Madımak’ta katledilenler Münih’te anıldı

Demokratik Alevi Federasyonu(FEDA), Almanya’nın Münih kentinde düzenlediği bir etkinlikte Sivas Madımak otelinde devlet gözetiminde katledilen aydınları andı.

2 Temmuz 1993’te 33’ü Alevi aydını olmak üzere 37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak katliamının yıldönümü dolayısıyla Münih’te bir anma etkinliği yapıldı.

FEDA tarafından düzenlenen anmada federasyon adına bir konuşma yapan Ayten Simsir, “Dersim, Koçgiri, Maraş, Çorum, Gazi katliamları da aynı zihniyetin sonuçlarıdır” dedi.

Simsir, “Bu katliamlar, devletin Kürt halkına ve Alevi toplumuna geleneksel bakışından, inkâr ve asimilasyon politikalarından ayrı düşünülemez. Bugün hesap sormanın ve yüzleşmenin yolu, ortak bir demokrasi ve özgürlük programıyla mücadeleyi büyütmekten geçiyor” diye ekledi.

Simsir, “Türkiye’nin farklı halklarının, kimliklerinin, inançlarının ve kültürlerinin güçlerini, enerjilerini ve iradelerini birleştirmek; demokrasi, eşitlik ve adalet mücadelesini yükselterek yapılması gerektirir” şeklinde konuştu.

FEDA’dan Pir Ali Bali, “Özgürlüğü olmayan halklar, inanç mensupları kendi özgürlüğünü kazanamadıkları müddetçe kendi değerlerini kaybetmeye, kendi değerlerinden uzaklaşmaya mahkumdurlar” şeklinde konuştu.

Ozan Delil Xidir ise Dersim katliamına ilişkin klamlar seslendirdi. Katılanların da sorular sorduğu ve düşüncelerini ifade ettiği anma toplantısı, Delil Xidir’in deyişleri ile son buldu.