Omar, Stockholm'de STÖ'lerle görüştü

Özerk Yönetim Dış İlişkiler Bürosu Eşbaşkanı Abdulkerim Omar, Stockholm'de görüşmeler yaptı. PYD İsveç Temsilcisi Şiyar Ali, "Diasporada yaşayanlar seferber olmalı" dedi.

Özerk Yönetim Dış İlişkiler Bürosu Eşbaşkanı Abdulkerim Omar, İsveç'in başkenti Stockholm'de Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Özerklik Bürosu'nda Kürdistanlı aydın, akademisyen ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle toplantılar düzenledi.
Omar, Türk devletinin uluslararası yasa ve sözleşmeleri ihlal ederek Kuzey Suriye'de işgal gerçekleştirdiğinin ve insanlık suçları işlediğinin tüm dünya tarafından bilindiğini söyledi.
Omar, İşgalin neredeyse tüm ülkeler tarafından kınandığına ve pek çok ülkenin işgale karşı açık tutum aldığına dikkat çekti.

'BAKUR BELİRLEYİCİ ÖNEMDE'

Kuzey Kurdistan'daki gelişmelerin Kürdistan'ın tüm parçalarınındaki gelişmeleri etkileme potansiyeli taşıdığını söyleyen Omar,  “Bakur'daki halkımız haklarını elde etmediği sürece Kürdistan'ın diğer parçalarında arzu edilen gelişme ve kazanımlar sağlanamaz. Bu nedenle Bakur tüm Kürdistan için belirleyici bir önemdedir" dedi.
Omar, Kürt halkına karşı en düşmanca tavrı Türk devleti ve Erdoğan'ın aldığını belirtti. Omar, Türk devletinin Kürtlerin Güney Kürdistan'da bağımsızlık oylaması yapmalarından sonra Irak yönetiminden daha saldırgan bir siyaset izlediğine dikkat çekti.

'KİTLESEL KATLİAMLARIN ÖNÜNÜ ALDIK'

QSD, YPG/YPJ güçlerinin DAİŞ çetelerine karşı verilen mücadele ve Kuzey Suriye'nin özgürleştirilmesi mücadelesinde 12 bin şehit verdiğini hatırlatan Omar, "Türk devletinin Kuzey Suriye'ye işgal ve bombalamalarını başlatmasından sonra kitlesel katliamların önünü alabilmek için Kürt güçleri Efrîn'de olduğu gibi geri çekilme tatkiğini izlemek zorunda kaldı" diye belirtti.
Omar, Türk devletinin amacının Kuzey Suriye ve Rojava'nın demografik yapısını değiştirmek olduğunu söyledikten sonra, Efrîn'deki etnik temizliğe şu ifadelerle dikkat çekti.
“Türk devleti ve çetelerinin Efrîn'i işgal etmesinden önce Kürtler, nüfusun yüzde 97'sini oluşturuyordu. Şu anda Kürt nüfusu yüzde 25'e geriledi. Büyük bir demografik değişim oldu."

TÜRK DEVLETİ SALDIRILARINI SÜRDÜRÜYOR

Türk devletinin Rusya ve ABD ile imzaladığı ateşkes anlaşmalarına rağmen saldırılarını sürdürdüğünü ve Asuri-Süryanilerin yaşadıkları Til Temir'i işgal etmek için yoğun saldırılarda bulunduğunu söyledi.
Kuzey Suriye yönetiminin bir yandan ABD ve Rusya ile ilişkilerini sürdürürken, Şam rejimiyle de diyalog içinde olduğunu söyleyen Omar, “Rusya ve Suriye Türk devletinin Til Temir'e yönelik işgal girişimlerine karşı çıkıyor” dedi.

'DİASPORADA YAŞAYANLARA ROL DÜŞÜYOR'

Bölgede 3. Dünya Savaşı'nın yaşandığına ve Türk devletinin Kürtlerin kurdukları sistemi yok etmek için her türlü ahlaksızca yönteme başvurduğuna dikkat çeken Omar, “Diasporada yaşayan siz Kürt aydınları Rojava'ya sahip çıkmalısınız. Siyasetçiler, sivil toplum örgütleri ve sendikalarla ilişkileri güçlendirmeli, onlara Rojava'daki gelişmeleri anlatmalısınız. Bu güçler sayesinde hükümetler harekete geçirilebilir. İşimiz çok zor. dağı bir çiviyle delmeğe çalışıyoruz. Ama birlikte hareket edersek bunu başarabiliriz” şeklinde konuştu.

ALİ: DİASPORADAKİ KÜRTLERİN SEFERBER EDİLMESİ İÇİN ÖNEMLİ

Toplantıdan sonra ANF'ye açıklamalarda bulunan PYD İsveç Temsilcisi Şiyar Ali, "Bu tür toplantılar Kuzey Suriye ve Rojava'da olanların yetkililer tarafından ilk elden duyurulması ve diasporadaki aydınların seferber edilmesi için önemli” dedi.
Farklı siyasi eğilim ve görüşteki Kürt aydınlarının toplantıya katılmalarını önemsediklerini söyleyen Ali, “Birlikte burada çok şeyler yaptık, bundan sonra da birlikte yapmayı sürdüreceğiz. Çok değişik siyasi görüşleri savunan Kürtlerin Rojava ve Kuzey Suriye'nin savunulması için bir araya gelmeleri oldukça önemli” şeklinde konuştu.

'İSVEÇ'TE EN GENİŞ ÇEVRELERİN DESTEĞİNİ ALDIK'

Ali, 30 yıldan beri İsveç'te yaşadığını hatırlattıktan sonra İsveç'te Rojava'yla dayanışma amacıyla yapılan etkinlikleri şöyle anlattı:
“İsveç'te  ilk kez tüm Kürt örgütleri ve partileri bir araya geldi, platformlar oluşturdu. İsveç kamuoyundan çok büyük bir destek var. Parlamentodaki tüm siyasi partiler Rojava ve Kuzey Suriye'den yana tutum aldı. Medyada Türkiye'nin savaş ve insanlık suçlarını teşhir eden haber ve resimler yayımlandı. İşgali kınayan ve Kürtlere destek veren makaleler yazıldı. Kürtlere toplumun tüm kesimleri sempati duyuyor; mücadelelerine destek veriyor. İsveç'te ilk kez bu kadar geniş çevrenin desteğini aldık. Ve sonuç olarak İsveç hükümeti işgale karşı açık ve net tutum aldı. Kuzey Suriye ve Rojava yönetimini desteklediklerini ve desteklemeyi sürdüreceğini açıkladı.”

DIŞİŞLERİ YETKİLİSİ, OMAR'I ZİYARET ETTİ

Dışişleri Bakanlığı'nın Suriye'den sorumlu yetkilisi Per Eurenius'un Rojava ve Kuzey Suriye Demokratik Özerklik Bürosu'na gelerek Abdulkerim Omar'ı ziyaret ettiğini söyleyen Ali, “Büroda çok sayıda Kürt aydını ve sivil toplum örgütünün temsilcisi vardı.  Eurenius'un, İsveç hükümetinin Rojava yönetiminin yanında olduğunu ve Kürtlere destek vermeyi sürdüreceklerini söylemesini önemsiyoruz. Bu bizlere moral verdi. Bu kadar geniş ve kapsamlı dayanışmayla kazanacağımıza inanıyorum” şeklinde konuştu.