NATO’da anlaşmazlıklara rağmen sonuç bildirgesi kabul edildi

Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da yapılan NATO zirvesinde, ülkeler arasındaki anlaşmazlıklara rağmen sonuç bildirgesi kabul edildi.

NATO’nun 70’inci yaş gününde yapılan zirveye yansıyan derin anlaşmazlıklara rağmen, “dayanışma, birlik ve uyuma” vurgu sonuç bildirgesi kabul edildi.

NATO bildirgesinde ilk kez Çin’in “bir tehdit” olarak yükselişi kabul edildi.

Yöneticilerin Londra banliyösü Watford’da gerçekleştirdiği toplantı ardından yayınlanan bildiride, Rusya’nın “agresif eylemlerinin” teşkil ettiği “tehdide” de vurgu yapılırken, NATO’nun “herhangi bir ülkeye karşı tehdit oluşturmayacak sadece caydırıcı bir ittifak olacağı” öne sürüldü

NATO zirvesinde özellikle Fransa, ABD ve Türkiye arasında anlaşmazlıklar dışa vurdu. Türk devleti Kürtleri gerekçe göstererek, sonuç bildirgesini imzalamayacağı tehdidinde bulunmuştu. Ancak vazgeçti. Ne tür pazarlıklar yürütüldüğü konusunda ise şeffaflık yok. 

STOLTENBERG: YPG ÖZEL OLARAK TARTIŞILMADI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bir basın toplantısında Türk devletinin YPG'nin "terör örgütü olarak tanınması" yönündeki şantajına ilişkin bir soruyu yanıtladı. Stoltenberg, "NATO müttefiklerinin, YPG/PYD’nin nasıl tanımlanacağı konusunda farklı düşünceleri ve görüşleri olması bilinen bir durumdur. YPG’nin nasıl tanımlanacağı konusu spesifik olarak tartışılmadı. Ama terörizm ile mücadelede elde ettiğimiz çıkarımların riske atmamak konusunda tüm müttefikler hemfikir" dedi.