MÖP: Süryaniler Türk devletinin hedefinde

MÖP, Süryanilere baskı ve bir rahibin tutuklanmasını kınayarak, her yerde Türk devletini protesto etmeye çağırdı.

Mezopotamya Özgürlük Partisi (MÖP), Türk devletinin Süryanilere yönelik baskı ve tutuklamalarına ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "Mor Yakup Kilisesi Rahibi Sefer Aho/Bilecen, Xarabale/Arkah köy Muhtarı Joseph Yar ve Üçyol/Sederiye köyünden Musa Taştekin Türk güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı. Bazıları serbest bırakılırken, Mor Yakup Kilisesi Rahibi Sefer Aho/Bilecen tutuklandı" denildi.

'SÖMÜRGECİ POLİTİKALAR DAYATIYOR'

"MÖP olarak rahibe karşı sergilenen bu ahlaksız tutumu kınadığımız gibi, mahkemeyi ve verdiği kararı tanımıyor, lanetliyoruz" vurgusunun yapıldığı açıklamada, şunlar da kaydedildi:

HALKA VE DÜNYA KAMUOYUNA ÇAĞRI

"Türk devleti rahip meselesiyle Süryani halkına baskı mesajını vermekte, 'benim izlediğim sömürgeci politikalara yanaşacaksın’ diyor. Dolayısıyla Asuri/Süryani/Keldani halkı bu durumda, Türk soykırımcı devlete tepkisini her alanda şiddetle göstermelidir.
Asuri/Süryani/Keldani halkına çağrımız; Pazar ayininden sonra tüm kiliselerin topluluklarıyla birlikte bulundukları ülkelerde, Türk konsolosluklarını protesto etmeleri. Dünya Süryani Ortodoks Kilisesi, başta Papa olmak üzere, Tüm Hıristiyan ulusların dini liderlerine bu konu hakkında mesajlar yollayıp, desteklerini almalı ve rahibin bir an evvel bırakılması için, Türk devletine baskı kurmalıyız.
Dünya kamuoyuna, devletlerine çağrımız; Türk soykırımcı devletine baskı kurmalı. Bir daha böylesi bir rezilliğe girip dini adamları rahatsız etmemesi, Rahip Sefer Aho /Bilecen’i bir an önce serbest bırakması için girişimde bulunmalılar."