Paris ve Berlin’de açlık grevleri, Sarı Yeleklilerin ziyareti

Almanya’nın başkenti Berlin’de dört aktivistin süresiz-dönüşümsüz açlık grevi, ziyaretlerle devam ederken, Fransa’nın başkenti Paris’te bir aktivistin başlattığı açlık grevi 21’inci gününde Sarı Yelekli bir grup tarafından destek gördü.

Berlin’de Mele Mustafa Tuzak 99 gündür, Şiyar Xelil 86 gündür, Ömer Bağdur ve Cemal Kobani ise 83 gündür tecride karşı grevdeler. Daha önce farklı kentlerde yürütülen grev, son 24 gündür Berlin’de gerçekleşiyor. Berlin’deki Kürt derneği NAV-DEM’de bir araya gelen açlık grevi eylemcileri ve ziyaretçiler, açlık grevlerinin önemi ve özellikle de Türk devletinin Kürt annelere yönelik saldırılarından bahsettiler.

NAVDEM Berlin Halk Meclisi Eş Başkanı Erhan Fırat, açlık grevleri ve tecrit karşısında sessiz kalan Avrupa devletleri ve ilgili kurumları kınayarak, “Bu nedenle halkımızın daha güçlü olarak ayağa kalkması lazım” dedi.

Bochum’dan gelen bazı ziyaretçiler de açlık grevi eylemcilerinin direnişini sahiplenirken, grevci Ömer Bağdur, tepkilerin yeterli olmadığını ifade etti.

Bağdur, “Herkesin kendilerini ailemiz olarak görmesini ve bizi de kendilerinin evlatları olarak kabul etmelerini istiyoruz” dedi. Bağdur, “Halkımız başaracağımıza mutlaka inanmalıdır” diye ekledi.

Grevci Mustafa Tuzak, “Acılarımızı ortaklaştırmalıyız, bu sessizliği kırmalıyız. Düşmanın, faşist Türk polisinin analarımıza nasıl saldırdığını hepimiz gördük. Hangi vicdan buna sessiz kalabilir. Bedeli ne olursa olsun direneceğiz. Hesap soracağız” şeklinde konuştu.

PARİS’TE SARI YELEKLİLERİN ZİYARETİ

Paris’te 21 gündür açlık grevinde olanAvEG-Kon üyesi H. Özkan Özdemir’i Orleans’tan gelen bir grup ziyaret etti. Sarı Yeleklilerden bir grup da, Cumartesi günkü çatışmalı protesto eylemlerinin ardından Özkan Özdemir’e ziyarette bulundu.

Sarı Yelekli grup, bir yeleğinin arkasına 1940 yılında Nazilere karşı direnişte simgeleşen Lucie Aubac’ın “Direniş yarına kalmaz. Direniş bugün şimdi” sözlerinin yazılı olduğu yeleği Özdemir ile paylaştı.

H. Özkan Özdemir ayrıca Cumartesi günü Paris’in Drancy semtinde Demokratik Kürt Toplum Merkezinde bir panel verdi.

Açlık grevlerinin tarihsel olarak bir direniş eylemi olarak kullanıldığını ifade eden Özdemir tarihten çeşitli örnekler verdi.

Yerel seçimlere de dikkat çeken Özdemir, 31 Mart seçim sürecinin esas galibinin HDP ve Kürt halkı olduğunu ifade etti. Özdemir, AKP’nin yaşadığı mağlubiyetinin mimarlarından birinin de Leyla Güven ve onun başlattığı direniş olduğunu belirtti.

Gebze zindanı önünde Kürt analarına yönelik faşist saldırıları da hatırlatan Özdemir, direnişten başka yol olmadığını vurguladı.

Özdemir, “Kendi gücümüze güveneceğiz, Kürt halkının gücüne güveneceğiz, Türkiye sosyalist, antifaşist, ilericilerin gücüne güveneceğiz” dedi.