Lozan, Bern ve Brüksel’de tecrit protestosu

İsviçre’nin Lozan, Bern ile Belçika’nın başkenti Brüksel’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecrit protesto edildi.

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecrit ve Öcalan’ın sağlık, özgürlük ve güvenliği talepleri ile düzenlenen açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen açlık grevleri ile dayanışmak için eylemleri sürüyor.

LOZAN

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla başlattığı açlık grevinin 69. gününe giren DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in eylemine destek vermek için İsviçre’nin Lozan kentinde Vaud Kantonu Parlamentosu önünde bir eylem gerçekleştirildi. Eylem devam ederken Kürt heyeti ise çeşitli partilerden milletvekilleriyle görüşmeler yapıldı.

Vaud Kanton meclisi sekretaryası ile bir görüşme yapan heyet Kürt sorununun kaynağının Lozan'da yapılan anlaşma olduğunu belirterek Kanton Parlamentosunun Kürt sorununa duyarsız kalmamaları gerektiğini belirtti. Görüşmenin sıcak geçtiğini belirten heyet genel sekreterin dayanışma duygularını ilettiğini belirtti.

69. gününde olan Leyla Güven’in eylemi başta olmak üzere PKK ve PAJK’lı tutsakların açlık grevi ile Avrupa’da sürdürülen süresiz ve dönüşümsüz açlık grevlerine vurgu yapılan görüşmelerde durumun ciddiyeti aktarılarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekildi.

Aralarında Sosyalist Parti Parlamento Grup Başkanı Valerie Induni, Birlikte Sol Parlamento Grup Başkanı Jean Michael Dolivo, Yeşiller Partisi Parlamento Grup Başkanı Vassilis Venizelos'un aralarında olduğu onlarca kanton vekili eylemi ziyaret ederek dayanışma duygularını belirtti.

Kanton Parlamentosu'nda Birlikte Sol Hareketi adına söz alan milletvekili Jean Michael Dolivo Leyla Güven'in hayati tehlikesinin olduğunu belirterek duyarlılık çağrısında bulundu. Öcalan'ın üzerindeki tecride dikkat çeken Dolivo bu sorunun sadece Kürtlerin değil, uluslararası devlerin de bir sorunu olduğunu belirtti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek için başlatmış olduğu açlık grevinin 69. gününde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in eylemine destek vermek için İsviçre’nin Bern kentinde bir eylem gerçekleştirildi.

BERN

Bern Mizgin Kadın Meclisi ile Biel Arin Mirkan Kadın Komünü öncülüğünde Bern merkez tren istasyonunda gerçekleştirilen eylemde Öcalan üzerinde ki tecride ve açlık grevlerine yönelik hazırlanan Almanca bildiriler dağıtıldı. Avrupa Konseyi ile Avrupa Parlamentosu’na iletilmek üzere başlatılan imza kampanyası çerçevesinde aktivistler tarafından imzalar toplandı.

Arbane grubu ile Grup LeLo tarafından verilen müzik dinletisinin ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.

BRÜKSEL

Belçika’nın başkenti Brüksel’de imza kampanyası kapsamında stant açılarak, imza toplandı.

Tecride ilişkin bildirilerin dağıtıldığı eylemde imza da toplandı.