Marin dünyanın en genç başbakanı oldu

Finlandiya'da geçtiğimiz hafta Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) liderliğine getirilen Sanna Marin'in kurduğu hükümet parlamentodan güven oyu aldı.

99 milletvekilininin evet, 70’nin hayır oyu kullandığı oylamaya 30 milletvekili katılmadı.

Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün parlamentonun kararını onaylamasıyla 34 yaşındaki SDP lideri Sanna Marin dünyanın en genç başbakanı oldu.

Parlamentoda başbakan  olarak ilk konuşmasını yapan Marin, yeni dönemde hükümet için güvenin anahtar kelime olacağını ve kaybedilen güvenin yapılacak çalışmalarla yeniden kazanılabileceğini söyledi.

Postacıların grevleri sırasında ortaya çıkan skandallardan sonra Başbakan Antti Rinne ile kamu ve belediyelerden sorumlu Devlet Bakanı Sirka Paatero istifa etmek zorunda kalmıştı.

Olanların hükümeti oluşturan 5 parti arasında tartışılacağını söyleyen Marin, daha önceki hükümet döneminde kabul edilen programın uygulanacağına vurgu yaptı.

Marin'in başbakanlığındaki yeni hükümet  geçtiğimiz hafta istifa eden Antti Rinne'nin başbakanlığını yaptığı hükümet gibi Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller, Merkez Partisi, Sol Birlik ve İsveç Halk Partisi'nden oluşuyor.

NATO KARŞITLIĞIYLA BİLİNİYOR

Rinne'nin başbakanlığını yaptığı daha önceki hükümette Ulaştırma Bakanlığı yapan Marin, Kızıl-Yeşil bir çevreci ve Nato karşıtı bir politikacı olarak tanımlanıyor.

10  yıldan beri politikada aktif yer alan Marin, siyasi kariyerine Tammerfors Belediyesi'nde meclis üyeliğiyle başladı. 2013-2017 yıllarında Belediye Meclis Başkanlığı görevini yürüttü.

2016 yılında belediye meclisinde tramvay raylarının tartışılması sırasında inisiyatifi ve düzeni sağlamasıyla medyanın ilgisini çekmişti. Tramvaylar için rayların döşenmesine karşı çıkanları aynı şeyleri tekrarlayarak süreci tıkamakla suçlamıştı.

Marin, 6 ay süren Uluştırma Bakanlığı süresinde ise hafif araçlar için hazırlananan yasadan dolayı Avrupa Birliği Komisyonu tarafından eleştirilmişti.

ÖLÜM TEHDİTLERİ ALDIĞINI AÇIKLAMIŞTI

Yasa 15 ila 17 yaşındaki gençlere  moped ehliyetiyle azami hız sınırı saatte 60 kilometre olan araçları kullanma hakkı veriyordu.  Avrupa Birliği Komisyonu, 15 yaşındakilere hafif araç kullanma hakkı verilmesinin trafik güvenliğini riske atacağı uyarısında bulunmuştu.

Finlandiya'yı yaya, bisiklet sürücüleri, çocuk ve hayvanlarının yaşamlarını tehlikeye atmakla eleştirmişti. Yasanın yürürlüğe girmesi  bir yıl ertelenmişti.

Marin, sosyal medya hesabından yasanın ertelenmesinden dolayı ölüm tehditleri aldığını ve polise bildirimde bulunduğunu açıklamıştı.

ESKİ BAŞBAKAN RİNNE’NİN MÜSTEŞARI İSTİFA ETTİ

Helsinkin Sanomat gazetesi eski Başbakan Antti Rinne'nin sağ kolu ve müsteşarı Raimo Louma'nın görevinden istifa ettiğini  duyurdu. Louma, gazeteye hiç kimsenin kendisinden istafa etmesini istemediğini ve görevden ayrılmasının yeni Başbakan Marin'e yönelik bir tavır olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Gazete, Rinne'nin yakın arkadaşı ve Sosyal Demokrat Parti'nin Parlamento Grup Sekreteri Matti Hirvalo'nun istifa etmesinin beklendiğini yazdı.