Norveç'te T.C. markalı ve belgeli provokasyon

Norveç'te Türk medyası ve Türk hükümetinin PKK'lilerin çocuğun bulunduğu bir arabaya saldırdıklarını söyleyerek kullandıkları olayın Türk devleti tarafından örgütlenen bir provokasyon olduğu açığa çıktı.

26 Ekim günü Oslo'da gerçekleşen olaylar sırasında içinde küçük bir çocuğunun da bulunduğu araca yönelik tepkilerin görüntüleri AKP'nin yandaş medya organlarında geniş yer aldı.

Türk medyası ve başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere AKP-MHP ittifakının sözcüleri, olayı Kürtler ve PKK sempatizanlarının Türklere saldırısı olarak yansıtarak halklar arasında nefret tohumları ekmeye çalıştı.

AKP-MHP faşist ittifakı, Norveç'te bizzat kendisinin örgütlediği provokasyonu Kuzey Suriye'de işlediği savaş ve insanlık suçlarını örtmek için kullanmaya çalıştı. Ancak ortaya çıkan belge, bilgi, resim ve Norveç medyasında yayımlanan haber ve yorumlar olanların Türk devleti tarafından planlanan ve uygulamaya koyulan bir provokasyon olduğunu ortaya koyuyor.

TÜRK DEVLETİNİN PROVOKASYONU TERS TEPTİ

Türk devletinin bu provokasyonla Norveç'te Rojava'nın işgaline karşı oluşan tepki ve halkın Kürtlere olan sempatisini kırmaya yönelik girişimi ters tepki. Medya ve Norveç halkı bir kez daha Kürtlere sahip çıktı.

Norveç'te yaşayan Kürdistanlılar, 14 Ekim günü sosyal medya üzerinden Türk devletinin Rojava'ya yönelik işgalini 26 Ekim günü protesto edeceklerini duyurdu. Polise başvurarak Türk Büyükelçiliği önünde gösteri yapma izni istedi.

BÜYÜKELÇİ FAZLI ÇARMAN GÖSTERİYİ BİZZAT ÖRGÜTLEDİ

20 Ekim günü Türkiye'nin Oslo Büyükelçisi Fazlı Çorman, Norveç'teki tüm Türk, Azerbaycan, Türkmen ve Uygur derneklerinin temsilcilerini büyükelçilik binasında topladı.

Toplantıdan hemen sonra da büyükelçilikteki toplantıya katılan Türk İslam Birliği, polise başvurarak aynı yerde gösteri yapma izni verilmesini istedi.

Türk devletinin lobi örgütü Norveç Türk Federasyonu da gösterinin örgütlenmesi için kolları sıvadı.

ANF'nin görüşlerine başvurduğu Oslo Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ayser Yüce, durumu öğrendiklerinde polisle görüştüklerini ve aynı yerde aynı gün izin verilmesinin provokasyon ve olaylara yol açabileceği uyarısında bulunduklarını söyledi.

Uyarılara rağmen polis, Türk İslam Derneği'ne saat 13.00-13.45 arası, Norveç Genç Kürtler Birliği'ne de 15.00-16.00 arası Türk Büyükelçiliği önünde gösteri yapma izni verdi.

BİZİ GÖRÜNCE TÜRK BAYRAĞINI SALLAMAYA BAŞLADI

Yüce, saat 15.00'te eylem yapılacak yerde geldiklerinde Türk devletinin işgalini savunmak için gösteri yapanlardan bazılarıyla karşılaştıkları belirttikten sonra yaşananları şöyle aktardı.

“Karşılaştığımız grup bizlerin gösterisine gelen çocuklu ailelere sataşınca Kürt gençler sataşmanın olduğu yere koştu. İlk gerginlik orada yaşandı. Bu arada Testa marka bir arabanın içindeki bir kişi bizi görünce arabanın tavanındaki kapağı açıp Türk bayrağını sallamaya başladı. Halk tepki gösterdi ve arabaya doğru koştu. Arabanın içinde küçük çocuk olduğunu hiç kimse fark etmedi. Arabaya yönelik müdahale yaklaşk 15 saniye sürdü. Daha sonra polis müdahalede bulundu.”

Yüce, aracı kullanan kişinin 12 yaşındaki bir gencin üzerine arabayı sürüp yaralanmasına yol açtığı için karakola götürülüp ifadesinin alındığına dikkat çekti.

BOZKURT İŞARETİ YAPIP KİTLEYİ PROVOKE ETTİ

Olaydan sonra polisle konuşup il merkezine doğru yürüyüşe geçtiklerini söyleyen Yüce, “İl merkezine geldiğimizde dükkanlardan birinin içinde bulunan bir kişi bozkurt işareti yaptı ve Erdoğan diye bağırdı. Kitle buna tepki gösterdi ve dükkana yöneldi. Dükkanda kavga çıktı” dedi.

Norveç medyasında çıkan haberler Yüce'nin anlatımlarını doğruluyor. Dagbladet gazetesi görgü tanıklarının dükkanda bulunan bir kişinin el işareti yaparak göstericileri provoke ettiğini söylediğini aktarıyor.

PROVOKASYONU BÜYÜKELÇİLİK PLANLADI

Kürtlere yönelik Büyükelçilik tarafından planlanan ve yönlendirilen bir provokasyon yapıldığını söyleyen Yüce, “Türk derneği olaylardan sonra eylemlerinin 14.07'de bittiğini açıkladı. Biz oraya gittiğimiz de neden orayı terk etmemişlerdi. Burada bizi beklediler ve provokasyon yapmak istediler” dedi.

MÜCAHİTLER AĞIR DARBELER ALMIŞ!

Gösteri iznini alan Türk İslam Birliği, sosyal medya hesabından “Polis maalesef kimsenin can ve mal güvenliğini sağlayamadı. Kökyar ailesi, Stavanger ve Kristinsand mücahitleri ağır darbeler aldılar. Demokrasi timsali Norveç polisi dahi ifade özgürlüğüne sahip çıkmadı. Kökyar ailesinin arabasına eğilen polis: 'Bayrağı sakla ve buradan uzaklaş, onları kışkırtma' diyor” ifadeleriyle olayı yorumladı.

Bu ifadeler bile tek başına araçta bulunan ve Kürtlere sosyal medya hesabından ırkçılık yapmakla bilinen kişinin bilinçli bir provokasyon yaptığını gösteriyor. Norveç'in her tarafından Türk devletinin talimatıyla Oslo'da gelerek gösteri yapan “mücahitlerin” olay çıkarmak için geldiklerini ortaya koyuyor.

POLİS YANLIŞ DEĞERLENDİRME YAPTI

Kürdistanlılar, polisin durumu yanlış değerlendirip olayların çıkmasına zemin hazırladığı görüşünde. Kürt Gençlik Birliği Başkanı Andam Aziz, NRK gazetesinde yayımlanan açıklamasında “Biz polise diğerlerinin bizden üç saat önce veya üç saat sonra gösteri yapmaları gerektiğini söylemiştik. Polis yanlış değerlendirme yaptı, böylesi durumların ortaya çıkabileceğini tahmin etmeliydi” dedi.

Aziz, konuşmasının devamında Büyükelçiliğin bizzat gösteriyi örgütlediğini ve gösteri yapanların bilinçli olarak Kürtleri provoke ettiklerini söyledi. NRK'nin görüşlerine başvurduğu büyükelçilik görevlileri, gösteriden hemen önce Türk dernekleriyle yaptıkları toplantının resimleri olmasına rağmen gösteriyle ilgileri olmadığını iddia etti.

TEKBİR GETİRİP IRKÇI SLOGANLAR ATTILAR

Evrensel gazetesi Norveç muhabiri Mahmut Algünerhan, her iki gösteriyi de yakından izledi. Konu hakkındaki sorularımızı yanıtlayan Algünerhan, büyükelçilik önünde işgale destek verme amacıyla düzenlenen gösteriye 200 kişinin katıldığını ve göstericilerin tekbir getirdiklerini, 'Türkiye, Türkiye”, “Her şey vatan için”, “Şehitler ölmez ve vatan bölünmez” ve “Terörist PKK” gibi ırkçı ve ayrımcı sloganlar attıklarını söyledi.

ÇORMAN GÖSTERİYE KATILDI, İŞGALİ SAVUNANLARI KUTLADI

Algünerhan, gösteri sırasında Türk Büyükelçiliği'nde çalışanların tezahürat yaptıklarını ve gösteriye katıldıklarını belirtti. Türk Federasyonu'nun sosyal medya hesabında yayımlanan bir videoda Büyükelçi Çorman'ın gösteriyi örgütlemekle kalmayıp bizzat katıldığı ve işgali savunanları kutladığını görülüyor.

Çorman, konuşmasında Avrupa'ya işgali anlatamadıkları için gösteriyi düzenlemek zorunda kaldıklarını itiraf ediyor.

BAYRAĞI SALLIYARAK KİTLEYİ PROVOKE ETTİ

Polisin büyükelçilik binası önünde yoğun önlemler alırken caddelerde önlem almamasını eleştiren Algünerhan, “İşgali savunan göstericiler büyükelçilik önünü geç terk etti. Caddede onlardan biri aracından Türk bayrağından çıkarıp sallayınca işgali kınamaya gelenler tepki gösterdi. Aracın protestoculardan birine çarpması kitlenin öfkesini artırdı ve arabayı tekmelemeye başladılar” dedi.

Algünerhan, Türk medyasının günlerdir çocuklu arabaya saldırdılar propagandası yapmasına tepkili. Olayın olduğu sırada kendisinin arabanın birkaç metre yakınında olmasına rağmen camları koyu renkli olduğu için arabada bir çocuk bulunduğunu görmediğini söyledi.

OLANLARDAN BÜYÜKELÇİLİK SORUMLU

Ayser Yüce, Norveç medyasının olanları objektif olarak verirken Türk medyasının ve hükümet yetkililerinin olayları çarpıtmasına ve Kürtlerin Türklere yönelik saldırısı olarak göstermesine tepki gösterdi.

Norveç'te Kürtler ve Türkler arasında sorun olmadığını olanlardan Türkleri Kürtlere karşı kışkırtan Türk Büyükelçiliğinin sorumlu olduğunu söyledi.