Riexinger: Merkel hükümetinin sessizliği kabul edilemez

Almanya’nın muhalefet partilerinden Sol Parti Eş Genel Başkanı Bernd Riexinger, Merkel hükümetinin açlık grevleri ve Erdoğan rejiminin artan baskıları karşısında sessiz kalmasını sert sözlerle eleştirdi.

Sol Parti Eş Genel Başkanı Bernd Riexinger, bugün partisinin genel merkezinde düzenlediği haftalık basın toplantısında, kritik bir hal Türkiye, Kürdistan ve Avrupa’da devam eden açlık grevi eylemlerine de değindi. Türk ve Kürtler dışında açlık grevi eylemcileri arasında Alman vatandaşlarının da bulunduğuna dikkat çeken Riexinger, Angela Merkel hükümetinin başbakanlığındaki Federal Hükümet’in yaklaşımını kınadı.

Açlık grevi eylemlerine yer vermeyen yaygın basının tavrını da eleştiren Erdoğan iktidarına baskı yapmaları için Başbakan Merkel ve Dışişleri Bakanı Heiko Mass’a seslendi. Riexinger her iki Alman yetkiliye şu çağrıda bulundu:

“Erdoğan ile sadece ticaret yapıyorsanız o zaman insan hakları ve demokrasini ilkelerinin hayata geçirilmesi, en azından özgür bir seçim ortamının yaratılması, hukuk devleti kurallarının hayata geçmesi için de baskı yapmanız gerekiyor. Şayet bunu yapmasanız ve sadece ticaretinizi düşünürseniz o zaman güvenirliliğinizi kaybedersiniz.”

‘SEÇİMLER ÖZGÜR BİR ORTAMDA YAPILMIYOR’

31 Mart günü Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da yapılması planlanan yerel seçimlere ilişkin gözlemlerini de aktaran Sol Parti Lideri, “Kardeş parti HDP ile görüşmelerimizde seçim çalışmalarının özgür bir ortamda yapılmadığı bilgisini aldık. HDP üzerinde yaygın basında sansür var. Ayrıca Erdoğan da şimdiden HDP’nin kazanacağı belediyelere kayyum atayacaklarını söylüyor” diye konuştu.

Federal Hükümet ve Dışişleri Bakanı Maas’a seslenen Sol Parti Eş Genel Başkanı Riexinger, en azından 31 Mart seçimlerinin özgür bir ortamda yapılması ve HDP üzerindeki baskıların son bulması için Türk hükümetini ciddi şekilde uyarılmasını istedi.

Riexinger, basın toplantısında İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in Yeni Zelanda’da camilere yönelik gerçekleşen terör saldırılarının ardından “Ülkemiz güvenlidir, böyle bir saldırıyı beklemiyoruz” sözlerini eleştirdi. Seehofer’in sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirten Riexinger, artan sağcı saldırı ve örgütlemelere dikkat çekerek “En yüksek alarm düzeyinde sağcı teröre karşı tedbirler alınmalı” diye konuştu.