‘Rapor 14 yılın en sert raporu’

HDP Avrupa Konseyi temsilcisi Faik Yağızay ile HDP Avrupa Birliği temsilcisi Eyüp Doru, dün akşam saatlerinde oylanan Türkiye raporunu değerlendirdi.

Dün gün boyu Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi bünyesinde yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi veren HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Faik Yağızay, CPT ile kendilerinin ve AP üyesi milletvekillerinin görüşmelerinin olduğunu söyledi. Milletvekillerinin talepleri ile kendi taleplerinin aynı olduğunu da söyleyen Yağızay, “CPT raporunda da belirtilen, AKPM’de de kabul edilen, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, ailesi ve avukatları ile düzenli olarak görüşmesi, mektup ve telefon görüşmelerinin sağlanması gibi istekleri var” dedi.

CPT’nin yaklaşımının olumlu olduğunu vurgulayan Yağızay, AP’li vekillerle de benzer görüşlerin paylaşıldığını belirtti.

Dün akşam saatlerinde oylanan Türkiye raporunu da değerlendiren Yağızay, 2019 yılı raporunun 2005’ten bu yana hazırlanan en sert rapor olduğunu da söyledi.

AP’nin Avrupa Birliği Konseyi’ne, Türkiye ile ilişkilerin askıya alınmasını tavsiye ettiğini de vurgulayan Yağızay, “Bu müzakerelerin askıya alınıp alınmayacağına AB Konseyi karar verecek. Ancak AP’nin tavrının bu şekilde olması, Avrupa kamuoyunun Türkiye’ye dönük hem pozisyonunu, duruşunu belirliyor, hem de Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu yansıtması açısından oldukça önemli” dedi.

DORU: ANTİ DEMOKRATİK UYGULAMALAR GÖRÜŞMELERDE DİLE GELDİ

HDP AB temsilcisi Eyüp Doru da yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

AP’nin 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere heyet göndermesi için çağrılar yapıldığını da kaydeden Doru şunları söyledi: “Raporda Türkiye’deki siyasal durumu, HDP’ye karşı yapılan anti demokratik uygulamalara vb. görüşler sürekli dile geldi.

Rapor açık bir şekilde Türkiye ile ilişkilerin dondurulmasını talep ediyor. Oylamada sağ blok Türkiye ile ilişkilerinin sonlandırılmasını istedi. Daha çok sosyal, demokrat, yeşiller sol grup ise Türkiye’nin sadece Erdoğan ve AKP’den mevcut olmadığını, demokratik bir muhalefetin olduğu yönünde görüş belirtip ilişkilerin dondurulmasını talep ettiler.

Rapor istenilen şekilde çıktı, AP Dışilişkiler Komisyonu’nda tartışıldığı şekilde oylandı diyebiliriz.”