Avrupa'da Kürtler Rojava ve Öcalan için ayakta

Fransa’nın Marsilya kenti ile İsveç’in Malmö kentinde Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırılarını ve Öcalan’a tecridi protesto etmek amacıyla yürüyüşler düzenlendi.

Marsilya ve çevresinde yaşayan Kürtler, Türk devletinin Rojava ve Kuzey Suriye’ye yönelik saldırılarını protesto etmek ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep etmek amacıyla alanlara çıktı.

Marsilya Demokratik Toplum Merkezi'nn çağrısıyla Canebiere Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi bir araya geldi. Kürtler ve Fransızlar, ellerinde YPG-YPJ, PKK bayrakları ve Öcalan flamalarıyla yürüyüşe geçti.

Yürüyüşün en önünde gençler ve kadınlar , 'Özgür bir yaşam için Kobanê direnişi etrafında kenetlenelim’, 'Öcalan üzerinde devam eden tecride son' yazılı pankartlar açtı.

Eylemde ayrıca Erdoğan'ı DAİŞ emirine benzeten ve çocukları katlettiğini gösteren bir pankart dikkat çekti.

Yürüyüşte sık sık “Katil Türkiye, işbirlikçi Avrupa”, “Katil Erdoğan, işbirlikçi Macron”, “Bijî serok Apo” ve “Bijî berxwedana Kobanê' sloganları atıldı.

Türk devletinin Rojava'ya dönük saldırılarını anlatan Fransızca bildirilerin de dağıtıldığı yürüyüş bir saat sürdü. Daha sonra Vieux-Port alanında bir miting düzenlendi.

Miting alanında Kürdistan İle Dayanışma Komitesi adına konuşan Annick Samouelian, Fransa hükümetini iki yüzlü davranmakla eleştirdi. Samouelian, “Dün kahraman olarak görülen YPG-YPJ Türk devletinin saldırılarına maruz kalıyor. Bu saldırılar karşısında Fransa susmakta, insanlık susmakta” dedi.

Marsilya Komünist Partisi adına Josian Durrieux, Erdoğan'ın 11 Kasım'da Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin yıldönümü törenine Macron tarafından davet edilmesine sert tepki gösterdi.

Durrieux, “Erdoğan insan haklarına saygı duymuyor. Dünya tarafından kahraman görülen Rojavalı Kürtlere saldırma cesareti buluyor. Bu cesaretini de Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinden almakta. Bu kadar saldırılara rağmen Macron çıkıp onu Fransa'ya davet etme cesaretinde bulunabiliyor. Bu kabul edilemez. Kürtler Rojava'da DAİŞ'a karşı bütün dünya için mücadele verdi” diye konuştu.

Marsilya DTM adına konuşan Yakup Domi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecride dikkat çekerek, Kürtleri Öcalan ve Rojava etrafında kenetlenmeye çağırdı. Miting konuşmaların ardından son buldu

MALMÖ’DE 16 SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜNDEN EYLEM

İsveç'in Malmö ilindeki 16 sivil toplum örgütü, 1 Kasım Dünya Kobanê günü dolayısıyla meydanlara çıkarak Rojava devrimini kutladı.

Yürüyüşten önce, onbinlerce kişiyi temsil eden İşçi Eğitim Merkezi (ABF), İsveç İşçileri Merkez Örgütü (SAC) Malmö Şubesi, Trans ve Kadın Sığınma Evleri, Sol Parti Malmö Şubesi, İran Kültür Evi, Genç Sol, Malmö Herkesin, Rojava Komiteleri, Malmö Halk Sineması ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin de aralarında olduğu 16 organizasyon, Rojava'daki gelişmelerin ele alındığı bir panel düzenlendi.

Malmö Halk Sineması’nda düzenlenen panelden sonra 'Direnmek Yaşamaktır” filmi gösterildi. Türk devletinin saldırıları sonucu topraklarını terk etmek zorunda kalan Efrînlilere yardım için 13 bin 200 kron bağış toplandı.

Saat 14.00 sularında Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarını kınamak ve Rojava halkıyla dayanışmak için bir gösteri yapıldı.

Stortorget Meydanı'nda gerçekleşen eylemde Rojava Komitesi adına yapılan konuşmada, YPG/YPJ güçlerinin büyük bedeller ödeyerek Kobanê'yi özgürleştirdiklerine vurgu yapıldı.

Rojava Komitesi, Avrupa ülkelerindeki ilerici demokratik kamuoyuna düşen sorumluluklara dikkat çekerek şunları ifade etti:

”Biz çatışma hattında bulunmayanların orada savaşan yoldaşlarımıza karşı sorumluluklarımız var. Orada olanları kamuoyuna duyurmalı ve onlara destek olmak için yardım kampanyaları örgütlemeliyiz. Hiç kimse Türkiye'nin işlediği insanlık suçlarına karşı kayıtsız kalmamalı. Biz 100 yıldan beri sürdürülen mücadele ve şehitlerimizi hatırlıyoruz. Mücadelemiz zafere kadar sürecek.”

Sol Parti adına konuşan Mats Kejonen, “Kürtlerin dağlardan başka dostu yoktur” ata sözünün her zaman güncelliğini koruduğunu belirterek şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl DAİŞ'ın başkenti ele geçirildi ve daha önce insanlarının kafalarının kesildiği yerde YPG/YPJ bayrakları dalgalandı. Rakka'yı özgürleştiren kadın ve erkekler Ezidi, Arap, Kürt ve dünyanın değişik ülkelerinden devrimci savaşçılardı.”

Rakka'yı özgürleştirenler arasında YPG/YPJ güçlerinin ağırlıkta olduğuna dikkat çeken Kejonen, şimdi Türk devletinin bu güçleri hedef almasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılara karşı sessiz kalan İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği'ni kınadı. Rojava halkı ve YPG/YPJ güçleriyle dayanışmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Eylemde, “Bijî berxwedana Rojava”, ”Türk ordusu defol”, ”Biji Serok Apo” gibi Türk devletini kınayan ve Rojava devrimini destekleyen sloganlar atıldı.

NORMANDİYA’DA HALK TOPLANTISI

Fransa’nın Normandiya bölgesinde ise Kongra Gel Eş Başkanı Remzi Kartal’ın katıldığı bir halk toplantısı yapıldı. Kartal toplantıda, Türk devletinin saldırılarına dikkat çekerek, Türk devletinin Kürt halkını soykırımdan geçirmek istediğini belirtti. Efrîn işgalini de hatırlatan Kartal, yine Güney Kürdistan’da KDP’nin işbirliği ile Türk devletinin işgal saldırılarında bulunduğunu söyledi.

Öcalan’a yönelik tecritten de bahseden Kartal, Avrupa ülkeleri, İşkenceyi Önleme Komitesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin sessiz kalarak Türk devletine destek verdiği eleştirisinde bulundu. Kartal, “Kürt halkı bu sessizliği kırmalı” dedi.