Onbinlerin Efrîn ve Öcalan yürüyüşü başladı: Emê bi serkevin

Öcalan’a yönelik 15 Şubat uluslararası komplosunun 19’uncu yıl dönümünü ve Efrîn’e dönük işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla Avrupa’nın birçok ülkesinden on binlerce kişi Strasbourg’da yürüyor.

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ve dostları 15 Şubat uluslararası komplosunu ve Türk devletinin Efrin’e dönük işgal saldırılarını protesto etmek için Fransa’nın Strasbourg kentindeki Merkez Tren Garı boyunca uzanan Boulevard de Nancy ve Boulervard de Metz’de toplanan kitlenin yürüyüşüne on binlerce kişi katılıyor. Lüksemburg’dan -Cenevre’ye yürüyen 200 enternasyonalistin ve kadınların en önde yürüdüğü yürüyüşte, “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü”, “Öcalan’a özgürlük”, “Halkların özgürlük garantisi Öcalan’ın özgürlüğünden geçiyor”, “BM sorumluluğunu yerine getirerek Efrin’deki katliamları durdur” pankartları taşınıyor.

ÖCALAN VE EFRÎN SLOGANLARI YANKILANIYOR

Yürüyüşte Öcalan’ın posterlerinin yanı sıra PKK, KCK, YPG-YPJ, TJK-E bayrakları taşınırken, birçok dilde sık sık atılan “Öcalan’a özgürlük”, “Her yer Efrîn, her yer direniş”, “Terörist Türkiye” sloganları Strasbourg caddelerinde yankılanıyor. Yine yürüyüşe destek veren Fransız sol-sosyalist ve anti-faşist kesimlerde kendi bayrak ve renkleri ile yürüyüşte yerini alıyor.

Yürüyüş boyunca megafonlardan yapılan konuşmalarda, Öcalan’a yönelik 15 Şubat 1999’da gerçekleştirilen uluslararası komploya ve Türk devletinin Efrin’e dönük işgal saldırılarına yönelik bilgi veriliyor. Yapılan anonslarda DAİŞ’e karşı savaşıp ve zafer kazanan Kürtlerin bugün Türk devleti tarafından hedef haline getirildiğine değinilerek, dünya halklarının yaşanılır bir dünya için bu işgal saldırısına karşı tepki göstermesi gerektiğine vurgu yapılıyor.

ULUSLARARASI GÜÇLERİN SESSİZLİĞİNE ÖFKE YAĞIYOR

7’den 70’e her kesimden insanın arasında bulunduğu 10 binlerin katıldığı yürüyüşte, 15 Şubat komplosuna ve Efrin’e dönük işgal saldırılarına öfke yağıyor. “Öcalan özgür oluncaya, Efrîn zafere ulaşıncaya kadar alanlarda olup direnmeye devam edeceğiz” mesajının verildiği yürüyüşte, Efrin’e dönük saldırılara karşı uluslararası güçlerin sessizliğine de tepki gösteriliyor. Yine yürüyüşte Efrin’de yaşanan sivil katliamların fotoğrafları taşınarak, Türk devletinin işlediği insanlık ve savaş sucuna dikkat çekiliyor.

 EFRÎN DİRENİŞİ SELAMLANIYOR

“Öcalan’a Özgürlük (Free Ocalan)” yazılı ve Öcalan’ın resminin bulunduğu pankartı taşıyan 200 enternasyonalist, sık sık İspanyolca, İngilizce, Fransızca söylediği marşlar ve attığı sloganlarla Öcalan’a özgürlük isterken Efrîn direnişini selamlıyor.

“Kobanê’den Efrîn’e direnenler kazanacak” yazılı döviz ve pankartlarının da taşındığı yürüyüşte, Kürt gençlerinin sık sık hep bir ağızdan attığı “Bijî Berxwedana Efrînê” sloganları dikkat çekenler arasında. “Bedeli ne olursa olsun direneceğiz ve kazanacağız” diyen Kürt gençleri, “Bizi kendi evimizde vuranlar kendi evlerinde rahat yaşayamayacak” verilen mesajlar arasında.

ALMANYA’YA TEPKİ 

Almanya’nın Kürtlere karşı Türk devleti ile içine girdiği politikaya da yoğun tepkinin gösterildiği yürüyüşte, “Erdoğan Efrîn’de Kürtleri bombalıyor, Almanya Kürtleri kriminalize ediyor, artık bu ortaklığa son verin” pankartı da göze çarpanlar arasında.

POLİS VE KÜRT GENÇLERİ GÜVENLİĞİ SAĞLIYOR

Fransız polisinin yoğun güvenlik önlemleri aldığı yürüyüş boyunca yüzlerce Kürdistanlı genç de güvenliği sağlamakla görevlendirildi. Çevreden yoğun ilgi gören büyük protesto yürüyüşünü Fransız ve diğer bazı ülkelerden basın mensupları da yakından takip ediyor.

Yürüyüş, Rue des Vanneaux’daki miting alanına doğru devam ediyor ve burada büyük bir miting de düzenlenecek.