Mayıs Ayı Şehitleri Avrupa kentlerinde anıldı

Mayıs Ayı Şehitleri anısına etkinlikler sürüyor. Strasbourg’daki anmada konuşan İsmail Erzingan, “Şehitlerimiz mücadelemizi zirveye çıkardı, finalini getirmek bir ardıllarına ve yoldaşlarının boynunun borcudur” dedi.

MAYIS AYI ŞEHİTLERİ

Mayıs Ayı Şehitleri, Fransa, Almanya, İsveç, Ermenistan ve Avusturya'da düzenlenen etkinliklerle anıldı.

MULHOUSE

Fransa’nın Mulhouse şehrinde Mayıs Ayı Şehitleri anısına etkinlik gerçekleştirildi. Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşunun ardından Şehit Aileleri Komitesi adına şu konuşma yapıldı: “Kurdistan’da özgürlük mücadelesinin başlamasında ve gelişip yayılmasında tarihi rol oynayan ve yurtsever Kurdistan halkı tarafından yakından tanınan birçok devrimci ve yurtsever, mayıs ayında şehadete ulaşmıştır. Hareketimiz bu özelliğinden dolayı mayıs ayını “Şehitler Ayı” olarak belirlemiştir. Mayıs Ayı Şehitleri şahsında tüm devrim ve demokrasi şehitlerini büyük bir saygı ve minnetle anıyor, büyük anıları ve mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyoruz”

Sinevizyon gösterimi ardından "Şehîd Namirin" sloganı atıldı.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Zîn Kadın İnisiyatifi tarafından Mayıs Ayı Şehitleri anma etkinliği düzenlendi. Strasbourg Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anma, başta Kurdistan Devrim Şehitleri olmak üzere dünya devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Anmada konuşan İsmail Erzîngan, Mayıs ayının Haki Karer’in şehit düşmesinden beri Kürt Özgürlük Hareketi tarafından “Şehitler Ayı” olarak belirlendiğini ifade etti. Erzîngan, “Elbette ki böylesi günlerde, böylesi anlarda konuşmak, bu anmaları düzenlemek hepimiz açısından zordur. Bunun farkındayız. Ama öfkemizi, intikam duygumuzu bilincimizle kuşandığımız için şartlar, koşullar, zaman, zemin ne olursa olsun biz her türlü zorluğu, her türlü anın üstesinden gelebilmeyi başarabilmiş bir hareketin neferleriyiz” diye konuştu.

“Mayıs ayı neden Şehitler Ayı olarak mücadele tarihi literatürümüze girdi?  Elbette ki bir anlamı vardır” diyen Erzîngan, hem Türkiye Devrimci Hareketi’nden hem Kurdistan Özgürlük Hareketi’nden önemli kadro, öncü, liderlerin şehit düştüğü, katledildiği bir ay olması nedeniyle Mayıs ayının “Şehitler Ayı” olarak belirlendiğini vurguladı.

30 Mart 1972’de Mahir Çayan, Sinan Cemgil, Ömer Ayna olmak üzere toplamda 8 devrimcinin Kızıldere’de Türk devleti tarafından katledildiği hatırlatmasında bulunan İsmail Erzîngan, sonrasında 6 Mayıs 1972’de ise Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edildiğini dile getirdi. Devamla; “İdama giderken temel sloganları “Yaşasın Türk ve Kürt halkının kardeşliği” oldu. 50 yıl sonrasına, yani günümüze gelindiğinde hala birlikte mücadele verdiğimiz Türkiye Devrimci Hareketi ile Avrupa’daki enternasyonalist dostlarımızla bu bizi ortak paydada buluşturan slogandır. Mayıs 2009’da İstanbul’da Orhan Yılmazkaya da “Yaşasın Türk ve Kürt halkının kardeşliği” sloganı atarak şehit düşmüştü” dedi.

18 Mayıs 1973’te İbrahim Kaypakaya’nın Dersim’deki bir çatışmada yaralı halde alınıp Amed Zindanı’na götürüldüğünü, 4 ay ağır işkencelerden geçirilerek katledildiğini hatırlatan Erzîngan,  “Mücadele tarihimize “ser verip sır vermeyen” olarak geçmiştir. ‘Bu çelik aldığı suyu unutmaz’ sözü halka, örgütlülüğe vurgudur. Öyle de oldu. 50 yıldır Türk devletinin o korkunç faşizmine karşı halklar diz çökmedi. Boyun eğmeyip mücadeleyi geliştirdiler” diye konuştu.

Erzingan, o dönemde Kürt Özgürlük Hareketi’nin “Apocular, talebeler” olarak bilindiğini, Kürt gençlerinin Türkiye Devrimci Hareketi’nin 68 Kuşağı’ndan etkilenerek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan önderliğinde siyaset sahnesine çıkmaya başladıklarını ifade etti.

İsmail Erzingan dönemi şu cümlelerle özetledi: “18 Mayıs 1977’de Haki Karer yoldaşın şehadeti gerçekleşiyor. Başkan Apo’nun “Gizli ruhumdur” diyerek çok önemsediği, değer biçtiği önemli arkadaşlardan biridir. Önder Apo arkadaşlara ‘Haki Karer’i yaşatmak istiyorsanız anısına bir partileşme süreci gerçekleştirelim’ der. Bu gerçekleşmiş oluyor. O gün bugündür atılan o tohumlar günümüze kadar geliyor. Şehadeti bir partileşme süreci getiriyor tıpkı 1984’de Mahsum Korkmaz’ın şehadetiyle ordulaşma sürecinin başlaması gibi. 19 Mayıs 1978 yılına geldiğimizde gözde militanlardan, genç bir yoldaşımız olan Halil Çavgun şehit düşer”.  

Mayıs Ayı Şehitleri’ni kronolojik şekilde anlatan İsmail Erzingan şöyle devam etti: “2 Mayıs 1983 yılında ise KDP ile YNK arasındaki çatışmaları durdurmak için verilen görevi yerine getirmek için bölgeye giden Mehmet Karasungur ve İbrahim Bilgin yoldaşlarımız şehit düşerler. 17 Mayıs 1982 yılında ise heval Ferhat Kurtay, Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner yoldaşlar Amed Zindanı’nda işkence ve zulümle karşı karşıyadırlar. Mücadele bir çığır açmak, bu korkunç işkenceleri durdurmak adına bir eylem gerçekleştirirler. Bedenlerini ateş topu yaparlar. Dört yoldaşımız Amed Zindanı’nda şehadete ulaşırlar.”

16 Mayıs 1997 tarihinde gerçekleşen Hewlêr Katliamı’nın ise bir ihanet katliamı olduğunun altını çizen Erzîngan, “Bu ihanetin sürdürücüleri bugün de karşımıza çıkanlardır. Bu tarihte Hewlêr Hastanesi’nde hasta ve yaralı olarak yatan yoldaşlarımız, MİT ile ortak hareket eden KDP hastanedeki 80 yoldaşımızı katletti” dedi.

Yakın tarihe gelindiğinde Türkiye Komünarlar Partisi’nden Orhan Yılmazkaya’nın 2009’da İstanbul’da şehit düştüğünü hatırlatan İsmail Erzîngan, yine Türkiye Devrimci Mücadelesi’den Ulaş Adalı ve Ulaş Bayraktaroğlu’nun Rojava’da şehit düşen siper yoldaşları olduklarını vurguladı.

Erzingan, “Yine mücadelemizde uzun yıllar mücadelede yer alan Amed Orta Saha komutanlarımızdan Azad Sîser, Çekdar Amed, Kasım Engin, Hozan Mizgîn, Leyla Qasim Mayıs Ayı Şehitlerimizdir” diyerek Mayıs ayının Kürt Özgürlük Hareketi ve Türkiye devrimci mücadele açısından önemine dikkat çekti.

“Gerçekten büyük bir mücadele veriyoruz. Büyük bir mücadele veriyor Kürt halkı, Kürt halkının oğulları ve kızları” diyen İsmail Erzîngan, Kürt Özgürlük Hareketi’nin verdiği mücadelenin dünyaya örnek teşkil eden, örnek gösterilen bir mücadele olduğunun altını çizdi.

İsmail Erzîngan, “Bunca bedel, bunca şehit ortadayken, bunca emek varken teslim olmak elbette ki kitabımızda, kişiliğimizde, karakterimizde, mücadele ruhumuz ve felsefemizde yazmaz. Bu mücadeleyi zirveleştireceğiz. Nitekim şehitlerimiz mücadelemizi zirveye çıkardılar. Finalini getirmek bir ardıllarına ve yoldaşlarının boynunun borcudur. Bu konuda inançlı, kararlı ve azimliyiz.”

Anma etkinliği Hunermend Sîdar Amedî’nin söylediği stranlarla sona erdi.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde de Mayıs Ayı Şehitleri anıldı.
Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde devrim ve demokrasi şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşundan sonra, Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına Hekîma Yousef, Fed-Dem yürütmesi adına Letif Karakaş, KOMAW eşbaşkanı Xoşnav Ata, HBDH adına Halil Akyol ve PYD adına ise Ehmed Bavê Omer birer konuşma yaptı.

HBDH adına konuşan Halil Akyol “Mayıs ayı devrim tarihimizde mücadelemizin en dorukta olduğu bir ay olarak karşımıza çıkmakta, hiç kuşkusuz Mayıs Ayı Şehitleri devrim mücadelemizde bir eşiğin atlatılmasında yeni bir sürecin nasıl kazanılacağının, nasıl örgütleneceğinin yol göstericiliğini yapmaktadır. Başlangıçta 1 Mayıs 1977'de, Taksim meydanında, 37 yoldaşımızın faşistlerin kurşunlarıyla şehit düşmesi ve kimilerinin ise panzer altında kalarak can vermesi, 6 Mayıs Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamı, 18 Mayıs'ta ser verip sır vermeyen İbrahim Kaypakkaya'nın işkence tezgahlarında nasıl direnileceğinin rehberliğini yapması, Karadeniz'in azgın dalgalarının arasından çıkıp Kurdistan'ın sarp kayalıklarına giden Haki Karer yoldaşın, daha o günden, ‘Kurdistan kurulmadan Lazistan kurtulmayacak’ şiarıyla gitmesi, daha o anda birleşik devrimimizin temellerinin atılmasının işaretini göstermişti. Yine Rojava devrim sahasında şehit düşen yoldaşlarımız, bundan sonraki süreçte devrimin ancak ve ancak birleşik devrim perspektifiyle başarıya ulaşacağının yol göstericiliğini yapmıştır” dedi.

Diğer konuşmacılar ise, “Zafere ulaşıncaya kadar şehitlerin bıraktığı yolda yürümeye devam edeceğiz; çünkü şehitlere borçluyuz” vurgusu yaptı.
Daha sonra sinevizyon gösterimi yapıldı, "Şehîd Namirin", "Jin Jiyan Azadî", ve "Bijî Serok Apo" sloganlarından sonra anma sona erdi.

ARMAVİR

Ermenistan'ın Armavir bölgesine bağlı Araksê köyünde Mayıs Ayı Şehitleri anıldı. Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte söz alan Kurdistan Komitesi Eşbaşkanı Sılo Dirboyan, şehit aileleri Rûken Milo ve Murad Kubar, şehitlerin mücadelesini anlattı.

Silo Dirboyan, “Haki Karer şehit olunca Önder Apo, arkadaşının intikamını almak onun anısına PKK'yi kurdu ve günümüze kadar her şehit kendisiyle birlikte yeni bir yapılanma oluşturdu. Bu yüzden Şehîd namirin, PKK şehitler partisidir diyoruz. O yüzden şehitlerin çizgisinde mücadelenize devam etmeliyiz.  Bugün burada şehitler yolunda bir araya geliyorsak, fedakarlıkla çalışmamızı ve mücadelemizi yürütmeliyiz. Özgürlüğün bedeli kolay değildir ve karşımızda zalim bir düşmanımız var. Halk olarak şehitlerimize borçluyuz” diye konuştu.

Etkinlik, “Şehîd Namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarının atılması ardından sona erdi.

STOCKHOLM

İsveç'in başkenti Stockholm'da Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NCDK) ve Amara Kadın Meclisi'nin tarafından düzenlenen anma, bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Ardından Meclis Eşbaşkanı Ruken Yetişkin bir konuşma yaptı. Mayıs Şehitleri'nin Kurdistan Özgürlük Mücadelesi tarihine damga vuran şehitler olduğunu belirten Ruken Yetişkin, "Sayısız kahramanımız mücadele tarihimizde devrimci kişiliği ile ve başarısıyla unutulmaz bir rol oynamıştır. Hozan Mizgîn, Şîrîn Elemhûlî gibi birçok kadın arkadaşlar da yer Mayıs şehitleri kervanında yer almaktadır" dedi.

Anma çok sayıda Mayıs şehidinin biyografilerinin anlatıldığı sinevizyon izlendi. Daha sonra söz alan PJAK Meclisi Üyesi Ehwend Çiyako, "Bu mücadele şehit Haki Karer şahsında Mayıs Ayı Şehitleriyle birlikte filizlendi. Rojhilatê Kurdistan'ında çok sayıda şehit arkadaşımız Mayıs Şehitleri kervanına katıldı. Bugün olduğu gibi İran devleti özel bir savaş politikası izledi. Bizim için önemli olan şehitlerimizin bizden istediği görev ve sorumlulukları yerine getirmektir. Çünkü onlara borçluyuz" dedi.

Anma "Şehîd Namirin", "Bê Serok Jiyan Nabe" ve "Jin Jiyan Azadî" sloganlarıyla tamamlandı.

BIELEFELD

Mayıs Ayı Şehitleri Almanya’nın Bielefeld kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezinde düzenlenen anma programı ile anıldı. Bielefeld Şehit Aileleri Komisyonu tarafından düzenlenen anmaya şehit aileleri, Bielefel Demokratik Kürt Toplum Merkezi üyeleri ve Kurdistanlı aileler katıldı.

Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşu sonrası Şehit Aileleri Komisyonu adına Hasan Özden bir konuşma yaptı. Hasan Özden, “Bu hareketin ilk şehidi Aydın Gül oldu. Aydın Gül’den sonra binlerce arkadaşımız şehadete ulaştı. Serok Apo kadar kimse şehitlerle ilgili konuşmadı. Başta Mayıs Ayı Şehitleri olmak üzere tüm şehitlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.
Özden’nin konuşması sonrası Şehit Aileler Derneği (KOMAW) adına Cahide Goyî konuştu. Cahide Gûyî, “Mayıs ayı denildiğinde Dersim Soykırımı, Hewlêr Katliamı, Ferzad Kemanger ve Denizlerin idamını anımsıyor insan. Şehit Hozan Mizgîn , Mehmet Karasungur ve daha birçok arkadaşı anıyoruz. Haki Karer’i anıyoruz. Heval Haki özgürlük mücadelesinin beyniydi. Şehitlere layık olmamız gerekir” diye konuştu.

Cahide Gûyi konuşmasının devamında Kürt halkına karşı geliştirilen ihanetlere dikkat çekerek şunları söyledi: “Bugün halkımıza karşı ihanet her boyutta geliştiriliyor. Bugün Kobanê dosyasında olduğu gibi Kürtlerin birliğini isteyen siyasetçilere yönelik onlarca yılı bulan hapis cezaları veriliyor. Bunun bilincinde olarak ihanete karşı tavır almalıyız” dedi.

Konuşmalar sonrası Mayıs Ayı Şehitlerini anlatan sinevizyon izlendi. Sinevizyondan sonra anma “Şehid Namirin”, “Jin Jiyan Azadî”, “Bê Serok Jiyan Nabe“ sloganları ile son buldu.

ESSEN

Almanya'nın Essen kentinde Mayıs Ayı Şehitleri anması DKTM'de gerçekleştirildi. KOMAW adına Ahmet Aktaş ile Kürt Kadın Hareketi adına Pero Dündar'ın birer konuşma yaptığı etkinlikte sinevizyon gösterimi de yapıldı. 

GRAZ

Avusturya'nın Graz kentinde Mayıs Ayı Şehitleri Haftası dolayısıyla kitlesel anma etkinliği gerçekleştirildi. 

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte yapılan konuşmada Haki Karer, Ferhat Kurtay ve Mahmut Zengin şahsında şehitlerin fedakarlık ruhu ile harekete olan inanç ve bağlılıklarından bahsedildi. Mücadelenin bugün de aynı inanç ve bağlılık ile sürdüğüne dikkat çekildi.

BELLINZONA

Ticino kantonunda yaşayan Kurdistanlılar Bellinzona kentinde bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK) düzenledikleri etkinlikle Mayıs Ayı Şehitlerini andı.

Bir dakikalık saygı duruşu ardından anmada yapılan konuşmalarda Kürt Özgürlük Hareketinin mirasının şehitler gerçeği olduğu ifade edilerek, PKK gerçeğinin ortaya çıkmasının  Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Kürt düşmanlarına karşı ilk intikam eylemi olan partileşme gerçeği olduğu belirtildi.

Anma, sinevizyon gösterimi ardından atılan “Şehîd Namirin” sloganı ile sona erdi.

TOULOUSE

Kurdistan Özgürlük Mücadelesinin öncü şehidi Haki Karer şahsında İbrahim Kaypakkaya, Deniz Gezmiş ve yoldaşları, “Dörtler”, Halil Çavgun, Mehmet Karasungur ve Mayıs ayının diğer şehitleri Fransa'nın Toulouse kentinde düzenlenen etkinlikle anıldı.

Siyasetçi Süleyman Günyeli, 47 yıl önce şehit düşen Haki Karer ve mücadeleyi bugünlere taşıyan yoldaşlarını ve yaşanmışlıkları aktarırken, ulusal mücadelenin bugünlere gelmesinin şehitler sayesinde olduğunu söyledi.