Paris ve Lyon’da on binlerce işgale karşı alanlara çıktı

Paris'te bir araya gelen on binlerce kişi Türk devletinin Rojava'ya dönük işgal saldırılarına tepki gösterdi. Lyon’da da eylem düzenlendi.

Fransa'nın Başkenti Paris’te Türk işgal hareketine karşı on binlerce Kürdistanlı ve Fransız kurumlar, siyasi Partiler, Arap, Ermeni, Tamil, Cezayir, Kabil halkları, feminist örgütlenmeler Republique Meydanı’nda toplandı. Eyleme Paris Büyükşehir Belediye Başkan yardımcısı ve Fransız Komünist Parti temsilcisi Ian Brossat, PCF genel sekreteri, Fabien Roussel, PCF senatörü Pierre Laurent, Boyun Eğmeyenler Hareketi lideri Jean Luc Melenchon delegesyonu ile birlikte, Yeşiller senatörü Estere Benbessa, Eric Chalen, UDİ, Sosyalist Parti Remi Fereau senatör, Jenerasyon Hareketi Pierre Ceure, NPA temsilcisi Olivier Bezoncenot, LREM sözcüsü, Avrupa Parlamentosu eski milletvekili ve Humanite gazetesi editörü Patric Le Hyaric'in de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi, sanatçı ve dernek temsilcisi katıldı.

Eylemde yaptığı konuşmada, Türk devletinin Rojava'ya dönük barbarlığının kabul edilemez olduğunu söyleyen PCF genel sekreteri Faien Roussel, "Türk askeri hareketi Trump’un ortaklığında başladı. Bu barbarlık kabul edilemez. Yaşanan savaş suçudur. Bu utanç verici sessizliği kabul edemeyiz. Bütün gücümüzle Kürtlerin yanında olduğumuzu bilmelisiniz" dedi. Roussel, Erdoğan’ın Rojava’yı terk etmesi ve Fransa’nın da Türkiye’ye derhal silah satışını durdurması gerektiğini belirtti.

TARİHİ DİRENİŞ GÖSTERENLER SALDIRI ALTINDA

Eylemde Sol Parti adına konuşan milletvekili Eric Coquerel, "Yıllardır gösterdiğiniz direnişten sonra biz sizleri bu pozisyonda yeniden bu alanda göreceğimizi düşünemedik. Oysa Fransa’nın terörizme karşı bölgede en etkin mücadele eden gücü Kürtlerdi. Şimdi bu tarihi direnişi gösterenler saldırı altında. Erdoğan diktatörü kaybını Kürtlere saldırarak kapatıyor. Öcalan serbest kalmalı ve PKK terör örgütleri listesinden derhal çıkarılmalı, Türkiye NATO’dan çıkarılmalı. Yanındayız, çünkü biz barışın ve demokrasinin yanındayız" diye konuştu.

Rojava ile dayanışma mesajı veren Yeşiller senatörü Estere Benbessa, "İstanbul’da kaybeden Erdoğan şimdi ulusalcıları Kürt düşmanlığı etrafından yeniden topluyor" diyerek Avrupa’nın artık Erdoğan’ın göçmen tehdidi karşısında boyun eğmemesi gerektiğini hatırlattı. Sosyalist Parti senatörü Remi Fereau da Avrupa'yı harekete geçirmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

FRANSA ROJAVA'NIN YANINDA OLMALIDIR

Fransa Boyun Eğmeyenler Hareketi lideri ve bir önceki seçimde cumhurbaşkanı adayı olan Jean Luc Melenchon da alanda bir konuşma gerçekleştirdi. Melenchon, "Bayraklarınız sevginizi ve direnişinizi simgeliyor. Fransa Türkiye’ye karşı kendi pozisyonu almalı. Türkiye bu saldırıyla uluslararası hukuku çiğnemiştir. Fransa Rojava’nın yanında olmalıdır. Fransa derhal PKK’yi terör örgütleri listesine alanlara karşı PKK’nin bir direniş örgütü olduğunu göstermelidir" şeklinde konuştu. Luc Melenchon'un ardından konuşan NPA ve diğer siyasi temsilcileri Kürtlerin yanında olduklarını belirerek, Fransa'ya harekete geçmesi yönünde çağrı yaptı.

Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) eşbaşkanı Fatoş Göksungur ise yaptığı konuşmada şunları belirtti: "Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırı tarihinin, 9 Ekim uluslararası komplo tarihine denk getirilmesi tesadüf değildir. Halkların direnişi kazanacak." Eylem, "Stop Diktatör Erdoğan" sloganları ile sonlandırıldı.

LYON

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı Fransa’nın Lyon kentinde binlerce kişinin katılımıyla Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik devam ettirdiği işgal saldırılarını kınayan bir yürüyüş gerçekleşti. Lyon’un Bellecour meydanında YPG, YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleriyle bir araya gelen her kesimden binlerce insan, kentin en işlek caddelerinde yürüyüş gerçekleştirdi.

Sık sık “Bijî Berxwedana Rojava”, “Diktatör Erdoğan Rojava’dan defol”, “Biji Serok Apo” gibi sloganların atıldığı yürüyüşte provokasyon amacıyla iki araçtan yapılan kurt işaretinden kaynaklı gençler ile araçtakiler arasında arbede çıktı. Bir süre sonra yürüyüş kaldığı yerden devam edip Mezopotamya Kültür Derneği’nin önüne kadar sürdü. Yürüyüşte yapılan açıklamalarda Türk devletinin işgal saldırıları kınanarak Rojava için dayanışmanın yükseltilmesi istendi.