Onlarca kentte Öcalan’a özgürlük eylemi-YENİLENDİ II

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride son verilmesi ve özgürlüğünü talep etmek amacıyla dünyanın bir çok yerinde protesto gösterileri düzenlendi.

KCDK-E Eş Başkanlık Divanı ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) çağrısıyla, en az 9 ülke, 20 kentte protesto eylemleri yapıldı.

Eylemlerce Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosu ve tecrit politikası kınanırken, Batılı hükümetler ve Avrupa kurumlarının sessizliğine tepki gösterildi.

PARİS: Fransa’nın başkenti Paris’te Fransa Demokratik Kürt konseyi ( CDK-F) ve TJK-F bir yürüyüş ve miting organize etti. Republique meydanında başlayan yürüyüş, Chatelet’ye kadar devam etti. Yürüyüşte, "Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan'ın yaşamında komplocu güçler sorumludur " ve "Öcalan'a özgürlük " pankartlarının taşındığı eylemde "Katil Erdoğan, işbirlikçi Avrupa” sloganı dikkat çekti.

Yürüyüş güzergahında oturma eylemi yapan Kürdistanlılara, iklim değişikliğini protesto eden çevreciler de “Kürdistan’a siyasi çözüm” sloganı ile destek verdi.

Chatelet’de yapılan mitinginde konuşan Fransa Kürt kadın hareketi üyesi Berivan Fırat, komplocuları kınayarak şöyle dedi: "Sayın Öcalan'ı fiziki olarak esir alabilirsiniz ama düşüncelerini ve fikirlerini asla alamazsınız. Bizler Kürt kadınları Önder Apo'nun yoldaşları olarak Önderliğin özgürlüğü sağlanana kadar Avrupa'da ve dört parça Kürdistan'da mücadeleyi büyüteceğiz.”

LIEGE: Belçika’nın Liege kentinde YJK-B ve Nav-Bel öncülüğünde aynı amaçla bir miting yapıldı.

Slambert meydanında yapılan mitingde, Öcalan’ın özgürlüğünü talep eden ve tecride dikkat çeken döviz ve pankartlar taşındı.

DARMSTADT: Almanya’nın Darmstadt kentinde Luisen meydanında yapılan eyleme yüzlerce kişi katıldı. Meydanda yürüyüşe geçen eylemciler, daha sonra aynı meydana dönerek bir miting gerçekleştirdiler.

SAARBRÜCKEN: Almanya’nın Saarbrücken kentinde protesto eylemi miting şeklinde gerçekleştirildi. Çok sayıda bildirinin dağıtıldığı mitingde bir konuşma yapan DKTM Eşbaşkanı Dexil İbrahim, Öcalan’a yönelik tecridi ve Türk devletinin savaş politikalarını kınadı.

Eylemde MLPD adına bir konuşma yapan Susanne Aaulenbacher, Avrupa’da Kürt halkına yönelik kriminalizasyon politikasına son verilmesini istedi. Êzidî kadın hareketi TAJE adına konuşan Qashem Agirman, Êzidî kadınları her yerde Öcalan’ın özgürlüğünü haykırmaya çağırdı.

BREMEN: Bremen tren garı önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Öcalan’a tecridi protesto etti. Öcalan’ın posterlerinin taşındığı eyleme müdahale eden polis, “yasak” olduğu gerekçesiyle posterlerin indirilmesi, aksi takdirde yürüyüşe izin vermeyecekleri tehdidinde bulundu. Ancak kitle geri adım atmayarak, ellerindeki bayrak ve posterleri indirmedi ve eylemlerini sürdürdü.

ROMA: İtalya’nın başkenti Roma’da da Öcalan’a yönelik tecrit bir yürüyüşle protesto edildi. Yürüyüşe Kürt dostu İtalyanlar da katıldı. Öcalan’a özgürlük talep eden sloganların atıldığı eylemde, yapılan konuşmalarda Öcalan’ın durumuna dikkat çekilirken, Avrupa hükümetleri ve kurumlarının sessizliği kınandı.

DEN HAAG: Hollanda’nın Den Haag kentinde yüzlerce kişinin katıldığı bir mitingle, tecrit ve komplo protesto edildi. Hollanda ve İngiliz dillerinde okunan bildirilerde İmralı’da uygulanan tecride dikkat çekildi.

Kürt toplum merkezi DEM-NED Eş Başkanı Engin Yurtsever, tecridi kıracaklarını ve özgür Kürdistan’da buluşacaklarını söyledi. Eyleme Türkiyeli sosyalist ve komünistler de katılarak destek verdi.

STOCKHOLM: İsveç'in başkenti Stockholm'de gerçekleştirilen eylemde 9 Ekim komplosu kınandı ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması istendi.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Amara Kürt Kadın Meclisi'nin çağrısı üzerine İsveç İşçi Sendikaları Federasyonu (LO) binası önünde bir araya gelen Kürtler ve dostları, ellerinde tecridi kınayan ve Öcalan’ın serbest bırakılmasını talep eden pankartlar, Öcalan’ın posterleri, KCK, PKK, YPG/YPJ bayrakları taşıyarak Norrabantorget meydanına doğru yürüyüşe geçti. Kortejin en önünde Öcalan'ın büyük bir portresi taşındı. Arkasından üzerlerinde harflerin yazıldığı tişörtler bulunan kadınlar yan yana dizilerek 'Free Öcalan' yazısını oluşturdu.

Meydanda NÇDK 9 Ekim Komplosu dolayısıyla yayımladığı basın açıklaması okundu. Eylemciler İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği’ne Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması için harekete geçmeleri ve Türk devletine baskı yapmaları çağrısında bulundu.

GÄVLE: İsveç’in Gävle ilinde Ciwanên Azad ve Jinên Ciwanên Azad, il merkezinde 9 Ekim komplosu ve Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecrit hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için bildiriler dağıttı. Halkın ilgisinden memnun olduğunu söyleyen eylemci gençler, Öcalan özgürleşene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdiler.

MARSİLYA : Güney Fransa'da yaşayan Kürdistanlılar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde devam eden tecrit ve izolasyonu protesto etmek için Marsilya'nın Canebiere Meydanı'nda toplandı. Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde yapılan eyleme bölge meclislerinin yanı sıra Ciwanên Azad da destek verdi. 2 bine yakın Kürdistanlının katıldığı eylemde Varto'da devlet tarafından katledilen 5 kişi de anıldı. Bir saate yakın süren yürüyüşün ardından Vieux-Port Meydanı'nda miting yapıldı.

Mitingde konuşan CDK-F eş başkanı Fevziye Erdemir, Öcalan'ın tecrit içinde tecrit yaşadığına dikkat çekti. Bu 20 yıllık komplonun sürdüğünü söyleyen Erdemir, uluslar arası güçlerin de komploya destek vermeye devam ettiğini kaydetti. Erdemir'ın ardından konuşan Kürt siyasetçi Xebat Öcalan ise Erdoğan'ın Kürt halkı ve Öcalan karşısında mutlaka yenileceğini söyledi. ''Uluslararası güçlerin desteği olmadan başkan Apo ve hareketimiz karşısında Türk devletinin tek başına direnme şansı yoktu" diyen Xebat Öcalan ne olursa olsun Öcalan'a sahip çıkacaklarını belirtti. Miting sloganlarla son buldu.

FRANKFURT: KCDK-E Eş Başkanlık Divanı ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) çağrısıyla Frankfurt'ta Öcalan'a yönelik tecrit ve 9 Ekim Uluslararası Komplo'nun protesto edildiği bir miting gerçekleştirildi. Frankfurt Alte Oper Meydanında yapılan mitinge Frankfurt, Gissen, Mainz bölgelerinde yaşayan Kürdistanlılar katıldı. "Erdoğan Kürdistan'da katliam yapıyor" ve "Öcalan'a özgürlük Kürdistan'a statü" pankartlarının açıldığı eylemde Öcalan'ın posterleri taşındı. Eylemde, Almanca yapılan konuşmalarda Öcalan'dan uzun zamanda beri haber alınamadığına dikkat çekildi. Miting, "Öcalan'a özgürlük Kürdistan’a statü" sloganı ile sona erdi.

HANNOVER: Almanya’nın Hannover kentinde saat 14.00'da tren garı önünde toplanan yüzlerce Kürdistanlı ve dostları 9 Ekim Uluslararası Komployu kınamak amacıyla bir eylem düzenledi. Eylemde Alman polislerinin keyfi uygulamaları tepki çekti. Amerikalı Uluslararası çatışma analisti Dr. Thoreau Redcrow'ın elindeki YPJ bayrağını "yasak" gerekçesi ile alan Alman polisi, o sırada haber takibi için orada olan Yeni Özgür Politika muhabiri Fadil Donma'nın kayıt yapmasına engel olmak istedi. Alman polisi eylemcilerin taşıdığı flamaları da toplattı.

Polislerin bu uygulamalarına tepki gösteren kitle sloganlarla yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından yapılan mitingde konuşan DKTM Eşbaşkanı Ciwan Çewlig, "Avrupa artık Kürtlere sırtını döndü ve açık açık Kürt düşmanlığı yapıyor. Avrupa mahkemesi Öcalan’ın üzerindeki tecridi ve işkenceyi doğrulamadı çünkü onlar da komplonun içindeler" dedi.

VİYANA: Avusturya'nın başkenti Viyana'da 9 Ekim komplosu protesto edildi. Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde Museumsquartier meydanında düzenlenen eyleme yüzlerce kişi katıldı. Protesto eyleminde Viyana Demokratik Kürt Toplum Meclisi adına bir açıklama yapıldı. Komplonun Kürt Özgürlük Hareketi ve Kürt halkının Öcalan etrafında toplanmasıyla boşa çıkarıldığı belirtilen açıklamada, uluslararası komplonun yeniden güncellenmek istendiğine dikkat çekildi. AİHM ve CPT'nin tutumuna tepki gösterilen açıklamanın ardından Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık binalarının bulunduğu Heldenplatz’a kadar yürüyüş yapıldı.

BREGENZ: Avusturya'nın Vorarlberg eyaletinin Bregenz kentinde Götzis Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Mezopotamya Kültür Centrum öncülüğünde Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecride dikkat çekmek amacıyla bilgilendirme standı açıldı. Avusturyalıların yoğun ilgi gösterdiği stantta 2 saat boyunca Almanca bildiriler dağıtıldı.

BERN: İsviçre’nin Bern kentinde de Mızgin Kadın Meclisi öncülüğünde bir bilgilendirme standı açıldı. “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü” pankartı ve Öcalan posterlerinin asıldığı stant eyleminde, Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosu ve tecride ilişkin bilgilendirme yapıldı.

DÜSSELDORF: Almanya'nın Düsseldorf kentinde bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde Öcalan’a özgürlük talep eden sloganlar atıldı.

Eylemde bir konuşma yapan HDP eski milletvekili Tuğba Hezer, “Uluslararası komplo sadece Önderliğimize yönelik değil, Kürt halkına ve Kürt kadınına yönelikti. Başta biz kadınlar olmak üzere tüm halkımız Önderliğimizin fiziki özgürlüğü için çalışmalıyız. Buradan İmralı'ya bin selam olsun” dedi.

STUTTGART: Stuttgart kentinde de bir araya gelen onlarca kişi, komployu ve tecridi protesto etti.  

DTKM Ludwigsburg Eşbaşkanı Lokman Hedil'in yaptığı bir konuşma ardınan yürürüyüşe geçen kitle, Öcalan lehine sloganlar attı. Eylemde bildiriler de dağıtıldı.