'Mülteci çocukların erken eğitimi başarıda önemli'

Alman uzmanlar mülteci çocuklarına dil eğitimi imkanı sağlanmasının önemine dikkat çekiyor.

Son 3 yılda 1,5 milyona yakın mültecinin geldiği Almanya’da yüz binlerce çocuğun eğitiminin başarılı olabilmesi için Almanca dil eğitiminin geciktirilmemesi gerektiği vurgulanıyor.

Alman Göç ve Entegrasyon Bilirkişiler Konseyi (SVR) üyesi Prof. Dr. Wilfried Bos’a göre, Almanya’ya gelen göçmen çocukların başarılı bir eğitim alabilmesi için dil eğitiminin mümkün olduğunca hızlı verilmesinde fayda var.

HIZLI BİÇİMDE EĞİTİME DAHİL EDİLMELERİ ŞART

Son on yıllarda izlenen eğitim ve uyum politikaları üzerinden gelecek nesillere verilecek eğitimin belirlenemeyeceğini vurgulayan Bos, çocukların mümkün olduğunca hızlı bir şekilde sınıflara alınmasının faydalı olacağı görüşünde.

Deutsche Welle’ye konuşan Prof. Dr. Wilfried Bos, çocukların yaşları ilerledikçe dil öğrenme hızlarının azaldığına dikkat çekti.

MÜLTECİ ÇOCUKLARIN SINIFLARA DAĞILIMI ÖNEMLİ

Almanya’da genel eğitim veren 33 bin okul olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Bos, göçmen çocukların sınıflara belirli orantıda dağılımının da başarı seviyesini yükselteceğinin altını çizdi. Bos, bugüne kadar sınıflara alınacak göçmen çocuklara herhangi bir sınırlama getirilmediğini ancak az sayıda olmalarının hem dil öğrenmelerini hem de eğitime adapte olmalarını kolaylaştıracağını dile getirdi.

Wilfried Bos, Almanya’daki okullarda mülteci çocuklarına özel programların oluşturulmasının da önemli olduğunu sözlerine ekledi.