Moskova’da Newroz kutlamasında zindan direnişi selamlandı

Moskova’da yaşayan Kürtler ve dostları düzenledikleri bir etkinlikle Newroz bayramını kutladı. Kutlamada konuşan Culyeta Aram, “Zindanlarda alevlenen direniş tüm ruhu tüm Kürdistan’a yayılarak zafere ulaşacak” dedi.

Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova'da yaşayan Kürdistanlılar ve dostları Rusya Kürt Kadın Hareketi ile Rusya Kürt Kültür Federal Otonomisinin ortak düzenlediği Newroz etkinliğinde bir araya geldi.

İzmailovski konser salonunda yapılan etkinlik öncesi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Rusçaya çevrilen AİHM savunması ile Kürt kültürü, mutfağı ve el sanatlarının tanıtıldığı stantlara büyük ilgi gözlendi.

Moskova’da faaliyet yürüten Kürt Kurum temsilcileri ile farklı halklardan kurum temsilcilerinin de hazır bulunduğu etkinlik, Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Öcalan’ın farklı tarihlerde halkların Newroz bayramını kutladığı mesajlar ve Kürdistan’daki direnişi anlatan sinevizyon izlendi.

Daha sonra katılımcılara konuşan Kürt siyasetçi Ferman Garzan Kürdistan’da devam eden direnişe değinerek şunları söyledi: “Her geçen gün Kürdistan’da faşist Türk devletin inkarcı politikalarına karşı halkımızın öfkesi daha da büyüyor. Leyla Güven ile başlayan ve zindan direnişiyle devam eden açlık grevindeki arkadaşlarımızın bu haklı eylemini Rusya’daki halkımız adına selamlıyorum. Bu direniş önderliğimiz üzerindeki tecridi kıracağı gibi bizi de özgürleştirecektir. Bu bakımdan herkesin bu direnişe daha güçlü katılması gerek.”

Rusya Kürt Kadın Hareketi Başkanı Culyeta Aram, “Kadınlar öncülüğünde Rojava’da DAİŞ’e karşı yürütülen savaş başarıya ulaştı” diyerek, DAİŞ karşı zaferi selamladı.

Culyeta Aram, “Kadınların bu başarısı aynı zamanda tüm ezilen kadınların direnişe katılması için bir çağrıdır da. Kadınlar direnişi sadece DAİŞ’e karşı değildir. Aynı zamanda Türkiye’de faşist AKP MHP diktatörlüğünde halkımıza dayatılan inkarcı politikalara karşıda bir direniş içindedir. Zindanlarda yakışan özürlük meşalesi tüm Kürdistan’ı aydınlatacaktır. Dolayısıyla hepimizin bu direnişe daha güçlü katılması gerekiyor” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından etkinlikte hazır bulunan kurum temsilcileri de katılımcıların Newroz bayramını kutlayan mesajları okundu. Daha sonra etkinlik müzik programıyla devam etti.

Sırasıyla Hozan Simar, Erol Berxwedan, Mîroyê Qanat, Milazimê Îsko, Hemîdê Mecîd, Gençler Korosu, Koma Nujin, Çocuk Korosu, Ferman Patiyev, Beko ve Kamaran Lezligev sahneye çıktı. Sanatçıların şarkıları eşliğinde halk, halay çekerek Newroz bayramını kutladı.