Nazmi Gür: Barışın sağlanabilmesi için tecrit kaldırılmalı

İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir konferansta konuşan HDP eski milletvekili Nazmi Gür, Türkiye'de barışın sağlanabilmesi için Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması gerektiğini söyledi.

İsveç Sol Parti,  aralarında İspanya, Polonya, Portekiz'in bulunduğu 13 ülkeden sol ve sosyalist partilerin katıldığı “Avrupa'nın geleceği hakkında uluslararası konferans”a ev sahipliği yaptı.

Konferansın 2. günü bir konuşma yapan Gür, 31 Mart günü Türkiye ve Kürdistan'da yapılan seçimleri değerlendirdi.

7 Kasım 2018 günü Leyla Güven'in Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için başlattığı ve günümüzde binlerce tutsağın sürdürdüğü açlık grevleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Türkiye'de son bir kaç yıl içinde ifade özgürlüğü ve insan hakları ihlallerinde, Kürt halkına yönelik baskı ve saldırılarda yaşanan artışları somut örnekler vererek aktaran Gür, yerel seçimlerin adil ve eşit koşullarda yapılmadığını söyledi.

Erdoğan ve AKP-MHP ittifakının tüm baskı, saldırı ve tehditlerine ve devlet ve medyayı tamamen kullanmalarına rağmen AKP ve Erdoğan'ın seçimlerde büyük bir darbe aldığını belirtti. Bunun HDP'nin uyguladığı Kürdistan'da kayyumdaki belediyeleri geri alma ve batı illerinde AKP-MHP ittifakının karşısındaki güçleri destekleme stratejisi ile mümkün olduğunu söyledi.

Gür, Türkiye halkları ve demokratik güçlerin HDP'nin uyguladığı stratejiyi takdir ettiklerini belirtti. Bundan sonra CHP'nin demokrasi mücadelesi için HDP ve diğer demokratik güçlerle beraber hareket edeceğini umduğunu söyledi.

Leyla Güven ve binlerce tutsağın sürdürdüğü açlık grevleri hakkında da açıklamalarda bulunan Gür, Öcalan'ın paradigmasının Kürdistan'ın dört parçasında yaşayan halklar tarafından benimsendiğini ve bu pradigmanın Rojava'da yaşam bulduğunu ve DAİŞ çetelerini yenilgiye uğrattığını söyledi.

Öcalan'a uygulanan tecridin uluslararası yasalar, Türkiye'deki yasalara aykırı olduğunun altını çizen  Gür, Öcalan'a yönelik tecriti sadece Kürt halkı değil tüm Ortadoğu halklarına uygulanan bir tecrit olarak gördüğünü söyledi.

Açlık grevi eylemcilerinin sağlıklarının kritik aşamada olduğunu hatırlatan Gür, ülkede barışın sağlanabilmesi için öncelikle Öcalan'a yönelik tecritin kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Gür'ün konuşmasını ilgiyle izleyen politikacılar arasında İsveç Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt de bulunuyordu.