Norveç ve İsveç'e çağrı: Tecride karşı tavır alın

Norveç ve İsveç'te günlük gazetelerde yayımlanan iki makalede Öcalan'a dönük tecridin kaldırılması için sürdürülen açlık grevlerinin Avrupa'nın pasifliğinin sonucu olduğu belirtildi. Norveç ve İsveç'e tecride karşı tutum almaları çağrısı yapıldı.

Norveç'in en yüksek tirajlı günlük gazetesi  Aftenposten'de Norveç Genç Kürt Federasyonu'nun 15 yaşındaki Yönetim Kurulu Üyesi  Beritan Algünerhan'ın ”Parlamento Leyla Güven'i desteklemeli ve barışa bir şans vermeli” başlıklı makalesi yayımlandı.

Algünerhan, HDP Milletvekili Leyla Güven'in Abdullah Öcalan'a yönelik tecritin kaldırılması için 101 gün açlık grevi yaptığını hatırlattıktan sonra Öcalan'a uygulanan tecritin tüm uluslararası sözleşmelere aykırı olduğuna dikkat çekti.

AÇLIK GREVLERİ AVRUPA'NIN PASİFLİĞİNİN SONUCU

Öcalan'ın geçmişte Türk devleti ile PKK arasında sürdürülen barış görüşmelerinin mimarı olduğunu hatırlatan Algünerhan, ”Öcalan'a Özgürlük kampanyasına 10 milyonu aşkın kişi katıldı. Bu tarihin en büyük imza kampanyası. Leyla Güven ve yüzlerce aktivist, akademisyen ve politikacı Öcalan'a uygulanan tecritin kaldırılması için açlık grevine gitti. Talep oldukça basit. Tecrit son bulmalı. Abdullah Öcalan avukatları ve ailesiyle görüşmeli” dedi.

Avrupa'nın Kürt sorunu ve Öcalan'a yönelik tecride karşı ilgisizliğinin Türk devletini cesaretlendirdiği değerlendirmesinde bulunan Algünerhan, ”Açlık grevleri Avrupa'nın  pasifliğinin doğrudan bir sonucudur” dedikten sonra tecridin kaldırılması için Norveç Parlamentosu ve Dışişleri Bakanlığına Türkiye'ye baskı yapması çağrısında bulundu.

Gazetede 12 Ocak günü Amed'de Leyla Güven'e destek vermek amacıyla yapılan bir gösterinin fotoğrafı da yayımlandı.

DIŞ DÜNYANIN SUSKUNLUĞU KAHRAMAN KÜRTLERE İHANETTİR

Şili doğumlu politikacı Valida Cicen de, İsveç'te günlük yayımlanan Dala-Demokraten gazetesindeki makalesinde Avrupa ülkeleri ve dış dünyanın Türk devletinin Kürtlere yönelik saldırılar karşısındaki sessizliğini sert ifadelerle eleştirdi.

”Dış dünyanın suskunluğu kahraman Kürtlere ihanettir” başlıklı makalesinde Cicen, ”Dış dünyanın DAİŞ terörünü durdurmak için çok fedekarlıklarda bulunan Kürtlerle yeterli dayanışma göstermemesi insanlık dışıdır” dedi.

Güven ve diğer açlık grevcilerin eylemleri ve Öcalan'a yönelik tecrit hakkında ayrıntılı açıklamalar yapan Cicen, ”Leyla Güven yaşamını ortaya koyarak barış, insan hakları ve demokrasi mücadelesi veriyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulan tecridin kaldırılması için açlık grevi yapıyor” diye belirtti.

Erdoğan ve Türk devletinin gerçekleştirdiği hak ihlalleri ve HDP'ye yönelik saldırıları sıralayan Cicen, olanları görmezden gelen Avrupa Birliği ve İsveç hükümetini eleştirdi.

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Walsström'e Kürtlerle dayanışması çağrısında bulunan Cicen, ”Birlikte insan hakları ve Kürtlerin barış hakkı ve özgürlükleri için mücadele etmeliyiz” ifadeleriyle makalesini sonlandırdı.