Müslüm Elma için özgürlük kampanyası

Almanya’da tutuklu yargılanan Türkiyeli devrimci Müslüm Elma için özgürlük kampanyası başlatılıyor. 15 Nisan 2015’te gözaltına alınıp tutuklanan Elma’nın 27 Kasım’da Münih Eyalet Mahkemesi’nde duruşması var.

Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist yöneticisi olduğu iddiasıyla Almanya’da tutuklu yargılanan Müslüm Elma’nın özgürlüğü talebiyle 4 Kasım’da Münih Eyalet Mahkemesi önünde bir mitingle kampanyanın startı verilecek. 2 Aralık’ta yapılacak kapanış mitingine kadar çeşitli eylem ve etkinlikler yapılacak.

Almanya ve Türkiye’nin işbirliğiyle 15 Nisan 2015’te Almanya, Yunanistan, İsviçre, Fransa’da yürütülen bir operasyonda Nürnberg’de Müslüm Elma, Haydar Bern, Erhan Aktürk, Musa Demir, Seyid Ali Uğur, Banu Büyükavcı ve Sinan Aydın; İsviçre’de Mehmet Yeşilçalı; Fransa’da Sami Solmaz ile Yunanistan’da Deniz Pektaş gözaltına alındı. Yurt dışında gözaltına alınanların hepsi, takiben Almanya’ya teslim edildi. 10 devrimciye karşı açılan ceza davası, 17 Haziran 2016’da Münih Eyalet Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Alman Ceza Yasası’nın 129. maddesinin a ve b bendine dayanılarak, Türkiye Komünist Partisi-Marksist Leninist üyesi ve yöneticisi oldukları iddia ediliyor.

190 DURUŞMA GÜNÜ

İlk aylarda gözaltında total izolasyon uygulandı. Aile ve avukat görüşmeleri uzun süre cam ardından yapıldı. Tek kişilik hücrelerde tutulup diğer tutuklularla görüşmeleri yasaklandı. Aynı davada yargılanmalarına rağmen ortak savunma yapmaları ve birbirleriyle görüşmeleri engellendi.

Yürütülen kamuoyu çalışması ve yaratılan uluslararası dayanışma sonucunda bu engeller kaldırıldı; Müslüm Elma haricinde hepsi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Müslüm Elma ise 4 yıl 6 aydan beri tutuklu olarak yargılanıyor. Üç yıldan bu yana süren davanın ne zaman sonlanacağı, 190 duruşma gününün ardından halen belirsizliğini koruyor.

KAMPANYA BAŞLATILIYOR

Elma’nın 27 Kasım’da Münih Eyalet Mahkemesi’nde duruşması var. Elma için başlatılan özgürlük kampanyasının startı, yargılandığı Münih Eyalet Mahkemesi’nin önünde 4 Kasım’da yapılacak mitingle verilecek.

Kampanya kapsamında 6 Kasım’da sosyal medya üzerinden gündeme getirilecek.

Kampanyanın en önemli eylemi ise 15 Kasım Müslüm Elmaya Özgürlük Günü olacak. Dünyanı birçok ülkesinde dayanışma etkinlikleri (miting, yürüyüş veya enformasyon masaları açma) yapılacak. Almanya dışındaki tüm ülkelerde Alman konsoloslukları/elçilikleri önünde mitingler yapılarak, hazırlanan dosya iletilecek.

Kampanyanın bir sonraki ayağı ise uluslararası avukat dayanışması olacak. Bunun için 18 Kasım’da bir ülkeden avukatlar davet edilecek. En az 20 farklı ismin davaya katılması sağlanacak.

Diyarbakır Cezaevi direnişçilerinden de olan Müslüm Elma için eski tutsakların mahkemeye gelmeleri sağlanacak. Eski arkadaşlarının hazırladığı bir imza metni de o dönemi yaşayanlarına imzasına sunuluyor. Duruşma, 27 Kasım günü saat 9.30'da başlıyor ve 16.00’ya kadar sürmesi bekleniyor.

Kampanyanın bitiş mitingi ise 2 Aralık’ta Münih Eyalet Mahkemesi önünde yapılacak.

TÜRKİYE İSTEDİĞİ İÇİN

Elma’nın avukatları Stephan Kuhn ve Antonia von der Behrens, Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist’in sadece Türkiye’de yasaklandığını ne Almanya’da ne de diğer Avrupa devletlerinde haklarında bir yasak kararı veya hiçbir ulusal ve uluslararası ‘terör listesi’nde bulunmadığını hatırlatıyor. Müslüm Elma ve arkadaşlarının ceza kovuşturmasının, hukuksal olarak sadece Federal Adalet Bakanlığının buna yönelik vermiş olduğu izin sayesinde mümkün olduğunu belirten avukatlar, “Ceza Kanunu’nun 129b maddesine göre yurtdışında kurulan bir terör örgütüne üyelik nedeniyle bir ceza davası yürütülmesi sadece bunun için verilen bir bakanlık izniyle mümkün olabilir. Ceza kovuşturması izni denen bu iznin verilmesi Almanya’nın dış politika çıkarları açısından kritik önem taşıyan politik bir karar. Bu ceza davası, sadece Alman dış politikasının Türkiye’ye yönelik çıkarına uygun olarak yürütülen bir dava olarak anlaşılabilir” diyor.

MÜSLÜM ELMA KİMDİR?

Müslüm Elma, 1960’ta Dersim’de dünyaya geldi. Lise yıllarından itibaren politik çalışmalar içinde yer aldı. Daha sonra üniversiteyi terk etmek zorunda kaldı. Siyasal çalışmalarından ötürü, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden kısa süre sonra Amed’de tutuklandı. Tutuklandıktan sonra 6 ay boyunca Antep, Elazığ, Urfa ve Diyarbakır sorgu merkezlerinde insanlık dışı işkencelere maruz kaldı ve sonrasında Diyarbakır 5 No.lu Cezaevi’ne teslim edildi. Diyarbakır zindanında tutuklu olduğu sürede bu işkenceler devam etti.

Bunları protesto etmek için 1983 ve 1984 yıllarında uzun bir süre boyunca ölüm orucu eylemine katıldı. Ölüm orucu ve işkencelerden kaynaklı önemli sağlık sorunları söz konusu.

Müslüm Elma, 1992’de tahliye edildi fakat hemen bir yıl sonra, Kasım 1993’te tekrar gözaltına alınarak işkencelere tabi tutuldu ve sonrasında tutuklandı. 2000’de başlayan ölüm orucu eylemlerinin sonrasında 2002’de serbest bırakıldı.

Elma, 2009’da Almanya’ya iltica talebi kabul edildi. Almanya’da yasal olarak tanınan bir siyasi mülteci olarak yaşadı. 5 Nisan 2015’ten beri de Almanya’da tutuklu. 7 Haziran 2016’dan itibaren Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesine göre Türkiye Komünist Partisi/Marksist-Leninist’in yurtdışı komitesini kurmak ve böylelikle “yurtdışında kurulan bir terör örgütünün” yöneticisi olmakla suçlanıyor.