Lozan’dan Cenevre’ye tek yürek: Efrîn

Lozan-Cenevre uzun yürüyüşü birinci gününde büyük bir coşkuyla sonlanırken, gün boyunca tek yürek olan bin yürüyüşçünün tek ağızdan attıkları “Bijî berxwedane Efrîn’e”, “Öcalan’a özgürlük” sloganları Lozan caddelerinde yankılandı.

82 kurum ve örgütün katılımı ile oluşturulan Avrupa Efrîn’i Sahiplenme Platformu öncülüğünde, aralarında birçok ülkeden gelen aydın, akademisyen, siyasetçi, sporcu, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, sanatçı ve 200 kişilik enternasyonalistin de arasında bulunduğu 1000 kişinin, “BM Efrîn’deki katliamı durdur” ve “Öcalan’a özgürlük” sloganıyla Lozan’dan Cenevre’ye düzenlediği uzun yürüyüşün birinci günü coşkuyla tamamlandı.  Yürüyüşçüler,  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki uluslararası komployu kınayarak Öcalan’a özgürlük ve BM’nin Efrîn’de yaşayan katliamlara karşı harekete geçmesini talep ediyor.

BİRİNCİ GÜN ÇOŞKUYLA TAMAMLANDI

Kürdistan’ın 4 parçaya bölünmesine neden olan Lozan Antlaşması’nın imzalandığı binanın önünde yapılan basın açıklaması ile yürüyüşe başlayan 1000 Efrîn eylemcisi, büyük bir coşkuyla Lozan’ın birçok cadde ve ilçesinden geçerek yaptıkları 7 kilometrenin ardından yürüyüşlerinin birinci gününü geride bıraktı.

BM KATLİAMLARI DURDUR

“Öcalan’a özgürlük, Kürdistan statü” “BM Efrin’deki katliamı durdur” pankartı arkasında yürüyen uzun yürüyüşçüler, BM’den Türk devletinin Efrîn’ne dönük işgal girişimine karşı acilen harekete geçmesini talep ediyor.

Birçok farklı halktan insanların bir araya geldiği uzun yürüyüşte, PKK, PYD, YPG, YPJ bayrakları taşınırken, yürüyüş boyunca “Her yer Efrîn her yer direniş”, “BM harekete geç”, “Öcalan’a özgürlük” sloganları atıldı. Yol boyunca Efrîn’de yaşanan sivil katliamlara dikkat çekmek amacıyla bildiriler dağıtıldığı yürüyüşte, aralıklarla verilen molalarda farklı dillerde söylenen marşlar ve türküler eşliğinde özgürlük halayına duruldu.

Yarın Morges kentinden yürüyüşlerinin ikinci günü etabına başlayacak olan uzun yürüyüşçüler, 16 Şubat’ta 10 bin insanın katılımıyla Cenevre Birleşmiş Milletler önünde yapılacakları mitingle uzun yürüyüşlerini sonlandıracaklar.