’ kuralına uyulmaya çalışıldı. Newroz şarkıları söylendi, kimileri ateşin üzerinden atladı, Newroz’da şehit olan Rahşanlar, Berivanlar anıldı. Kimileri de saat 20.20’yi gösterdiğinde çakmakları, telefon ışıkları yada fenerleri ile ‘Newroz Piroz be’ dedi. Kutlamalarda sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

BERLİN


Almanya’nın başkenti Berlin’de Newroz Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde kutlandı.
Berlin Kürt Derneğinde saygı duruşuyla başlayan kutlama müzik ve ulusal marşlar eşliğinde devam etti.
Kutlamada konuşan TJK-E üyesi Zozan Serhat, "Mazlumlar, Rahşanlar canları pahasına Newroz'a en çağdaş anlamını yüklediler. Dağda, zindanda, sürgünde; nerede olursak olalım, bir kibrit çöpü ile de olsa bayramımızı kutlayacağız. Kutsal şehitlerimizin, Önder Apo’nun ve tüm halkların direniş bayramı Newroz kutlu olsun" dedi.