Polonya’da eylemler: Cumhurbaşkanı Duda’ya Rojava mektubu

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’deki işgaline karşı Polonya’nın birçok şehrinde protesto gösterileri düzenlenirken, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’ya işgale karşı durması için mektup gönderildi. Almanya'nın Osnabrück kentinde protesto eylemi düzenlendi.

Polonya'nın başkenti Varşova’da ‘8 Mart Kadın İttifakı’ adlı bir dernek tarafından düzenlenen eylemde, Rojava’nın işgaline karşı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na doğru yürüyüş yapıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda, tüm dünya kadınlarının Rojava’daki kadın devrimine sahip çıkması gerektiğinin altı çizildi.

Ülkenin batısındaki Wroclaw şehrinde ise, Kürtler ve Polonyalılar tarafından bir eylem düzenlendi. ‘Wroclaw Rojava İçin Ayakta’ adlı oluşum tarafından organize edilen eylemde, etnik temizliğin yapıldığı işgale karşı dünya devletlerinin gerekli tepkiyi göstermemesi eleştirildi.

CUMHURBAŞKANI DUDA’YA MEKTUP

‘Wroclaw Rojava İçin Ayakta’ oluşumunca Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’ya gönderilen mektupta ise, işgal saldırılarının tüm dünya için tehdit oluşturduğu vurgulandı. Türkiye’nin El Kaide, DAİŞ ve diğer radikal terörist örgütlerden oluşturduğu çetelerle saldırılar düzenlendiği belirtilen mektupta, DAİŞ’in yeniden canlanmasının Avrupa için de tehlike oluşturduğuna dikkat çekildi.

Efrîn’de işgalciler ve radikal İslamcı çetelerin işlediği insanlık suçlarına değinilen mektupta, Kürtlerin yanı sıra bölgedeki Hristiyan Asuri, Ermeni ve diğer halkların da işgali önlemek için direndiğinin altı çizildi. İşgal saldırılarının başarıya ulaşmasının tıpkı Osmanlı dönemindeki Ermeni Soykırımı gibi bir soykırıma dönüşeceği uyarısı yapılan mektupta, Polonya halkının İkinci Dünya Savaşı’nın acı tecrübelerini unutmadığına vurgu yapıldı.

Süryani Askeri Meclisi ve Demokratik Suriye Güçleri (QSD) güçlerinin işgale karşı direnişine işaret edilen mektupta, Polonya’nın Süryani Askeri Meclisi’nin direnişine duyarsız kalmaması istendi. Mektupta, Polonya ve diğer devletlerin tavır takınması ve radikal çetelerin Avrupa’ya ulaşmasının önünü açacak olan işgale karşı durulması çağrısı yapıldı.

OSNABRÜCK’TE KÜRTLER VE ALMANLAR ALANLARDAYDI

Öte yandan Almanya’nın Osnabrück kentinde de Türk devleti ve çetelerinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırıları Kürdistanlılar ve Alman sol grupların katılımıyla düzenlenen yürüyüş ile protesto edildi.