Norveç'te Kürt öğrencilerden işgale tepki

Norveç'te yüksek okullarda öğrenim gören Kürt öğrencilerin üyesi olduğu örgütler, Türk devletinin amacının Rojava'daki eşitlikçi sistemi ortadan kaldırmak olduğunu belirterek işgale tepki gösterdi.

Norveç'te yüksek öğrenim gören öğrenci ve öğretim görevlilerinin yayın organı Khrono'da iki Kürt öğrenci derneği tarafından yayımlanan makalelerde Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırıları ve Norveç'te Kürtler ve dostlarını fişlemesi kınandı.

Bergen’de Kürdistan Öğrenciler Birliği yöneticileri Siamak Nematpoor ve Shayan Wasta, Türk devletinin Rojava'da DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratan ve demokratik değerler üzerinde halkların bir arada yer aldığı bir sistem kuran Kürtlere saldırdığını belirtti.

Makalede “Orada etnik ve dini gruplar yan yana yaşıyor, Kadınlar erkeklerle eşit haklara sahip. Bu bölgede bir çok insan DAİŞ'a karşı mücadele etti” denildi.

Kürdistan'da Türk milliyetçiliğinin yol açtığı bir soykırım yaşandığını belirten her iki yönetici Türk devletinin Norveç'te de Kürtler ve dostlarını hedef aldığına dikkat çekti.

AKP Hükümeti'nin yan örgütü gibi çalışan SETA'nın Kürtler ve onlarla dayanışma içinde olan politikacıların yanı sıra Kürdistan Öğrenciler Birliği'ni de hedef gösterdiği hatırlatıldı.

Kürdistan Öğrenciler Birliği, Türk devleti ve Erdoğan'ın Türkiye, Suriye, Irak ve dünyanın pek çok yerinde Kürtlere yaptığı baskılara son vermesini istedi.

Cumartesi de aynı yayın organında Kürt Öğrenciler Birliği'nin bir makalesi yayınlandı. “Türkiye'nin Norveç'teki Kürt öğrencileri korkutması kabul edilemez” başlıklı makalede SETA'nın Norveç'te 120 civarında kişi ve örgütü kriminalize etmek istemesine tepki gösterildi.

Türkiye'nin Kürtler ve dostlarını kriminalize etme girişimine karşı Norveç'in demokratik değerleri savunmasının önemine vurgu yapıldı.

İşgal ve Kürtlere yönelik saldırıların son bulması talep edilen makalede “Biz Türklerin Kürtlerle kalıcı bir barış için birleşmelerini umuyoruz. Savaştan hiç kimse kazançlı çıkmaz, sadece daha fazla kutuplaştırır ve asla son bulmaz” denildi.