Marsilya'da uzun yürüyüş 2. gününde

Marsilya'da Öcalan'ın özgürüğü ve Efrîn işgaline karşı başlatılan yürüyüş 2. gününde.

Güney Fransa'da yaşayan Kürdistanlıların, Martigues ilçesinde 'Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü' ve 'Efrîn işgaline son' şiarıyla başlatıkları uzun yürüyüş ikinci gününde. Dün Marignane kentine ulaşan Kürdistanlılar, sabah saatlerinde 15 kilometre mesafede bulunan ve Marsilya'nın bir mahallesi olan St Antoine'a doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün en önünde kadınlar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın büyük posterini taşırken, gençler ise YPG/YPJ flamaları eşliğinde yürüdü.

Uzun yürüyüşe Lyon'dan katılan Kobanêli genç Abdillah, “Kobanê direndi ve özgürlüğüne kavuştu. Sıra Efrîn'de. Efrîn için hepimiz direnmeliyiz” dedi ve herkesi Efrîn'e sahip çıkmaya çağırdı. 

FAŞİSTLERİN SALDIRISI PÜSKÜRTÜLDÜ

6 saatlik yürüyüşün ardından St Antoine'a giriş yapan eylemciler hep bir ağızdan 'Terörist Erdoğan' sloganını attı. Bu sırada faşistler kitleyi önce Türk bayraklarıyla provoke etmek istediler, ardından kitleye bıçaklı saldırıda bulundular. Kürdistanlılar saldırganları engellerken, bir genç ayağından yaralandı. Faşist gruptan da birçok yaralı olduğu öğrenildi. Olaylar hastanede de devam etti. Bir grup ırkçı hastanede bulunan genci ziyarete giden Kürdistanlılara saldırmaya kalkışınca, Kürt gençlerin sert karşılık vermesi üzerine faşist grup kaçtı.

'HALKIMIZ BAŞKAN APO VE EFRÎN İÇİN SEFERBER'

Yürüyüş Paşa düğün salonunda son bulurken, uzun yürüyüşçüler için moral gecesi düzenlendi, konuşmalar yapıldı. Marsilya TEV-ÇAND üyelerinin sırasıyla sahne aldığı gecede Kürdistanlılar özgürlük halayına durdu. Gecede yapılan konuşmalarda 15 Şubat'ın Kürtler için kara bir gün olduğuna vurgu yapılarak, şunlar ifade edildi: 

“15 Şubat uluslararası komplo ile Kürtlerin iradesi teslim alınmak istendi. Bütün kazanımları yeniden yok edilmek istendi. Başkan Apo'yu bir komplo sonucunda Türkiye'ye teslim eden güçler her şeyi planlamıştı. Bir şey hariç! Kürt halkını hesaba katmayı unutmuşlardı. 60'a yakın Kürdistanlı bedenini ateşe vererek, kimse güneşimizi karartamaz, dedi. Bu tarihi direnişin ardından komplocu güçler korkmaya başladı. Başkan Apo'nun etrafında ateşten gömlek olmuş bir halk gerçeğini gördüler. Başkan Apo'ye bir şey olursa o ateşten herkesin nasibini alacağını gördüler. Bugün benzer bir durumu Efrîn'de yaşatmaya çalışıyorlar. Ama unutmasınlar; bizler sırtımızı halkımızdan başka kimseye dayamadık, dayamayacağız. Halkımız Efrîn için seferber olmalı. Kobanê ruhuyla hareket etmeli."

YARIN SABAH DEVAM EDECEK

Uzun yürüyüş yarın sabah St Antoine'dan başlayacak. Joliette'de yüzlerce Kürdistanlı uzun yürüyüşçüleri karşılayıp mitingin yapılacağı Vieux-Port Meydanı'na kadar kitlesel bir yürüyüş düzenleyecek. Mitingin ardından uzun yürüyüş sona erecek.