PKK yasağına karşı dava açılmalı

Almanya Cumhuriyetçi Avukatlar Barosu üyesi Avukat Lukas Theune: ”Biz şu an yürürlükte olan davalarda Adalet Divanı kararını dillendirip ona göre savunmamızı yapacağız. Bana göre Almanya’da da PKK yasağına karşı dava açılmalı.”

Almanya Cumhuriyetçi Avukatlar Barosu üyesi Avukat Lukas Theune, 129b mağdurlarının geçmiş davalarının yeniden görülebileceğini ilişkin milletvekili Kati Engel’le aynı görüşte olmasa da ”Biz şu an yürürlükte olan davalarda Adalet Divanı kararını dillendirip ona göre savunmamızı yapacağız” dedi ve ekledi: ”Bana göre Almanya’da da PKK yasağına karşı dava açılmalı. Şu an bu tartışılıyor ama net bir şey yok.”

Av. Theune Yeni Ögür Politika'nın sorularını yanıtladı:

Sol Parti Milletvekili Kati Engel, Avrupa Adalet Divanı’nın PKK’yle ilgili kararına ilişkin Almanya’da bu yıllar arasında PKK’den dolayı açılmış davalara itiraz edileceğini belirti. Siz buna ne diyorsunuz, böyle bir şey mümkün mü?

Şimdi iki şeyden bahsediyoruz. Birincisi; AB’nin PKK’yi ‘terör listesi’ne alması diğeri ise devletlerin ulusal hukuklarına göre açtıkları ceza davaları. Ceza davalarını her ülke kendi ulusal hukuk sistemine göre yürütüyor. Ancak Almanya’da Kürtlere yönelik verilen cezalarda PKK’nin AB’nin ‘terör listesi’nde olmasının dolaylı olarak bir etkisi var. Mesela şöyle deniliyor: ”Davalı PKK’nin yasak bir örgüt olduğunu biliyor çünkü AB’nin terör listesinde yer alıyor. Bundan yola çıkarak biz şunu söyleyebiliriz: ”PKK terör listesinde değil, Adalet Divanı tarafından çıkarılması kararlaştırıldı.” Ama birinin PKK yasağından dolayı Almanya’da cezalandırılması için PKK’nin AB terör listesinde olması gerekmiyor, çünkü bu davalar Alman ceza sistemine göre yürütülüyor. Ama tabi biz şu an yürülükte olan davalarda, PKK’nin Adalet Mahkemesi kararı ile AB’nin terör listesinden 2014-2017 yıllarında çıkarıldığını dillendirip ona göre savunmamızı oluşturacağız.

Ama size göre o zaman 2014-2017 yılında kararlaştırılmış davaların tekrar açılması söz konusu değil?

Karara çok detaylıca bakmadım ama bana göre bu mümkün görünmüyor çünkü PKK’nin 2014-2017 yılında AB’nin terör listesinde olmasının direkt Almanya’daki davalara etkisi yok. Sadece davalılar belki PKK’nin yasaklı olduğunu bilmiyorlardır, burdan belki argüman geliştirilebilir ama davaların tekrardan görülmesinin önü pek açık görünmüyor.

Sizin deneyiminize göre peki Almanya’daki savcılar açtıkları soruşturmalarda ya da hakimler verdikleri kararlarda PKK’nin AB’nin ‘terör listesi’nde olmasını ne kadar göz önünde bulunduruyor? 

 PKK’nin AB’nin terör listesinde olduğu her zaman açılan davaların iddianamesinde yer alıyor ama mesela iddianamede davalı olan kişinin yaptığı seyin ‘terör’ olup olmadığı ile ilgili bir şey söylenmiyor, bu mahkeme hakimine bırakılıyor. Sadece iddianamede davalı kişinin PKK’nin yasaklı bir örgüt olduğunu bildiğine yer veriliyor.

Peki bu kararın Almanya’daki davalara nasıl bir etkisi olacak ya da olabilir? 

Bana göre Almanya’da da PKK yasağına karşı dava açılmalı. Bunu ama kimse yapmıyor ya da yapmak istemiyor. Şu an bu tartışılıyor ama net bir şey yok. Bana göre kesinlikle Almanya’da da PKK yasağına karşı bir dava açılmalı.

PKK yasağı ile ilgili ama zaten hukuksal bir karar yok, yasak daha çok idari bir karardan ibaret değil mi? 

Evet, PKK yasağı ile ilgili hukuki bir karar yok. 1993’te İçişleri Bakanı PKK’yi yasaklayınca PKK buna karşı o zaman dava açmadı. Sadece birkaç Kürt derneği dava açtı. Hatırladığım kadarıyla Serxwebûn gazetesi dava açıp kazanmıştı ama o da direkt PKK yasağına karşı değil, kendilerinin PKK ile organik bağları olduğuna dair bir kanıtın olmadığı argümanı ile dava açmışlardı. Ama PKK’nin yasaklanması ile ilgili bugüne kadar hiçbir mahkeme kararı yok.

Peki size göre PKK yasağına karşı Almanya’da dava açılması durumunda, Adalet Divanı kararının nasıl bir etkisi olabilir ?

Dava açmamız durumunda ilkin İçişleri Bakanına yazacağız ve onlara ”Avrupa Adalet Divanı mahkemesinin verdiği kararda gördüğünüz gibi PKK yasağı yasaya aykırı. Ayrıca PKK yasağını 25 yıl önce kararlaştırdınız. Bugün PKK o zamana göre oldukça farklı, değişen bir çok faktör var, lütfen kararı tekrardan gözden geçirin” diyeceğiz. İçişleri bakanı -ki büyük ihtimale öyle olacak- yasağı sürdürme kararı alırsa o zaman İçişleri Bakanlığı’na dava açacağız ve davada Adalet Divanı’nın verdiği kararı da baz alarak, bu kararın hukuk dışı olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini söyleyeceğiz.