Norveç hükümetine ‘Şengal soykırımını tanı’ çağrısı

Norveç'in Êzidîlere yönelik saldırıyı geçen 9 yıldan sonra hala neden ‘soykırım” olarak tanımadığı sorulan Oslo'daki eylemde, DAİŞ çetelerinin yargılanması, Şengal’in özerklik statüsünün tanınması için Norveç hükümetinin girişimde bulunması istendi.

Şengal’e yönelik 3 Ağustos 2014’te DAİŞ çeteleri tarafından gerçekleşen soykırım saldırılarının 9’uncu yıl dönümü dolayısıyla Norveç’in başkenti Oslo’da açıklama gerçekleştirildi. Açıklamaya Kürtlerin yanı sıra Oslolu Kürt dostları katıldı.

Açıklamanın Norveççesini Kürt Demokratik Toplum Merkezi (Navenda Civaka Demokratik a Kurdistan-NCDK) Eşbaşkanı Endam Oso, Kürtçesini ise Rûbar Yosif okudu.

TÜRK DEVLETİ BÖLGENİN GÜVENLİĞİNE YÖNELİK EN BÜYÜK TEHDİT

Êzidîlere yönelik tehdidin bugün Türk devleti eliyle sürdürüldüğüne işaret edilen açıklamada, şöyle denildi: "Tam 9 yıl önce bugün dünya soykırıma tanık oldu. İki hafta içinde Şengal, DAİŞ tarafından işgal edildi. DAİŞ, Êzidîleri etnik olarak yok etmek için stratejik bir kampanya yürüttü. Katledildiler, binlerce genç kadın esir alınıp köleleştirildi ve din değiştirmeye zorlandı. Kasım 2015'te Şengal'ın özgürleştirilmesinden bu yana Türk faşist devleti, Êzidîler ve bölgenin güvenliği için en büyük tehdit haline geldi. Şengal’in yerel halkına düzenli aralıklarla hava saldırıları soykırımın devamıdır. Türk devleti DAİŞ’in başlattığını tamamlamak istiyor. Türk devleti bu saldırılarla Uluslararası İnsancıl Hukuka İlişkin Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal etmiş ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü'nü henüz imzalamamış olmasına rağmen savaş suçları işlemiştir. Türkiye'den gelen bu saldırıların sebebi, Êzidî toplumunun kendi savunmasını kurarak varlığını korumuş olmasıdır. Türk devleti, Şengal Türkiye sınırlarının 150 km dışında olmasına rağmen Êzidîlerin kendi kendini yönetmesini Türkiye için bir tehdit olarak görüyor.”

‘NORVEÇ NEDEN SOYKIRIM OLARAK TANIMIYOR’ SORUSU

Şengal’e yönelik DAİŞ saldırılarının Birleşmiş Milletler, ABD, Ermenistan, Irak, Avustralya, Kanada ve Britanya tarafından soykırım olarak kabul edildiği hatırlatılan açıklamada, “Norveç'in 9 yıl boyunca Êzidîlere yönelik saldırıyı neden bir soykırım olarak tanımadığını anlamak zor. Soykırımın tanınması, hukuki adalet, iyileşme ve soykırımın bir daha yaşanmayacağı bir gelecek için yapısal yardım için ilk adım olmalıdır. Bölgede durum Êzidîler için hala belirsiz. Soykırım nedeniyle kimse cezalandırılmadı ve ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 300 bin kişi geri dönmekte büyük güçlük çekiyor” diye dikkat çekildi.

NORVEÇ HÜKÜMETİNDEN TALEPLER

Şengal saldırısında katledilenlerin anıldığı açıklamada, Êzidîler için daha iyi bir yaşam yaratmak için her gün savaşma sözü verildi. Ardından soykırımının 9. yılında Norveç hükümetine şu çağrı yapıldı: “Şengal Soykırımını kabul edin, DAİŞ çetelerinin hak ettikleri cezayı alması ve çetelere destek veren güçlerin teşhir edilip yargılanması için uluslararası girişimde bulunun. Şengal'deki Êzidîleri hem güvenlik hem de insani açıdan güvence altına alacak planlar ve tedbirler uygulanmalıdır. Şengal halkının güven içinde yaşayabilmesi için özerklik statüsünü tanıyın. Bu kararınız, tüm insanlık için oldukça önemli vicdani ve ahlaki bir kazanım olacaktır.”
Açıklama katılımcıların, "Jin jiyan azadî" ve "Bijî berxwedana Şengalê" sloganlari ile sonlandırıldı.