Lozan’ın 94’cü yılında Kürtler yine alanlardaydı

Rojava Devrimi ile anlamsızlaşan Lozan Antlaşması 94’cü yıl dönümünde Kürdistanlılar tarafından bir kez yine protesto edildi.

Kürdistan’ın 4 parçaya bölünmesine neden olan Lozan Antlaşması her yıl olduğu gibi 94’cü yıl dönümünde Kürdistanlılar ve onların dostları tarafından düzenlenen yürüyüş ve mitingle protesto edildi. Lozan Riponne Place’da bir araya gelen çok sayıda kişi, buradan antlaşmanın yapıldığı yerin karşısında bulunan Ouchy meydanına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Sık sık “Öcalan’a özgürlük”, “İkinci bir Lozan’a izin vermeyeceğiz”, “Yaşasın Rojava Devrimi” “Kürdistan’a statü” sloganlarının atıldığı yürüyüşte, “Lozan antlaşması bir insanlık utancıdır”, Kürtler Lozan Antlaşmasını asla kabul etmedi”, “Lozan artık geçersizdir” gibi dövizler taşındı.

Türk devletinin Efrin’e yönelik saldırılarına da büyük tepkinin gösterildiği yürüyüş boyunca, uluslararası güçlere 94 yıldır devam ettirilen insanlık utancına son vermesi çağrısı yapıldı.

‘LOZAN ARTIK GEÇERSİZDİR’

Yapılan yürüyüş ardından Ouchy meydanında bir miting düzenlendi. Mitingde ilk olarak okunan Fransızca bildiri ile Lozan Antlaşmasının Kürt halkı üzerinde bıraktığı etkilere dikkat çekildi. Rojava devrimi ile birlikte Lozan Antlaşmasının artık geçersiz kılındığına vurgu yapılan bildiride, Kürdistan’a statü istendi.

YOSEF: YÜZYILLIK BU HATAYA ARTIK SON VERİN

Okunan bildirinin ardından PYD adına söz alan Tenzila Yosef ise emperyalist güçler tarafından Lozan antlaşması ile Kürdistan’ın nasıl parçalandığını hatırlatarak, Kürt halkının hiçbir zaman bu antlaşmanın varlığını kabul etmediğini söyledi. “Bugün Rojava’da ortaya konulan direniş, emperyalist güçlerin bütün planlarını boşa çıkardı” diyen Yosef, artık yüzyıllık bu hataya son verilmesi gerektiğini vurguladı.

SAĞLAM: ÖCALAN KÜRT HALKININ VARLIK GEREKÇESEDİR

Yosef’ın ardından NCDK Cenevre adına söz alan Salih Sağlam’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride dikkat çekerek, herkesi Öcalan’ın özgürlüğü etrafında birleşmeye çağırdı. Öcalan’ın düşüncelerinin 94 yıl önce Kürdistan’ı parçalamak isteyenlerin bütün planlarını boşa çıkardığını söyleyen Sağlam, “Öcalan Kürt halkının varlık gerekçesidir. Eğer bugün Lozan Antlaşması geçersiz kılındıysa bu Başkan Öcalan’ın sayesindedir.  Kürt halkı hiçbir zaman kendisine karşı çizilen sınırları kabul etmedi ve etmeyecek. Bedeli ne olursa olsun Öcalan demeye devam edeceğiz ve özgür önderlikle özgür Kürdistan’ı inşa edeceğiz” dedi.

Miting yapılan konuşmaların ardından Öcalan’a özgürlük Kürdistan’a statü sloganları eşliğinde sonlandırıldı.