Norveç Parlamentosu’nda Türkiye konulu panel

Norveç Parlamentosu’nda “Türkiye hangi yöne doğru gidiyor” konulu bir seminer düzenlendi.

Sosyalist Parti ve Hristiyan Halk Partisi tarafından düzenlenen seminere Sosyalist Parti Başkanı Audun Lysbakken, HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru, Hıristiyan Halk Parlamamenteri Kjell Ingolf, Türkiye uzmanı ve Joakim Parslow ve Af Örgütü Norveç Eski Başkanı Petter Einde konuşmacı olarak katıldı.

Seminerde ilk konuşmayı Eyüp Doru yaptı. Kürdistan’daki faşizan saldırılar, HDP üzerindeki anti-demokratik uygulamalar ve tutuklamalar ile cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çeken Doru, Türkiye’deki referandumun demokratik olmayan koşullarda, OHAL gölgesi altında şaibeli geçtiğini ve referandumun sonucunun halkın iradesini hiç sayarak, iktidarın kendisine göre YSK’yi “Evet” yönünde kullandığını söyledi.

AGİT’in bu konuda sunduğu raporların bunu doğruladığını da Doru dile getirdi.

Einde ise, Türkiye’nin otoriter rejime doğru gittiğini söyledi. Norveç’in Türkiye’yi diyaloglarla direkt insan haklarına uymasına zorlaması gerektiğini vurgulayan Einde, Norveç’in Türkiye’ye silah ambargosu uygulaması gerektiğini ve NATO’nun Türkiye’de demokrasin ve insan haklarının garantilenmesi için doğrudan baskı uygulaması gerektiğini belirtti.

Uzman ve araştırmacı Joakim Parslow da Erdoğan’ın iktidarının ne kadar kritik bir durumda olduğunu, seçim sonuçlarında ortaya çıktığını söyledi. Bu iktidarın Avrupa tarafından ekonomik ve reel politika uygulamalarıyla önünün alınabileceğini ve Türkiye’nin demokratikleşmesinde katkıda bulunacağını vurguladı.

SV Başkanı Audun Lysbakken de HDP ile dayanışmaya devam edeceklerini, siyasi partilerle bu konuyu görüşüp onları da katarak destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Seminer soru cevap ile devam etti.