Nürnberg belediyesi Rojava fotoğrafını sergiden kaldırdı

Almanya’nın Nürnberg kentinde belediye ait bir kültür merkezinde açılan bir fotoğraf sergisinde yer alan Rojava’dan bir fotoğraf Türk lobisinin baskısı ardından kaldırıldı.

Fransız fotoğraf sanatçısı Laurence Grangien, savaş bölgelerinde çektiği fotoğraflarla tanınıyor. Nürnberg kentinde yaşayan sanatçı bu yılın başında ise Rojava Kürdistanı’nı dolaşarak fotoğraflar çekmişti. Grangien bu fotoğrafları “Rojava: Işık ve Var olmak” adıyla Nürnberg belediyesine ait Eğitim ve Kültür Merkezi Südpunk’ta açtığı bir sergide topladı.

Sergilenen fotoğraflardan birisi ise Rojava’daki kadınların öz savunmasını anlatıyordu. Silahlı bir kadının “Parastina Jin” (Kadın Savunması) bayrağı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteriyle görüldüğü fotoğrafı önce yerel Alman medyası hedef gösterdi, ardından da kentte yaşayan Türk kurumları ve Türk konsolosluğu söz konusu fotoğrafın kaldırılması için lobi faaliyetleri başlattı.

TÜRK KONSOLOSLUĞU DEVREYE GİRDİ

Nürnberg belediyesinin Türk lobisinin baskılar karşısında direnmesi üzerinde Türk devletinin kentteki konsolosu Serdar Deniz bizzat devreye girerek Belediye Başkanı Ulrich Maly ile görüştü. Görüşmede fotoğrafla “terör propagandası yapıldığını öne süren” Türk yetkilisinin baskı ve tehditlerinin ardından söz konusu fotoğraf sergiden çıkarıldı.

Sanatçı Laurence Grangien ise Nürnberg belediyesinin geri adım atarak fotoğrafı sergiden çıkarması karşısında şoke olduğunu söyledi. Sanatın özgür olduğunu ve sansürlenemeyeceğini belirten Grangien “Aslında Türk Konsolosluğu’nun baskısıyla fotoğraf sergimin de reklamı oldu, ne kadar önemli bir iş çıkardığımı bana gösterdiler, onlara bu konuda minnettarım.”

Nürnberg kentinin içinde yer aldığı Bavyera Eyaleti Kürtlere yönelik özel olarak uygulanan krminilaze siyasetiyle tanınıyor. Almanya’da Batı Kürdistan’da örgütlü güçlere yönelik resmi bir yasak olmamasına rağmen, YPG/YPJ ve PYD bayrakları da PKK propagandası çerçevesine ele alan İçişleri Bakanlığı 2 Mart 2017 tarihli genelgesiyle yasaklamıştı. Bazı eyaletlerin uygulamadığı ve tartışma konusu olan genelgeyi sıkı şekilde uygulayan eyaletlerin başında Bavyera geliyor.