Paris’te açlık grevi eylemleri devam ediyor

Fransa'nın başkenti Paris'te devam eden açlık grevi eylemlerine destek ve eylemcilerin sesi olabilmek için başlatılan açlık grevinin ikinci gününde stant açıldı, panel ve etkinlikler yapıldı.

Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nde üç günlük açlık grevi yapan AvEG-Kon, YS, ACTİT, SKB ve CDK-F üyeleri FUAF’ın organize ettiği Dersim soykırımda yaşamını yitirenler anısına yapılan anmaya katıldı ve tecrite karşı yürütülen mücadele çerçevesinde yapılabilecekler üzerine görüşmeler yaptı. Ardından Paris Alevi Anıtı önünde, 82’inci yılında Dersim Soykırımı'nda yaşamını yitirenler Sarcelle Belediye Başkan yardımcısı ve Avrupa’nın dört bir yanından gelen kurum temsilcileriyle birlikte andı.

Yine aynı gün açlık grevine katılan kurum üyeleri Paris Chatelet les Halles Meydanı’nda stant açarak tecrite karşı mücadeleyi bildiriler dağıtılarak, konuşmalar yapılarak halka aktardı.

Akşam saat 17.00’de Ahmet Kaya Kürt kültür Merkezi’nde açlık grevleri, direniş ve mücadele konulu bir panel yapıldı.

Panele konuşmacı olarak Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) Eşbaşkanı Zeynep Birsel Ocak ve Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi temsilci Ferhat Başboğa katıldı. Süresiz açlık grevi direnişçisi Özkan Özdemir bir konuşma yaptı.

Özdemir yaptığı konuşmada Dersim katliamında yaşamını yitirenleri anarak başladı ve Türk devletinin analara yönelik saldırısını kınadı.

Özdemir “Katliamlar tarihine baktığımızda nasıl bir coğrafyada yaşadığımız görüyoruz. Son 35 gün içinde Sivas,1 Mayıs ve dersim katliamlarını kınadık. Bugün 170 günü aşkın süren bir mücadele söz konusu. Ne zaman koşullar ağırlaşırsa o direnişte en bilinçliler ve en öncüler meydanlarda olur. Faşizmin en ağır koşullarda bu mücadele sürdürülüyor. Bu saldırılara karşı sessiz olan toplumu harekete geçirecek olanda politik önderliklerdir yani bizleriz. Her anımız tecrite karşı mücadeleyi anlatarak geçirmeliyiz. Bunu yaptığımız taktirde bu direniş etrafında binlerce milyonlarca insanı harekete geçirip sokağa dökebiliriz” dedi.

AvEG-Kon Eşbaşkanı Birsel Ocak yaptığı konuşmasında; açlık grevi eylemlerinin taleplerini ve nedenlerini aktararak, açlık grevlerinin direniş tarihinde nerde ve ne zaman hangi ülkelerde ve cezaevlerinde kullanıldığı ve kazanımları hakkında bilgi verdi.

Ocak konuşmasında açlık grevlerinin bitirilmesinin tek koşulunun dışarda mücadelenin örülmesi ve geniş toplumsal kesimlere mal edilerek taleplerin kabul ettirilmesinden geçtiği vurgusu yaptı.

Paris Demokratik Kürt Toplum Merkezi temsilci Ferhat Başboğa cezaevlerinde büyük bir baskı olduğuna ve içerdekilerin her birinin bu baskıyı yaşadığını belirterek zindanlardakilerin gücü ve kararlılığı ne kadar büyük olsa da tek başına baskı ve faşizmi yıkmakta başaralı olamayacağını ifade etti.

Başboğa şunları söyledi: “Faşizm bildiğimiz en ahlaksız yönetimdir. Çekinmeden her türlü baskıyı yaşatır. Cezaevlerinde kalan biri olarak söyleyebilirim ki dışarda ne kadar güçlü olursak zindanlardaki yoldaşlara daha büyük direnç taşıyabiliriz. Evinde otururken işin olmadığında bir gideyim demek olmaz. Büyük bir direniş var, ölümlerin kapıda olduğu bir durumda ben de gidip bir destek vereyim değil bir görev ve sorumluluk olarak görelim. Kazanırsak hepimizin kazanacağı bir rejime geçeriz. Faşizm geriletilebilirse hepimizin demokratik hak ve özgürlükler genişler. İçerdekilerin direnişini dışarıya taşıma, omuzlarındaki yükü hafifletme ve direniş mevzisini büyütmek bizlerin insanlık ve devrimci görevimizdir. Bizlerden destek istiyorlar. Çok geç olmadan eylem alanlarımızı büyütelim, birleşik mücadeleyi daha güçlü hayata geçirelim.”

Başboğa, süresiz, dönüşümsüz açlık grevi, ölüm orucu direnişlerini ve 34 gündür ACTİT’te süresiz açlık grevinde olan Özkan Özdemir’in direnişini de selamladı.

Açlık grevi eylemine ziyaretler devam ediyor. Yazar Ziya Ulusoy, gazeteci Arzu Demir, Brüksel Halkevi üyeleri ve bugün 25 hafta eylemini yapan Sarı Yelekliler ziyaretçiler arasında yer aldı.