Mogherini’ye Leyla Güven mektubu

Avrupa Parlamentosu’nda Birleşik Sol Grup Başkan Yardımcısı ve Fransız Humanité gazetesi müdürü Patrick Le Hyaric, açlık grevindeki Leyla Güven’in durumuna dikkat çekmek için AB Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini’ye bir mektup yazdı.

Avrupa parlamenteri Patrick Le Hyaric, Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini’ye yazdığı mektubu kendi internet sitesinde paylaştı.

Patrick Le Hyaric, açlık grevindeki yüzlerce kişi için Avrupa Birliği’ni harekete geçmeye çağırdı.

HDP’li tutsak vekil Leyla Güven’in 7 Kasım’dan bu yana açlık grevinde olduğunu hatırlatan Le Hyaric, Güven’in tutsaklığının da “tamamen illegal” olduğunu belirtti.

Açlık grevinin amacını da anlattıktan sonra, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Eylül 2016’dan beri mutlak tecrit altında olduğunu ifade eden parlamenter, şunları kaydetti:

“Eylül 2016’da bu yana mutlak tecrit, Avrupa diplomasisinin savunduğu temel haklara aykırı olduğu gibi, Türk iktidarının Kürt sorununa tüm barışçıl çözüm önüne koyduğu bir engeldir.

Geçen hafta sonu Türk makamları, Abdullah Öcalan’ın kardeşi ile 10 dakika görüşmesine izin verdi. Leyla Güven’in açlık greviyle kesinlikle bağlantılı olan istinai bu strateji, Güven’in hayatını tehlikeye atmasına götüren ağır nedenler karşısında bizi yanıltmamalı.”

Le Hyaric, Mogherini’yi acilen Türk yetkililerle iletişime geçerek, Güven ve grevdeki 256 arkadaşı için gerekli koşulları yaratması için harekete geçmeye çağırdı.