‘Polis devletine’ izin verecek yasaya kitlesel protesto

Almanya’nın Bayern Eyaleti’nde çıkartılmak istenen ve anayasal haklara mahkeme kararı olmadan polis tarafından müdahaleye izin verilen yeni yasa tasarısı Nürnberg’de düzenlenen kitlesel gösteriyle protesto edildi.

Muhafazakar parti Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU)’nun iktidarda olduğu Bayern Eyaleti’nde “polis devleti” olmanın kapısını aralayacak yeni bir yasa çıkartılmak isteniyor. “Yeni polis görev yasası"  (PAG -Neueordnungsgesetz) adını taşıyan yasa tasarısı geçtiğimiz Şubat ayında Bayern Eyaleti Meclisi’nde görülmüşü.

Mayıs ayında eyalet meclisinde geçmesini hedeflenen yasa, anayasal haklara mahkeme kararı olmadan polise müdahale izni veriyor. Eyalette yaşayan insanların özel yaşamına geniş bir müdahale ve kontrol yetkisi veren yasa Nazi rejimini hatırlatıyor.

Yasaya göre polis keyfi bir şekilde somut bir şüphe olmadan istediği kişiyi gözaltına alabilecek, telefonlarını dinleye bilecek, telefon, bilgisayar gibi elektronik aletlere el koya bilecek ve yürüyüşlerde kelepçe kullanabilecek.

Şu anda federal İçişleri Bakanı olan ve Bayern Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer’in öncülüğünde hazırlanan yasa Nürnberg şehrinde yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı kitlesel bir gösteriyle protesto edildi.

SPD, Yeşiller Partisi ve Sol Parti ile sendikaların destek verdiği gösteriye kentte yaşayan Kürdistanlılar da destek verdi. Medya Halk Evi Kürt Kültür Derneği, Dialog der Kulturen, Yeni Gün, Didf gibi birçok sosyalist kurum ve kuruluş da gösteride yerlerini aldı.

40 sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde organize edilen gösteride eyalet hükümetine yasadan vazgeç çağrısı yapıldı. Bayern’de yaşayan Kürdistanlılar ve diğer göçmen gruplar ise yasanın geçmesi halinde polisin ilk yöneleceği kesimlerin kendileri olacağını belirttiler.